Κρυφτούλι με τα τοξικά

4 02 2009

04/02/2009, SKAI

Δείτε κι αυτό για την αίτηση ανάκλησης ποινών λόγω των γνωστών «παρατυπιών» και ακούστε και τις δραματικές εκκλήσεις των αγωνιστών προς πάσα «αρμόδια»  κατεύθυνση ΕΔΩ.

Μήπως θα πρέπει τελικά να τιμωρείται παραδειγματικά  όποιος δεν κάνει σωστά την δουλειά του με αποτέλεσμα να αθωώνονται εταιρίες που ρυπαίνουν; Για παντελώς άσχετους με την ρύπανση τυπικούς λόγους; Είναι σύμπτωση άραγε αυτό; Γιατί δεν γίνονται «τυπικά» λάθη και σε άλλες περιπτώσεις και μαζεύονται όλες οι περιπτώσεις στην περιοχή του Ασωπού;  Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση.

Καταγγελίες για τοξικές λίμνες μεταξύ Σχηματαρίου και Αυλίδας

Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της διαχείρισης στην Ελλάδα των τοξικών αποβλήτων, τα οποία σύμφωνα με έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε ποσοστό από 85% – 90% σε ετήσια βάση προέρχονται από 20 έως 25 βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταλλουργίας, της διύλισης του αργού πετρελαίου και της παραγωγής χημικών προϊόντων και λιπασμάτων.

toxiclake1

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από τη σύγκριση των ποσοτήτων των τοξικών που παρήγαγαν οι ελληνικές βιομηχανίες και αυτών που αποθηκεύτηκαν κατά την περίοδο 1998-2004 προκύπτει ότι περίπου 660.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων είναι «ορφανοί».

Επιπλέον, στην απόφαση για την έγκριση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων αναφέρεται ότι οι προσωρινά αποθηκευμένες ποσότητες είναι μικρότερες από αυτές που είχαν εκτιμηθεί κατά το παρελθόν.

Το σίγουρο είναι ότι οι παραπάνω ποόσοτητες αποκλείεται να έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 οι αποστολές ανέρχονταν στους 1.450 τόνους ανά έτος, ενώ το 2004 έφταναν τους 1.500.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος. Αφήνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των τοξικών αποβλήτων έχει καταλήξει σε χωματερές αστικών απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού Θανάσης Παντελόγλου καταγγέλλει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν δημιουργηθεί τοξικές λίμνες στην περιοχή ανάμεσα στο Σχηματάρι και την Αυλίδα, βάθους περίπου 4 μέτρων, στις οποίες συσσωρεύονται τα τοξικά των βιομηχανιών.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ένα από τα πλέον διαδεδομένα κόλπα για την παράνομη διοχέτευση των επικίνδυνων αποβλήτων είναι το εξής: στους πάτους μεγάλων κάδων απορριμμάτων, κυρίως αυτούς των 35 κυβικών μέτρων, αφήνονται οι λάσπες με τα βαρέα μέταλλα και από πάνω μπαίνουν τα στερεά απόβλητα, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία να είναι τεράστιοι.

Στο μεταξύ, συζητείται σήμερα Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στον Άρειο Πάγο η αναίρεση που έχουν ασκήσει οι εταιρείες που καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας για εκτεταμένη ρύπανση του Ασωπού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορωπού Χρήστος Παναγόπουλος τόνισε οτι η ανοχή των κατοικων έχει φτάσει στα όριά της.

«Οι πολίτες -είπε – είναι αποφάσισμένοι να κλείσουν τους αγωγούς των εταιρειών που ρίχνουν τα αποβλητά τους στο ποτάμι».


Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

5 02 2009
η τοξότισσα

Οι πολίτες όλης της χώρας πρέπει να δράσουν συντονισμένα και να κλείσουν κυριολεκτικά κάθε αγωγό εταιρίας που ρίχνει απόβλητα σε ποτάμι, λίμνη ή θάλασσα.

Τα πρόστιμα και η δικαιοσύνη μέχρι σήμερα καθυστερούν και αντί να επέμβουν δυναμικά, χαϊδεύουν τους μολύνοντες…

Επιτέλους για πόσο θα δεχόμαστε να γινόμαστε συνένοχοι σε «φόνους»?!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: