ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ!

2 12 2008

Ο Ασωπός μετά 2,5 χρόνια υποσχέσεων – Δυναμικός – μαζικός ΑΓΩΝΑΣ η μόνη λύση
– Έλλειψη πολιτικής βούλησης το αποτέλεσμα της Ημερίδας για τον Ασωπό – 33 μήνες πέρασαν από την επίσκεψη της Επιτροπής της Βουλής – Οι προτάσεις για τον Ασωπό έμειναν στα συρτάρια

Έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη λύση της ρύπανσης του Ασωπού, ήταν το γενικό συμπέρασμα που βγήκε από την ημερίδα της 18-11-08 στα Οινόφυτα, με θέμα «Ασωπός ποταμός παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του», με κύρια ομιλήτρια την καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. κυρία Μαρία Λοϊζίδου.

Όλοι συμφωνήσανε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού παραμένει μετά από 33 μήνες όχι μόνο το ίδιο αλλά και περισσότερο διογκωμένο. Σαν πρόβλημα με πολλές διαστάσεις το παρουσίασε ο Δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος «…προβλήματα που έχουν πολλές διαστάσεις και δεν είναι απλά τεχνοκρατικά» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η λύση είναι εσωτερική υπόθεση του καθενός μας, να διαμορφώσει περιβαλλοντική συνείδηση και να μην επιδιώκει, «…με ανθρωποκεντρική αλαζονεία την κυριαρχία του στο περιβάλλον με οποιουσδήποτε όρους πάνω σ’ αυτό». Κλείνοντας ο κ. Θεοδωρόπουλος ευχαρίστησε την κυρία Λοϊζίδου για την παρουσία της στην ημερίδα τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις με ανάλογα θέματα.

Ο Νομαρχής Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς θύμισε ότι η μελέτη της κυρίας Λοϊζίδου για τον Ασωπό έγινε το 1996, αλλά αυτή η μελέτη δεν έγινε ποτέ έργο. «Διαχρονικά, το διαχρονικό κράτος, ουδέποτε είχε την ελάχιστη περιβαλλοντική ευαισθησία» τόνισε ο κ. Περγαντάς, σημειώνοντας ότι η περιοχή συγκεντρώνει και θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και είναι αδιανόητο αυτή η περιοχή να είναι Άτυπη Βιομηχανική Περιοχή. Αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων ήταν και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από τις αρμόδιες αρχές. «…Νομαρχίες χωρίς προσωπικό, χωρίς στελέχη εκείνη την εποχή, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Περγαντάς. Άλλος ένας λόγος, είναι και τα πρόστιμα, αφού από τη Νομαρχία μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι 50 χιλ., ποσό που δεν είναι δύσκολο να πληρωθεί από τον Επιχειρηματία και να συνεχίζει να ρυπαίνει. Τον Οκτώβριο του 2007 σε συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι φορείς πήραν την υπόσχεση ότι η υπόθεση του Ασωπού θα γίνει εθνικό θέμα. «Ήταν εθνικό θέμα, αφού το ποτάμι διασχίζει δύο νομούς, ανήκει στην περιφέρεια και κατ’ επέκταση στο κράτος» συμπλήρωσε ο κ. Περγαντάς. Σ’ αυτή τη συνάντηση το ΥΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε για την κατασκευή ειδικού αγωγού με αισθητήρες που θα καταγράφουν την προέλευση και είδος του λύματος με τυχόν υπερβάσεις των νομίμων ορίων, τον καθαρισμό και οριοθέτηση της κοίτης, την αποκάλυψη των ενεργειών που γίνονται για την παράνομη απόρριψη λυμάτων στο ποτάμι. «…ξέρετε ότι υπάρχει ένα απίστευτο by-bass, όπου κυρίως μικρές επιχειρήσεις, συνδέονται παράνομα με τους κεντρικούς αγωγούς μεγάλων εργοστασίων και ρίχνουν τα λύματα τους εκεί, με τελικό δέκτη τον Ασωπό» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα, θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα. Αν όλα αυτά γίνουν συνδυασμένα με το χωροταξικό, τότε θα λυθεί το πρόβλημα. Κατήγγειλε ότι μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δε διαθέτει χωροταξικό σχεδιασμό είναι η Ελλάδα. «Τώρα ψάχνουμε να φτιάξουμε χωροταξικό για τη βιομηχανία, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό κ.λπ.».

Σημείωσε ότι όλα αυτά τα χωροταξικά – από το 2007 – γίνονται ερήμην της κοινωνίας, αποφασίζονται από την κεντρική διοίκηση χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση. Τόνισε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι πολιτικό και υπάρχει σ’ όλη την Ελλάδα. Απλά, συμβαίνει ο Ασωπός να αναδεικνύεται γιατί βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα. ΄Ετσι, να γίνεται εύκολα θέμα από τα μεγάλα ΜΜΕ, αναγκάζοντας την κεντρική διοίκηση να επεμβαίνει. Τελειώνοντας ο κ. Περγαντάς, αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και την παρουσίαση του προβλήματος στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, «…έγιναν συγκεκριμένες διακομματικές προτάσεις προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, βεβαίως, το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε έγιναν οι προτάσεις, είτε δεν έγιναν, δεν ξέρει τίποτα απολύτως…» είπε με νόημα ο κ. Περγαντάς.

Ο Πρόεδρος των Βιομηχάνων Βοιωτίας κ. Κουδούνης Νίκος. Εξέφρασε την αισιοδοξία, η ημερίδα να αποτελέσει την έναρξη ενός νέου ξεκινήματος, τονίζοντας παράλληλα και την οικονομική κρίση της εποχής που δεν αφήνει αλώβητες τις επιχειρήσεις.

Σαν μοναδικό φαινόμενο παρομοίασε η κυρία Λοϊζίδου την χωρίς σχεδιασμό συσσώρευση βιομηχανιών στην περιοχή. Εγκαταστάθηκαν εδώ και χρόνια, χωρίς υποδομές οι βιομηχανίες με αποδέκτη λυμάτων τον Ασωπό ποταμό. «Εγώ πιστεύω, ότι δεν είναι δυνατόν όλες οι βιομηχανίες να διαθέτουν συστήματα που να μπορούν να επεξεργαστούν τα λύματα τους σε βαθμό που να πέφτει καθαρό νερό». Συνεχίζοντας έφερε σαν παράδειγμα τις βιομηχανίες στην Αθήνα, που μετά την επεξεργασία των λυμάτων στα εργοστάσια, πέφτουν σε ένα κεντρικό αγωγό και στη συνέχεια οδηγούνται στην Ψυτάλλεια όπου και επεξεργάζονται περαιτέρω, έτσι και στις άλλες περιοχές πρέπει να γίνεται κάτι ανάλογο. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από τα συστήματα που διαθέτουν οι βιομηχανίες. Το 1996, πριν 12 χρόνια, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε στην ομάδα της κυρίας Λοϊζίδου να εκπονήσει μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής την οποία παρέδωσε σε έξη μόλις μήνες. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με λάθος τρόπο ζητήθηκε να χρηματοδοτηθεί το έργο από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να απορριφθεί η χρηματοδότησή του. «Έκτοτε, μιλάμε συνεχώς για το ίδιο πράγμα» κατέληξε η κυρία Λοϊζίδου. Όταν εργάζονταν στη μελέτη, επισκέφτηκαν πάνω από 300 βιομηχανίες και για πολλές φορές για να διαπιστώσουν την παραγωγική τους διαδικασία. Στην περιοχή τότε, υπήρχαν σχεδόν όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας με τα σκήπτρα των αποβλήτων να τα έχει η κλωστοϋφαντουργία με 10 χιλ. κυβικά, συμμετοχή αποβλήτων 77% έναντι των άλλων. Η κυρία Λοϊζίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός ο κλάδος δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος τα απόβλητα του, όπως εξάλλου και οι υπόλοιποι. Λύση, μετά την πρωτογενή επεξεργασία μέσα στα εργοστάσια, η δευτερογενής στον κεντρικό σταθμό βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων πριν πέσουν στο ποτάμι. Προσωπικά, τόνισε η κυρία Λοϊζίδου, δεν πιστεύω ότι τα πρόστιμα και οι έλεγχοι θα λύσουν το πρόβλημα, καθιστώντας σαφή την επιτακτική ανάγκη της άμεσης επικαιροποίησης της μελέτης της.

Σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή είναι τελείως διαφορετική. Ο ακριβής αριθμός των βιομηχανιών – μικρομεσαίων βιοτεχνιών και άλλων επιχειρήσεων, δεν είναι ακριβώς γνωστός. Το περιβόητο Μητρώο Επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με το 50% μόνο των επιχειρήσεων να έχει ανταποκριθεί σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή της ημερίδας Χημικό Μηχανικό κ. Γιάννη Σκουμπούρη.

Ο Δήμαρχος του Ωρωπού κ. Γεώργιος Γαβριήλ, συμφώνησε με τον κ. Αθ. Παντελόγλου ότι χρειάζονται δυναμικοί αγώνες με μπροστάρηδες τους Δημάρχους για να πεισθεί η κεντρική εξουσία και να ξεκινήσει έργα. «…Όπως στην Εγνατία Οδό έδωσε εντολή και δεν σταμάτησαν πουθενά, έτσι και εδώ πρέπει να γίνει. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Όταν θέλει το κράτος να λύσει το πρόβλημα το λύνει».

Ένταση δημιουργήθηκε με την παρέμβαση του διδύμου Παντελόγλου – π. Ιωάννη Οικονομίδη, που κατηγόρησαν ευθέως τον κ. Περγαντά ότι λέει ψέματα για τις άδειες των βιομηχανιών «…ήμουν νιος το ’96 και γέρασα με τις υποσχέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελόγλου. Στην άρση των αδειών ορισμένων βιομηχανιών και μηνύσεις επέμεινε και ο π. Ιωάννης.

Συντετριμμένος από τον πρόσφατο χαμό του γιού του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ωρωποχωρίων κ. Χρ. Παναγόπουλος τόνισε την αποτελεσματικότητα των οργανωμένων κατοίκων που μέσα από τους συλλογικούς αγώνες μπορούν να δώσουν λύσεις, αναφερόμενος στους αγώνες που έδωσε η Ομοσπονδία για να μην εγκατασταθούν βυρσοδεψεία στην περιοχή και το πέτυχαν.

Στην εκδήλωση μίλησαν κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Μεταξύ των οποίων ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Οινοφύτων κ. Μιχάλης Γιαλούρης που τόνισε το γεγονός ότι 16 χρόνια πέρασαν και το νερό του Ασωπού είναι το ίδιο. Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Παν. Κυριάκου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλακάσας κ. Λίτσας, ο κ. Δημ. Καρμπέλης Δημ. Σύμβουλος Δήμου Δερβενοχωρίων, ο πολιτευτής με το ΠΑΣΟΚ κ. Άκης Βαγιάκος κ.α.

Η γενική διαπίστωση ήταν ότι δεν μας λείπουν οι μελέτες και η τεχνική αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά η πολιτική θέληση για την υλοποίηση των όποιων μελετών. Σίγουρα, υπάρχει κόστος οικονομικό και πολιτικό. Αλλά, η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο. Καλές οι ημερίδες και η ενημέρωση του κόσμου αλλά να προχωρήσουμε σε έργα, να μη μείνουμε στα λόγια και τις υποσχέσεις. Δυναμικοί αγώνες με μπροστάρηδες τους αρχηγούς του πρώτου κύτταρου της Δημοκρατίας που είναι οι Ο.Τ.Α. Δυναμικοί μαζικοί αγώνες λοιπόν!

http://www.anparatiritis.gr/…490&Itemid=1


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: