Η Χούντα του Ασωπού

14 05 2009

Δ. Παπαδημούλης στο ΣΚΑΪ

«Δεν έχουμε ιδέα. Στείλτε μας στοιχεία και καταγγελίες που να θεμελιώνουν τον ισχυρισμό σας». Αυτή ήταν η πρώτη απάντηση που έλαβα από τον έλληνα επίτροπο Περιβάλλοντος, μετά από παρέμβασή μου για το θέμα του Ασωπού το 2007. Καταλαβαίνετε ότι αυτό από μόνο του συνιστά σκάνδαλο, όταν όλοι ξέρουμε ότι ο Ασωπός έχει μετατραπεί εδώ και σαράντα χρόνια σε τοξική χαβούζα με τη βούλα του κράτους, δηλαδή με ένα χουντικό Προεδρικό Διάταγμα που παραμένει ακόμα σε ισχύ.

Σήμερα, η τελευταία απάντηση του κ. Δήμα είναι ότι «έχουμε παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα νερά και ο Ασωπός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την παραβίαση αυτής της νομοθεσίας».

Αυτό που με ανησυχεί είναι πρώτον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει τίποτα συγκεκριμένο για να γίνουν αυστηρότερα τα όρια για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και δεύτερον ότι παρότι υπάρχουν τα κονδύλια στο ΕΣΠΑ για την απορρύπανση του Ασωπού, η περιβαλλοντική καταστροφή, το οικολογικό έγκλημα και οι κομπίνες συνεχίζονται. Θέλετε να μάθετε τι έπραξαν οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ (προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολής) την ημέρα που η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής υπό τον κ. Μητσοτάκη επισκέφτηκε την περιοχή; Άνοιξαν τις βάνες της ΕΥΔΑΠ και έριξαν εκείνη ειδικά την ημέρα και μόνο εκείνη την ημέρα 400.000 κυβικά καθαρού νερού από τον Μόρνο για να εμφανιστεί ο Ασωπός πιο καθαρός. Έστρωσαν και λίγο χαλικάκι στο δρόμο από τον οποίο θα πέρναγε το πούλμαν που μετέφερε τους βουλευτές…

Η ουσία του θέματος είναι ότι παρ’ όλες τις υποσχέσεις των κυβερνητικών αρμοδίων, παρά την αποτυχία του κ. Σουφλιά και του ΥΠΕΧΩΔΕ να παραπλανήσει την Κομισιόν και τον κ. Δήμα, λέγοντας τον περασμένο Αύγουστο «Ο Ασωπός καθάρισε, δεν ανιχνεύεται πλέον εξασθενές χρώμιο είναι καθαρό το νερό», πάρα την προσπάθεια ορισμένων αθλίων να πείσουν ότι «πλέον ο Ασωπός είναι καθαρό ποτάμι, πάρτε τις οικογένειές σας για να κάνετε πικνίκ», δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα ευρώ στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για το πρόγραμμα απορρύπανσης του Ασωπού, ενώ θα μπορούσαν να φτιαχτούν δίκτυο αποχέτευσης, βιολογικοί καθαρισμοί και δίκτυο ύδρευσης και να γίνουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών με συνγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και από το ταμείο συνοχής έως και 75%. Συνεπώς ερωτάται ακόμα και σήμερα ο κ. Σουφλιάς ο οποίος κρύβεται και δε μιλάει για το θέμα ενώ είναι υπουργός παρότι το ξεχνάει, ερωτάται ο κ. Μπαλτάς που είναι αρμόδιος γενικός γραμματέας γιατί δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΠΑ δεν έχουν εντάξει το πρόγραμμα απορρύπανσης του Ασωπού στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Έχω απάντηση του επιτρόπου Δήμα σε ερώτησή μου πού πάνε και πώς εξουδετερώνονται τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα στην Ελλάδα. Μου απαντάει ότι από τα στατιστικά στοιχεία που μας στέλνουν οι ελληνικές αρχές αγνοείται ετησίως η τύχη 600.000 κυβικών μέτρων επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων και έχουμε την αίσθηση ότι πολλά από αυτά τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα είτε αντιμετωπίζονται ως κοινά σκουπίδια, είτε πηγαίνουν κατευθείαν σε φυσικούς αποδέκτες και ένας κορυφαίος από αυτούς είναι ο Ασωπός. Αν σκεφτείτε ότι στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων παράγεται περίπου το 30% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και αν δεχτούμε ότι απλώς εκεί κατ’ αναλογία υπάρχουν τοξικά απόβλητα, τότε τουλάχιστον 200.000 τόνοι επικίνδυνα τοξικά απόβλητα πηγαίνουν κατευθείαν με μπούκες στο ποτάμι. Αυτό το κάνουν οι μικρομεσαίες μονάδες γιατί οι μεγάλες μονάδες έχουν παράνομες και ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις από τις οποίες τραβάνε αρχικά νερό και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούν ως οδούς για να ρίχνουν κατευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα και στα εδάφη τα δικά τους τοξικά απόβλητα.

Σαράντα χρόνια τώρα υπάρχει συνολικά στη διαχείριση του Ασωπού μία τριτοκοσμική κατάσταση, η οποία οφείλεται στην ψηφοθηρία των κυβερνώντων και στην επιχειρηματική ασυδοσία ορισμένων, οι οποίοι με την άδεια των κυβερνήσεων (και γαλάζιων και πράσινων) για να κονομήσουν κάτι παραπάνω σπέρνουν καρκίνο, θάνατο και περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή. Περιμένω κάποιος από τους κυβερνητικούς αρμοδίους θα βγει από το λαγούμι και να απαντήσει σε όλα αυτά.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε στο ΣΚΑΪ τη Δευτέρα 11 Μαΐου

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: