Νερό… καμουφλάζ στον Ασωπό

14 05 2009

Παροχέτευση από την Υλίκη έκανε το ποτάμι να μοιάζει καθαρό – «Απειλή» Ε.Ε. για νέα παραπομπή

Της Λινας Γιανναρου από την Καθημερινή

Ηταν ομολογουμένως ένα μυστήριο. Το πώς ο Ασωπός από οχετός λυμάτων μετατρεπόταν σε… σιγανό ποταμάκι κάθε φορά που κάποιος επίσημος πατούσε τις όχθες του. Τα «μάγια» έλυσε χθες η ΕΥΔΑΠ. Απαντώντας σε καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στον ΣΚΑΪ, η ΕΥΔΑΠ αποκάλυψε ότι δύο ημέρες πριν από την τελευταία επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον Ασωπό (7/4/09), παροχετεύτηκε στο ποτάμι ποσότητα 10.000 κ. μ. νερού από την Υλίκη, λόγω υπερχείλισης που είχε προκαλέσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο αντλιοστάσιο της Βίλιζας. Αλλα 5.000 κ. μ. νερού είχαν παροχετευθεί στο ποτάμι λίγες ημέρες νωρίτερα, «από τις αναγκαίες πλύσεις των αγωγών, λόγω επισκευής βλάβης του ενωτικού υδραγωγείου Μόρνου – Μαραθώνα». Ο κ. Παπαδημούλης είχε κάνει λόγο για 400.000 κ. μ. νερού που είχαν «πέσει» στον Ασωπό από την ΕΥΔΑΠ παραμονές της επίσκεψης των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής «για να εμφανιστεί το ποτάμι καθαρό». Η εταιρεία βέβαια αρνείται τις κατηγορίες μιλώντας για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

Πάντως, ο εξωραϊσμός της υπόθεσης που επιχειρείται στη χώρα μας (στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκαν ότι υπήρξε «συγύρισμα» για να μη… λασπωθούν οι βουλευτές μας) λίγο φαίνεται να επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη σχετικά με τον Ασωπό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε λίγο ούτε πολύ «απειλεί» τη χώρα μας με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις οδηγίες για τη ρύπανση από επικίνδυνες ουσίες και για την προστασία των υπόγειων υδάτων από επικίνδυνες ουσίες, δεν είναι επαρκείς ώστε να τεκμηριωθούν παραβάσεις. «Η Επιτροπή θα συνεχίσει την αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης, εάν απαιτηθεί, της δρομολόγησης διαδικασίας για παράβαση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον». Ηδη, εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η εκδίκαση της παραπομπής της Ελλάδας για το θέμα της ελλιπούς διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, με αφορμή και τον Ασωπό.

Αναθεώρηση οδηγίας

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αναθεωρήσει την οδηγία σχετικά με το πόσιμο νερό, θέτοντας ως όριο το μηδέν για το εξασθενές χρώμιο. Οπως αναφέρεται στην απάντηση της Κομισιόν, «η εκτίμηση κινδύνου της Ε. Ε. για τις ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου για τη μεταλλαξιογένεση και την καρκινογένεση, δεν είναι δυνατόν να ορισθεί κατώτατο όριο, κάτω από το οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία».


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: