ΥΠΕΧΩΔΕ: Αποδίδουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού

23 11 2008

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με ανακοίνωσή του απαντά στο ΤΕΕ και στις ευθύνες που του απέδωσε ο φορέας για τη μη υλοποίηση μέτρων στην περιοχή του Ασωπού ποταμού. Από το υπουργείο δόθηκε η παρακάτω απάντηση:

«1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ καταβάλει μία συστηματική και ολοκληρωμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα δεκαετιών της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου 2007. Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται με συνέπεια και η επίδρασή τους έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη στα νερά του Ασωπού ποταμού.

2. Δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Νομαρχίας και μας προκαλεί εντύπωση που ορισμένοι βλέπουν και σ΄ αυτό …ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ.

3. Δεν υπάρχει καμία μελέτη του ΙΓΜΕ την οποία «έθαψε» το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΙΓΜΕ έκανε μόνο μια αναγνωριστική διερεύνηση για το θέμα των υπόγειων νερών με σκοπό να προτείνει την εκπόνηση μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Για το θέμα αυτό υπάρχει συνεργασία της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ με το ΙΓΜΕ για να καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο της μελέτης καθώς και η μεθοδολογία προσδιορισμού της κίνησης των υπόγειων νερών στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με τα μέτρα που για πρώτη φορά υλοποιούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Ασωπό ποταμό επισημαίνουμε ότι, μεταξύ των άλλων:

1. Παρόλο που η αρμοδιότητα καθαρισμού του Ασωπού ποταμού ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το έργο χαρακτηρίστηκε με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά εθνικού επιπέδου ώστε να επέμβει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2007 συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκίνησαν εντατικές εργασίες καθαρισμού του ποταμού. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 σε μήκος 6200 μέτρων και εντοπίσθηκαν 35 αγωγοί υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Έχει γίνει ήδη ταυτοποίηση στους περισσότερους αγωγούς ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συμπληρώσει σε ειδικά ερωτηματολόγια οι βιομηχανίες.

2. Οι έλεγχοι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής είναι συνεχείς και αλλεπάλληλοι και οι κυρώσεις αυστηρότατες.

Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν ήδη από τον Αύγουστο του 2007. Από το 2005 μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού έχουν γίνει περισσότεροι από 200 έλεγχοι, επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 3.424.620 €. Από τον Ιούνιο 2008 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση και επανελέγχους σε δραστηριότητες στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, με σκοπό να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους σε σχέση με περιβαλλοντικές παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί από προηγούμενους ελέγχους. Από τη συνολική εικόνα των μέχρι στιγμής επανελέγχων διαπιστώνεται ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης.

Παράλληλα από τις συνεχείς δειγματοληψίες στην περιοχή, διαπιστώνεται ότι δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά.

Σημειώνουμε ότι όλες οι προσφυγές μεγάλων εταιρειών της περιοχής του Ασωπού στη δικαιοσύνη για αναστολή πληρωμής των προστίμων, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, έχουν απορριφθεί και τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί κανονικά από τις αρμόδιες εφορείες και έχουν εισπραχθεί.

3. Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την Νομαρχία Βοιωτίας, έχει καταρτιστεί και αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε όλες τις εταιρείες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, προκειμένου να δηλώσουν τον τρόπο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και ιδίως των επικινδύνων, καθώς και αναλυτικά διαγράμματα των αγωγών διάθεσης αποβλήτων. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ταυτοποίηση των αγωγών και η υλοποίηση της κατασκευής ενιαίου και ελεγχόμενου δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής Οινοφύτων. Στα πλαίσια αυτά έχουν απαντήσει 200 επιχειρήσεις.

4. Ανατέθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η μελέτη για την κατασκευή ενιαίου δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητας των αποβλήτων.

5. Η ποιότητα των επιφανειακών νερών ελέγχεται συνεχώς σε πολλά σημεία δειγματοληψίας κατά μήκος του Ασωπού ποταμού για όλες τις παραμέτρους ρύπανσης συμπεριλαμβανομένων και των τοξικών ουσιών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιεί δειγματοληψίες και στην θαλάσσια περιοχή εκβολής του ποταμού Ασωπού η οποία παρακολουθείται συστηματικά με λήψη δειγμάτων και αναλύσεις σε 5 ακτές του Ν. Αττικής και 1 ακτή του Ν. Βοιωτίας (Πηγαδάκια, Γυμνάσιο – Αμμος, Ακρωτήρι, Χαλκούτσι, παραλία Μαρκόπουλου και Δήλεσι).

6. Για τον επανακαθορισμό των οριακών τιμών επικινδύνων ουσιών στα υγρά βιομηχανικά απόβλητα και λύματα γίνεται μελέτη από ομάδα εργασίας ειδικών επιστημόνων και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα προσδιοριστούν τα νέα όρια.

Κλείνοντας, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι στο ΥΠΕΧΩΔΕ έχουμε αποδείξει ότι έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών και φυσικά θέλει μελέτες και χρόνο για την οριστική αντιμετώπισή του. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και χρειαζόμαστε συμπαράσταση, καλόπιστη κριτική και όχι κακόπιστη».

http://www.servitoros.gr/news/view.php/21066/

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Ένα σχόλιο

16 12 2008
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ του ΥΠΕΧΩΔΕ « Asopos SOS

[…] Το ΥΠΕΧΩΔΕ, δια του γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεω… (κλικ) προσπαθώντας: α) Να αντικρούσει τα όσα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) διατυπώνει, στην δική του ανακοίνωση (κλικ), τις 20-11-08 για την «Τραγωδία του Ασωπού» και ταυτόχρονα β) Να πληροφορήσει για τα μέτρα, που για πρώτη φορά υλοποιούνται (;;;) στον Ασωπό ποταμό (!!!!). […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: