Κομισιόν: «Πρόβλημα στον Ασωπό»

16 04 2009

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ (με πολλά video)

Αναγνωρίζει η Κομισιόν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού και ότι η Ελλάδα δίνει ελλιπή στοιχεία.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το συνέδριο που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού, με την συμμετοχή του ΣΚΑΪ.

Πλέον, η Επιτροπή αποδέχεται την μεγάλη τοξική δράση που έχει το εξασθενές χρώμιο στην υγεία των πολιτών και δίνει την δυνατότητα στους φορείς να συνεργαστούν με οποιοδήποτε τρόπο, φτάνει να αποδεικνύεται η ρύπανση της περιοχής.

Όπως ανέφεραν στελέχη της, αρχίζει διάλογος για να θεσπιστεί στην κοινοτική νομοθεσία όριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία, από τον συγκεκριμένο ρύπο ακόμα και στις μικρότερες δυνατές τιμές.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο υποστήριξαν ότι όταν θα μπει αυτό το όριο θα πρέπει να τείνει προς το μηδέν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα και Διευθυντής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Γιωτάκος ανέφερε ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Πολιτεία παραβιάζει τη νομοθεσία σχετικά με τα ύδατα, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει στην Επιτροπή ελλιπή στοιχεία, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια να είναι υπόλογη στην ΕΕ στην ενημέρωση τόσο για την κατάσταση των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων νερών της. Είπε ακόμα ότι η Κομισιόν θα θεσπίσει όρια για το εξασθενές χρώμιο στα ύδατα, αναθεωρώντας την υπάρχουσα οδηγία καθώς νέες μελέτες καταδεικνύουν ότι το εξασθενείς είναι πολύ πιο τοξικό απ΄ ότι αρχικά υπολογίζονταν.

Η πρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι τόνισε ότι το πρόβλημα του Ασωπού είναι ευρωπαϊκό, ενώ η αμερικανίδα ακτιβίστρια Έριν Μπρόκοβιτς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, τόνισε ότι η μόλυνση του Ασωπού είναι διεθνές περιβαλλοντικό πρόβλημα και χρειάζεται άμεση λύση.

«Όχι άλλα λόγια και όχι άλλη κοροϊδία. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ενταχθεί το πρόγραμμα για την απορρύπανση του Ασωπού στο Δ΄ΚΠΣ, ώστε με κοινοτικά χρήματα και εθνικούς πόρους να χρηματοδοτηθεί η σωτηρία της περιοχής», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η πρώην επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η Κομισιόν ουσιαστικά ζητά τη συνδρομή των απλών πολιτών, καθώς καλεί όποιον πολίτη έχει τεκμηριωμένα στοιχεία, σχετικά με τη ρύπανση του Ασωπού, να ενημερώσει την Επιτροπή.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: