Επιπτώσεις από το πρόβλημα στους αγρότες των Οινοφύτων

2 03 2009

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η μόλυνση του Ασωπού αφορά όλους
Επιπτώσεις από το πρόβλημα στους αγρότες των Οινοφύτων

Λινα Γιανναρου

Δεν ήθελε να «ποτίζει φάρμακο» ούτε τα παιδιά του, ούτε και τα παιδιά των άλλων. Από τους πρώτους, λοιπόν, ήδη από το 1992, ξεκίνησε να καλλιεργεί βιολογικά τα 230 στρέμματά του στον Ορχομενό Βοιωτίας. Πού να φανταζόταν ότι 17 χρόνια αργότερα, η «δυσοσμία» από τα δρώμενα περί τα 60 χλμ. μακριά, στα Οινόφυτα, θα έφτανε ώς το κτήμα του. Και όχι μέσω του μολυσμένου Ασωπού.

Το τελευταίο διάστημα, ο βιοκαλλιεργητής Λουκάς Παπαϊωάννου δυσκολεύεται να πουλήσει τα κηπευτικά του. «Ακούν τη λέξη Βοιωτία και γυρνούν την πλάτη», λέει στην «Κ». «Τι κι αν φωνάζουμε ότι εμείς αντλούμε νερό από άλλη λεκάνη, από νερά που έρχονται από τον Παρνασσό, ότι ουδεμία σχέση έχουμε με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί, ότι σε κάθε περίπτωση ελέγχουμε συστηματικά τις γεωτρήσεις μας και τα προϊόντα μας. Εξάλλου, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τη βιολογική πιστοποίηση». Αγανακτισμένος, καλεί την Πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα. «Πρέπει επιτέλους οργανωμένα να γίνουν έλεγχοι στον υδροφόρο ορίζοντα, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι μπορεί άφοβα να αγοράζει και τι όχι. Ετσι όπως είναι τώρα τα πράγματα μας παίρνει όλους η μπάλα».

Το ίδιο ζητούν -αν και με μάλλον άκομψο τρόπο- και οι αγρότες του κάμπου των Οινοφύτων. Την προηγούμενη Τετάρτη, παραγωγοί της περιοχής επιτέθηκαν εναντίον του τηλεοπτικού συνεργείου του ΣΚΑΪ και του ιερέα των Οινοφύτων π. Ιωάννη Οικονομίδη (ο παπα-Γιάννης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι), εγκαλώντας τους για την «ανακίνηση» του θέματος των μολυσμένων γεωργικών προϊόντων. Ως γνωστόν, αναλύσεις κατέδειξαν επιβάρυνση των τροφίμων με χρώμιο και νικέλιο (το εξασθενές χρώμιο δεν «περνά» στα αγροτικά προϊόντα ως έχει, μετατρέπεται σε τρισθενές). «Τα τρόφιμά μας είναι καθαρά», φώναζαν οι παραγωγοί, που τα κτήματά τους γειτνιάζουν με τη βιομηχανική περιοχή. «Φέρτε μας τις αναλύσεις να τις δούμε». Για να προσθέσουν: «Πρέπει επιτέλους να έρθει κάποιος από το κράτος να ελέγξει το νερό στις γεωτρήσεις, να ξέρουμε τι γίνεται».

Το κράτος όμως στα Οινόφυτα απουσιάζει. Τα πρώτα -ανησυχητικά- αποτελέσματα από μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε γεωργικά προϊόντα από την περιοχή δεν φαίνεται να ανησύχησαν κανέναν, ενώ η τελευταία μελέτη του ΙΓΜΕ, την οποία μάλιστα παρήγγειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία κατέδειξε επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα όχι μόνο με εξασθενές χρώμιο, αλλά και με νικέλιο και αρσενικό(!), αμφισβητήθηκε από το ίδιο το υπουργείο! «Επειδή η έρευνα βασίστηκε σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων και τα σημεία ελέγχου δεν ήταν απαραίτητα τα πλέον αντιπροσωπευτικά, είτε με υδρογεωλογικά κριτήρια είτε σε σχέση με τις τοπικές εστίες ρύπανσης… δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επιβάρυνση των υπογείων νερών της λεκάνης του Ασωπού», αναφερόταν σε έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία παρήγγειλε… νέα μελέτη.

Ανήσυχοι

Την ίδια ώρα (κι ενώ η… μελέτη του προβλήματος συνεχίζεται), οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται πιο ανήσυχοι από ποτέ. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Public Issue για τον ΣΚΑΪ, ο οποίος συνεχίζει την ενημερωτική εκστρατεία για τον Ασωπό (ήδη οι υπογραφές στην ιστοσελίδα http://www.skai.gr/asopos, αγγίζουν τις 10.000), το 95% των κατοίκων χαρακτηρίζουν τη μόλυνση στον Ασωπό μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, ενώ το 91% είναι πεπεισμένοι ότι έχει επιπτώσεις και στην υγεία. Το 73% καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό. Ως πότε;


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: