του Λάμπρου Μπούκλη, INEM member, EMAS easy project coordinator, ISO TC207 Expert
Μετά από καταγγελία των Οικολόγων Πράσινων, της Ελλάδας και επικοινωνία με την Ελληνική Επιτροπή EMAS, αφαιρέθηκε από δύο βιομηχανίες, η πιστοποίηση/εγγραφή που είχαν λάβει, κατά τον Κανονισμό EMAS , λόγω του ότι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Οι βιομηχανίες βρίσκονται στην περιοχή του Ασωπού ποταμού Οινοφύτων Βοιωτίας, κοντά στην Αθήνα (περίπου 50 χλμ. Βόρεια), όπου, έχει ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα στον υδροφόρο ορίζοντα, η πιστοποίηση/εγγραφή που είχαν λάβει, κατά τον Κανονισμό EMAS , λόγω του ότι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Σχετική απόφαση έλαβε η Ελληνική Επιτροπή EMAS.
Δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο, σε βιομηχανίες στην ίδια περιοχή, στις οποίες έχουν επίσης επιβληθεί ανάλογα πρόστιμα και συνεχίζουν να είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο ISO14001:2004.
Η σοβαρότατη αυτή ρύπανση της περιοχής οφείλεται – αποδεδειγμένα – στην ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό, αλλά και απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα, από μεγάλο αριθμό βιομηχανιών που είναι εκεί εγκατεστημένες, σε ελλιπείς και ανεπαρκείς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και περιβαλλοντικούς ελέγχους και στο γενικευμένο κλίμα κρατικής αδιαφορίας και γραφειοκρατίας.
Για το ζήτημα της ρύπανσης της περιοχής και τις συνέπειές της στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, σε συνεργασία με τους Οικολόγους – Πράσινους (Ελλάδας) και το Ι.Τ.Α.Π. Συνέδριο, στις 15/04/2009, με θέμα: «Η Μη Αειφόρος διαχείριση Νερού & Βιομηχανικών Αποβλήτων στην Ελλάδα: Οι περιπτώσεις των Ασωπού ποταμού (Βοιωτίας), Κορινθιακού Κόλπου & Λίμνης Κορώνειας». Το Συνέδριο αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και αποτελεσματικής πίεσης καθώς μεταξύ άλλων:
1) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί ότι: Το Χρώμιο 6 είναι σοβαρότατος τοξικός παράγοντας και δεν πρέπει να υπάρχει σε οποιαδήποτε συγκέντρωση στο πόσιμο νερό και προς τούτο προωθεί αναθεώρηση των οδηγιών για το πόσιμο νερό και τα υπόγεια ύδατα, που σε 2 περίπου χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει εγκριθεί .
2) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με την Ελληνική Διοίκηση για ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ σε κοινοτικές οδηγίες, όπως για τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, την προστασία των υπόγειων υδροφορέων και την Ολοκληρωμένη Πρόληψη της Ρύπανσης (οδηγία IPPC).
Παράλληλα, αναδείχθηκε ότι:
α) Η χρόνια τοξίνωση με βαρέα μέταλλα και τοξικά είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα.
β) Η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη συγκροτημένη πλατφόρμα άμεσων-επειγόντων ενεργειών για την αντιμετώπιση ανάλογων κρίσιμων ζητημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, όπως το έχει κάνει σε περιπτώσεις αφθώδους πυρετού, νόσων των ζώων, κλπ.
γ) Η εξέταση όλων των πτυχών «της Τραγωδίας του Ασωπού» και η εμπειρία από χειρισμούς ανάλογων θεμάτων σε Γαλλία και Ιταλία, γίνεται αιτία, να αρχίσουν προσπάθειες για «Άμεσες Ενέργειες» από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την Προστασία της Δημόσιας Υγείας στη βάση των υπαρχόντων εργαλείων παρέμβασης σε συνδυασμό με την νομοθεσία «προστασίας της υγείας στην εργασία και στον χώρο δουλειάς». Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν οι Αρμόδιοι της Ε. Επιτροπής με δεδομένη πλέον τη θέση της Ε.Ε. για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου η Ελληνική Κυβέρνηση ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα με σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σχολιάστε