Εισαγγελική έρευνα για χωματερή δίπλα στον Ασωπό

9 03 2009

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λινα Γιανναρου

Η δημοσιογραφική έρευνα φαίνεται ότι αποφέρει καρπούς στο μείζον ζήτημα της ρύπανσης του Ασωπού. Μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα του ΣΚΑΪ ότι, ακριβώς δίπλα από τις βιομηχανίες των Οινοφύτων, βρίσκεται σε λειτουργία παράνομη χωματερή, χθες ο εισαγγελέας διέταξε διερεύνηση του ζητήματος. Η εισαγγελική έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο η συγκεκριμένη χωματερή, που συχνά πυκνά «αυτοαναφλέγεται» εκλύοντας τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα, δέχεται και απόβλητα βιομηχανιών. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στον σταθμό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Οινοφύτων κ. Μ. Γιαλούρης, δεν έχει προβλεφθεί χώρος για την εναπόθεση μολυσμένων βιομηχανικών αποβλήτων.

«Λίμνες αποβλήτων»

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, κάτοικοι των Οινοφύτων είχαν εντοπίσει στην περιοχή μεταξύ Σχηματαρίου και Αυλίδας δύο «λίμνες αποβλήτων». Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, επρόκειτο για αυτοσχέδιους χώρους εναπόθεσης των λυμάτων των βιομηχανιών. Ως γνωστόν, οι περισσότερες «μπούκες» των εργοστασίων, μέσω των οποίων απέρριπταν τα απόβλητά τους στον Ασωπό, έχουν σήμερα σφραγιστεί, με αποτέλεσμα να αναζητούνται νέες μέθοδοι «διαχείρισης» των λυμάτων (η απευθείας απόρριψή τους στον υδροφόρο ορίζοντα μέσα από πηγάδια ή γεωτρήσεις είναι μία από αυτές).

Η διαταγή της εισαγγελικής έρευνας έρχεται δύο μέρες μετά την αναφορά στο θέμα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας προχθές, την πρότασή του για «Πράσινη Ανάπτυξη», έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του Ασωπού χαρακτηρίζοντάς τον «φορέα νόσων».

Ο ΣΚΑΪ συνεχίζει την ενημερωτική εκστρατεία για το έγκλημα του Ασωπού, ενώ όποιος το επιθυμεί μπορεί να υπογράψει το σχετικό ψήφισμα στην ιστοσελίδα http://www.skai. gr/asopos. Μεταξύ άλλων, με την υπογραφή μας ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων, την άμεση κατασκευή κεντρικού δικτύου επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων και τον έλεγχο των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 16.000 υπογραφές.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: