Δεν διεξάγεται νέα έρευνα στον Ασωπό λόγω… κόστους

2 04 2009

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πολλές ημερίδες, πολλές επιστημονικές ομάδες μαζεύτηκαν πρόσφατα πάνω από το κουφάρι του Ασωπού. Και ζητούν να κάνουν μελέτες, έρευνες, δειγματοληψίες, δοκιμές και πειράματα για να δούμε τον βαθμό, τον τύπο, την έκταση, τις συνέπειες της ρύπανσης.

Είναι λογικό. Έρευνες σημαίνουν κονδύλια. Χρήματα που πληρώνουμε όλοι μας.

Αλλά: Πόσο επηρεάζεται ένας επιστήμονας στα συμπεράσματά του σε σχέση με αυτόν που τον πληρώνει;

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ: Σταματήστε την ρύπανση. Σταματήστε να δίνετε στον κόσμο καρκινογόνο νερό εμπλουτισμένο με βαρέα μέταλλα και ΜΕΤΑ, ΨΑΞΤΕ ΟΣΟΙ και ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ! Μην επιτρέπετε να χρησιμοποιούν την επιστημονική κοινότητα σαν άλλοθι για να ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ οι αρμόδιοι! ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ και να ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όσο εσείς διενεργείτε μετρήσεις!

Της Λινας Γιανναρου

Οσα χρόνια χρειάστηκαν για να ρυπανθεί ο Ασωπός, τα ίδια και άλλα τόσα θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της ζημιάς. Αυτό τονίζουν οι -καθ’ ύλην αρμόδιοι- επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), του φορέα που είναι επιφορτισμένος με το έργο της μελέτης των υπόγειων υδάτων της χώρας. Γιατί τότε οι ερευνητές του Ινστιτούτου έχουν περισσότερους από 8 μήνες να βρεθούν στην περιοχή;

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ, από τότε που το ΥΠΕΧΩΔΕ διέταξε τη διενέργεια νέας έρευνας για την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής απορρίπτοντας την προηγούμενη μελέτη τους (τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα της οποίας είχαν διαρρεύσει τον περασμένο Οκτώβριο) ως «απλώς αναγνωριστική», απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει. Οπως καταγγέλλουν, μολονότι έχει κατατεθεί πρόταση για μελέτη απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, το αρμόδιο υπουργείο διαμηνύει ότι… είναι ακριβή. «Αφήνεται να εννοηθεί ότι αν δεν κατεβάσουμε το κόστος, μελέτη δεν θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά χθες ο γ.γ. του συνδικάτου κ. Χάρης Σμυρνιώτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

«Εμείς παράγουμε την πληροφορία. Το θέμα όμως είναι πώς αυτή αξιοποιείται, από ποιους και προς το συμφέρον ποίων», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ κ. Βαγγέλης Αραπογιάννης. «Είναι σαφές, ωστόσο, ότι στην περίπτωση του Ασωπού, γίνεται προσπάθεια κουκουλώματος του προβλήματος».

Η απαξίωση του ερευνητικού έργου, πάντως, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. «Τα κονδύλια για την έρευνα δεν ξεπερνούν το 0,5% του ΑΕΠ και συνεχώς μειώνονται. Ειδικά στο ΙΓΜΕ, έχουμε μεταφέρει έλλειμμα 4 εκατ. ευρώ από το 2008 στο 2009, ενώ ο προϋπολογισμός μας φέτος έχει περικοπεί κατά 7 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό μας, δε, έχει μειωθεί μέσα σε μια 10ετία στο μισό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ είναι τα… 58!», είπε ο κ. Αραπογιάννης. Οπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, κάθε χρόνο αποχωρούν από το Ινστιτούτο 40 – 45 υπάλληλοι, ενώ μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έχουν προσληφθεί μόλις 25.

«Ο Ασωπός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων της χώρας, ωστόσο η αρμόδια για τον συγκεκριμένο τομέα υπηρεσία είναι παροπλισμένη», συμπλήρωσε ο κ. Σμυρνιώτης. «Η πολιτεία πρέπει να αφήσει τον ημιαδιάφορο ρόλο της και να σκύψει πάνω σ’ αυτά τα προβλήματα».

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: