Νέα από την Ε.Ε. που μας αφορούν

22 01 2009

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού & διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στον Ασωπό -Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ

«Η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!»

Απάντηση του Επιτρόπου Στ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

«Τα στοιχεία που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Επιτροπή επιβεβαίωσαν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού» απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά τους καθησυχαστικούς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.


Με ερωτήσεις του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ενημέρωσε την Επιτροπή για δύο έρευνες, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, οι οποίες καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Αύγουστο 2008 ότι πλέον δεν ανιχνεύεται το καρκινογόνο χρώμιο στα νερά του Ασωπού. Επίσης, έθετε συνολικότερα το ζήτημα της εφαρμογής της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα Ύδατα και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα προστασίας για τον Ασωπό και να αξιολογήσει την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε στις απαντήσεις του ο Στ. Δήμας: «Η Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας οριζόντια διαδικασία επί παραβάσει για την παράλειψή της να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, η οποία εκκρεμεί επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-286/08).»

Όσον αφορά στην εφαρμογή της Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) ο Επίτροπος, στις απαντήσεις του επεσήμανε ότι: «Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων (επιφανειακά και υπόγεια ύδατα) στην Ελλάδα, όπως απαιτείται από το άρθρο 8 της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ). … Δεν έχει ακόμη υποβληθεί η έκθεση που όφειλε να έχει διαβιβάσει η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2007. …. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο 2008, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 15 παράγραφος 2 της οδηγίας. Επιπλέον τα κράτη – μέλη κσαλούνται να θεσπίσουν σχέδια διαχείρισης των ποτάμιων λεκανών απορροής μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.

Καταλήγοντας ο κ.Δήμας υπογράμμισε ότι: «Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, καθώς και τη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων των ελληνικών αρχών…. Το 2012, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα, με βάση τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών που θα έχουν υποβληθεί.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, οφείλουν να εγκαταλείψουν αμέσως την παραπλανητική τακτική και τη διγλωσσία και να προωθήσουν κατεπειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απορρύπανσης και σωτηρίας του Ασωπού ποταμού. Το επιβάλλουν η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής και την κοινωνία των πολιτών θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να πάψει ο Ασωπός να αποτελεί μια τοξική χαβούζα με την ευθύνη και την ανοχή της πολιτείας.»

To Γραφείο Τύπου (του ΣΥΝ)

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13163

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Ένα σχόλιο

22 01 2009
Lilos

Η αναγνωριση ενος προβληματος ειναι σημαντικο πραγμα. Ο «λογος μας απεναντι στον λογο της εξουσιας». Η αληθεια και η αναγνωριση της απεναντι στα ψεμματα των υπηρεσιακων, ειναι σημαντικη κατακτηση!! ΑΛΛΑ. η συνεχιση της τοξινωσης του κοσμου, η καθυστερηση ληψης , των διορθωτικων μετρων, η μη εφαρμογη- επιβολη, αμμεσων διορθωτικων μετρων και πολιτικων, η παραπλανιση για ληψη μετρων το 2012 ειτε οταν θα εκδικαστουν οι κατηγοριες,και η κρισιμη παραληψη για ΑΜΜΕΣΟ ξαπλωμα διχτιου μετρων, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και προ διασφαλησης του κοσμου , στους τοπους μας, δειχνει οτι ο κανονας της «προφυλαξης και της προληψης» ειναι θεωριες και τεκμηριωνει, μετα απο 2 χρονια αγωνα,το δικαιωμα να κρινουμε οτι: Και η Ευρωπαικη πολιτικη ,επι των θεματων αυτων ειναι αναποτελεσματικη, μονοπαντη, αδικη , Τετοια, που τελικα δεν προστατευει τον πολιτη. Χαρτια και ανακοινωσεις δεν σωζουν τον πολιτη απο την συνεχιζομενη τοξινωση.Επιπλεον, Τις πολιτικες για την προστασια δημοσιας υγειας, ποτε σκοπευουν να τις εφαρμοσουν ολοι τους απεναντι στους ρυπαντες μας;;;;» οταν εμεις εχουμε ξεκληριστει!!!! «Ιδου η ροδος, ιδου και το πηδημα» λοιπον. Αν ολοι τους θελουν να λενε για πολιτικες προληψης της ζημιας για τον ευρωπαιο πολιτη!!!Ας ενεργησουν αμμεσα .Αυτο το απαιτουμε απο Βρυξελες και Αθηνα!!!! τωρα πια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: