Ανοιχτό παραμένει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα σχετικά με το θέμα. Ο επίτροπος κάνει λόγο για απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ αναφέρει πως η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τα παραπάνω περιέχονται σε απάντηση του κ. Δήμα προς τον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σημειώνεται πως η χώρα μας έχει παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλης νομοθεσίας για την προστασία από τα επικίνδυνα απόβλητα όπως επίσης και για τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά (2000/60/ΕΚ).
Το συνολικότερο θέμα της προστασίας των υδάτων αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της ερώτησης του Ελληνα ευρωβουλευτή. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδημούλης ενημέρωσε την Επιτροπή για δύο έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών οι οποίες καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών στην περιοχή του Ασωπού, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν ανιχνεύεται πλέον καρκινογόνο χρώμιο στα νερά του ποταμού.
«Τα στοιχεία που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Επιτροπή επιβεβαίωσαν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού», τονίζει στην απάντησή του ο επίτροπος.
Οσον αφορά την οδηγία για τα νερά, ο κ. Δήμας επισημαίνει πως η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη με την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων παρακολούθησης των υδάτων, ενώ υπογραμμίζει πως δεν έχει ακόμα υποβληθεί η έκθεση που όφειλε να έχει διαβιβάσει η Ελλάδα από τον Μάρτιο 2007.
Σχολιάστε