Ο κ. Μιχάλης Γιαννάκης για τα αγροτικά προϊόντας της Βοιωτικής γής

5 03 2009

ΠΗΓΗ: Αν. Παρατηρητής

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2009

Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας την κατηγορηματική δήλωση των Υπουργών για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

και Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων

ΘΕΜΑ: «Ασφάλεια από Κατανάλωση Αγροτικών Προϊόντων»

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2009

Κύριοι Υπουργοί,

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης μας για υπαγωγή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον για ολοκληρωμένους ελέγχους των διακινούμενων τροφίμων, από την παραγωγή ως την κατανάλωση. Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλωστε την μόνη οδό για την άμεση αντιμετώπιση των διατροφικών σκανδάλων που προκαλούν αφενός την διατάραξη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αλλά και φόβο για την δημόσια υγεία. Εν τέλει, η ανησυχία για την ποιότητα των προϊόντων δυσχεραίνουν το εμπόριο και υπονομεύουν την ανάπτυξη αγροτικών οικονομιών.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο. Η έντονη φημολογία για την μόλυνση των προϊόντων προκαλεί κοινωνική ένταση, φέρνοντας σε αντίθεση μεγάλες κοινωνικές ομάδες και διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή στην περιοχή. Τα τελευταία γεγονότα με προπηλακισμούς μεταξύ κατοίκων της περιοχής και αγροτοπαραγωγούς, αναδεικνύουν την ανάγκη για συγκροτημένες, ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού.

Η ρητή και κατηγορηματική δήλωση της μη επικινδυνότητας των αγροτικών προϊόντων από την βιομηχανική δραστηριότητα αλλά και η τακτική διαχρονική ενημέρωση για τα επίπεδα της μόλυνσης στην περιοχή αποτελούν την μόνη λύση που θα επιφέρει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, θα εξομαλύνουν την αγορά των αγροτικών προϊόντων και θα εξασφαλίσουν την κοινωνική ειρήνη στην περιοχή.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

– Προτίθενται οι φορείς των Υπουργείων να προβούν άμεσα σε κατηγορηματική δήλωση για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού;

– Εντάσσεται στα σχέδια των αρμόδιων Υπουργείων η άμεση συνεργασία των υπηρεσιών τους για την καταγραφή των ρύπων και την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα προστασίας των καταναλωτών και της αγροτικής παραγωγής;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: