Αύριο κερνάμε νερό στο Σύνταγμα!

15 01 2009

«Κέρασμα» με νερό από Ασωπό στον σταθμό μετρό Συντάγματος

Γιαννης Ελαφρος

Νερό από τον… Ασωπό θα «κεράσουν» διερχομένους και επιβάτες του μετρό, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, στις 12 μ., στον σταθμό του Συντάγματος, κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, που συνδιοργανώνουν η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), προκειμένου να υπογραμμίσουν το άλυτο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού που έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία τους.

Αφορμή αποτελεί η ολοκλήρωση αύριο της έκθεσης ART + NATURE, που διοργάνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ και που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο ως προκάλυψη του συνολικού ελλείμματος περιβαλλοντικής προστασίας που «προσφέρει». Οι φορείς θα παραδώσουν μπουκαλάκια νερού, «εμπλουτισμένου» με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, και στους 80 περίπου καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση.

«Προκειμένου να ανταποδώσουμε στους πραγματικά πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και να συμβάλουμε με τη σειρά μας στη δική τους αφύπνιση, θα τους στείλουμε με το κλείσιμο της έκθεσης μπουκαλάκια με γάργαρο «λύμα» Ασωπού για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το αποτέλεσμα της αταλάντευτης στάσης του ΥΠΕΧΩΔΕ σε θέματα βιομηχανικής ρύπανσης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη.

Μαζί με τα δείγματα μολυσμένου νερού θα δοθεί στους καλλιτέχνες και ενημερωτικό υλικό για την καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή των Οινοφύτων. Οπως τονίζουν οι κάτοικοι, παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων και τους ελέγχους που ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή (αυτοψίες και δειγματοληψίες) η κατάσταση στον ποταμό Ασωπό και στον υδροφόρο ορίζοντα των Οινοφύτων παραμένει κρίσιμη (όπως έχει καταδειχθεί στα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου), καθώς οι βιομηχανίες συνεχίζουν να ρίχνουν τα λύματα στην κοίτη του ποταμού χωρίς κανείς να μπορεί να τις εμποδίσει.

Ετσι, παρά τις υποσχέσεις, το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού δεν έχει λυθεί και οι κάτοικοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_15/01/2009_299365

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: