Θάβουν τα απόβλητα

16 12 2008

Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι… Αν μάλιστα παράγει βιομηχανικά λύματα και δεν έχει τι να τα κάνει, δεν ψάχνει καν για μονοπάτι, παίρνει τον αγροτικό δρόμο από το Σχηματάρι προς την Αυλίδα, ανοίγει μέσα στα χωράφια τέσσερις τεράστιες «πισίνες» και τις γεμίζει, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη… θέα προς τον Ευβοϊκό κόλπο.

Η συγκεκριμένη περιοχή ονομάζεται Κορματζίνι και εντάσσεται στη ζώνη του Ασωπού ποταμού, όπου από το καλοκαίρι του 2007 έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η τοξίνωση του υδροφόρου ορίζοντα με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, άλλα βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες – όλα υποπροϊόντα μιας ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή της Βοιωτίας. Από τότε, υποτίθεται ότι έγιναν έλεγχοι σε βιομηχανίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή διοχέτευαν τα απόβλητά τους μέσα στη γη. Υπήρξαν, μάλιστα, αρμόδιοι που προσπάθησαν να πουν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Οι φωτογραφίες που λάβαμε όμως από την τοπική εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος» Σχηματαρίου αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία μιας κατάστασης γενικευμένης ασυδοσίας με στόχο το οικονομικό κέρδος.

Οι τεράστιοι λάκκοι φτάνουν σε εμβαδό το μισό στρέμμα και σε βάθος τα 4 μέτρα! Σε έναν από αυτούς, τα λύματα μοιάζει να προέρχονται από ελαιοτριβείο αλλά στους υπόλοιπους είναι μαύρα και ίσως έχουν σχέση με επεξεργασία μετάλλων. Το καλύτερο; Στη διασταύρωση με τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί εδώ, ο Δήμος Σχηματαρίου έχει τοποθετήσει πινακίδα που αν και χτυπημένη από τη σκουριά φωνάζει: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας»…

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/12/2008

http://www.enet.gr/…35351620

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: