Πρόστιμα πολλά αλλά καμία αφαίρεση άδειας

26 03 2009

ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Με… «παραθυράκια» και εφέσεις οι επιχειρήσεις γλιτώνουν το «λουκέτο»

Tης Λινας Γιανναρου

«Σε περιπτώσεις υποτροπής ή μη συμμόρφωσης προς τους περιβαλλοντικούς όρους θα υπάρχει διακοπή των εργασιών της επιχείρησης». Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ήταν σαφής. Οταν μία βιομηχανία «συλλαμβάνεται» να διαπράττει περιβαλλοντική παράβαση για δεύτερη φορά, η άδειά της θα αφαιρείται.

Οι ίδιες επιχειρήσεις

Από τότε, πολλά πρόστιμα έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο των ελέγχων σε βιομηχανίες των Οινοφύτων, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα αφορούν στις ίδιες επιχειρήσεις, όμως καμία άδεια δεν έχει μέχρι στιγμής αφαιρεθεί. Χθες, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η επιβολή προστίμων σε εταιρείες των Οινοφύτων και της Θήβας συνολικού ύψους 195.000 ευρώ -ανάμεσά τους οι Europa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ και Aluminco A.E. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο γ.γ. της Περιφέρειας κ. Παντελής Σκλιάς, στην πρώτη περίπτωση, κατά τον έλεγχο κλιμακίου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία απέρριπτε αγνώστου προελεύσεως υγρά -μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων- σε ανοιχτό ρέμα, ενώ στη δεύτερη ότι δεν είχε υποβάλει μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης των απορροφητικών στοών.

Και για τις δύο επιχειρήσεις, αυτό δεν αποτελεί το πρώτο περιβαλλοντικό «παράπτωμα». Συμπεριλαμβάνονταν στο μακρύ κατάλογο των εργοστασίων στα οποία στις 7 Νοεμβρίου 2007 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δε για τις επιχειρήσεις στις οποίες τότε είχαν επιβληθεί τα υψηλότερα πρόστιμα (250.000 ευρώ στην Aluminco και 200.000 στην Europa), καθώς σύμφωμα με τη δήλωση του ίδιου του υπουργού, «διαπιστώθηκε ότι ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής του Ασωπού από την ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων της παραγωγικής τους διαδικασίας».

Το «παραθυράκι» στην εξαγγελία για κλείσιμο των εργοστασίων που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση την περιβαλλοντική νομοθεσία είναι γνωστό: για να μπει λουκέτο, έστω και προσωρινό, σε μια επιχείρηση θα πρέπει να έχει υποπέσει δύο φορές στην ίδια ακριβώς παράβαση. Με άλλα λόγια, εάν οι βιομηχανίες… πρωτοτυπούν στις παραβάσεις τους, μπορούν να συνεχίζουν να ρυπαίνουν κανονικά! Πάντως, εμπόδιο στην εφαρμογή του «λουκέτου» αποτελεί και η συνήθης πρακτική των εταιρειών να ασκούν έφεση, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να παραμένουν εκκρεμείς επ’ αόριστον… Χθες, πάντως, επεβλήθη πρόστιμο και στην εταιρεία Alapis Cropscience A.E. (πρώην Bayer Ελλάς) που λειτουργεί στο Υπατο Θηβών, επειδή δεν διαθέτει άδεια επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων. Επίσης, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι η μονάδα της αποτεφρώνει τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα και τα εν δυνάμει επικίνδυνα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες διαχείρισης και διάθεσής τους.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: