«Πράσινα» πυρά για τον Ασωπό

16 04 2009
Μόνικα Φρασόνι

Μόνικα Φρασόνι

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίθηκε σφόδρα χθες κατά τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων και του ελληνικού κόμματος των Οικολόγων.

Από την πλευρά της Ομάδας των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Μόνικα Φρασόνι κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν για μη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ρύπανσης του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο, η οποία έχει φτάσει σε δραματικά υψηλό επίπεδο και καυτηρίασε τη δικαιολογία της «οικονομικής ανάπτυξης». Πρόκειται, είπε, για κατάφωρη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η εκπρόσωπος του ελληνικού κόμματος των Πρασίνων, αρμόδια για θέματα υδάτων, Μαρία Βιτοράκη, ανέφερε στην παρέμβασή της ότι 1.500 βιομηχανικές εγκαταταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών μετάλλων και τροφίμων, έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή που περιβάλλει τον Ασωπό, ενώ, όπως επισήμανε, δεν υπάρχει σύστημα επεξεργασίας των λυμάτων.

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου για την τοπική αειφόρο ανάπτυξη, χημικός μηχανικός Θανάσης Παντέλογλου, χαρακτήρισε απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αδικαιολόγητη την αντιμετώπιση από τις ελληνικές Αρχές της συνεχούς ρύπανσης της λεκάνης του Ασωπού. Και διερωτήθηκε «για ποιους λόγους επιτρέπουν οι αρμόδιες αρχές αυτήν την κατάσταση»…

Στη διάσκεψη ακούστηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της ακτιβίστριας Εριν Μπρόκοβιτς, γνωστή για τους οικολογικούς αγώνες της στις ΗΠΑ, η οποία χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την κατάσταση στον Ασωπό. Η ρύπανση του ποταμού, είπε, υπερβαίνει τα ανώτατα αποδεκτά αμερικανικά όρια κατά 2.000 φορές. Και ανέφερε ότι θα ζητήσει από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή του Ασωπού, να ζητούν πιστοποίηση ότι τα ύδατα του ποταμού είναι ασφαλή από ποιοτικής πλευράς.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: