Αγανάκτηση για τον Ασωπό δείχνει έρευνα

26 02 2009

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μεγάλη έρευνα της Public Issue στον πληθυσμό της Αττικοβοιωτίας αποκαλύπτει τόσο τη διάχυτη ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις του προβλήματος στο περιβάλλον και την υγεία τους όσο και την αγανάκτησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί (ή, καλύτερα, δεν έχουν ληφθεί) από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ σε δείγμα 500 ατόμων, το 51% των πολιτών χαρακτηρίζουν «κακή» την κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή κατοικίας τους, με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 66% στην περιοχή της Αυλίδας και στο 58% στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Τανάγρας. Απαντώντας αυθόρμητα, το 61% των πολιτών ανέφεραν το νερό και τη μόλυνση του Ασωπού ως το υπ’ αριθμόν 1 περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής τους, ενώ το 62% χαρακτηρίζουν από κακή έως πολύ κακή την ποιότητα του νερού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73% των κατοίκων της ευρύτερης Αττικοβοιωτίας καταναλώνει κυρίως ή αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό! Σχεδόν οι μισοί, επίσης, (48%) χαρακτηρίζουν κακή την ποιότητα του νερού και για άρδευση.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (79%) έχουν, φυσικά, ακούσει την άποψη ότι η μόλυνση του Ασωπού σχετίζεται με προβλήματα υγείας στον πληθυσμό, ενώ το 91% συμφωνούν με αυτήν.

Την ίδια ώρα, δηλώνουν άκρως δυσαρεστημένοι από τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος απ’ όλους τους εμπλεκομένους, με τα περισσότερα «πυρά» να συγκεντρώνουν οι βιομηχανίες (85%), οι βουλευτές των νομών (75%) και το ΥΠΕΧΩΔΕ (72%). Οσον αφορά στο γιατί δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι, οι πολίτες κάνουν λόγο για τα «συμφέροντα» (23%), για το «λάδωμα» (17%), για την απουσία του κράτους (12%) κ.ά.

Καλοδεχούμενη, πάντως, στα Οινόφυτα και τις υπόλοιπες περιοχές που «επηρεάζει» ο Ασωπός ήταν η είδηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση της περίφημης μελέτης της καθηγήτριας του ΕΜΠ κ. Μαρίας Λοϊζίδου για κατασκευή κεντρικού αγωγού επεξεργασίας λυμάτων, η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός 6 μηνών στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: