Για το έργο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον Ασωπό ποταμό μιλά ο επικεφαλής τους Ι. Δερμιτζάκης σε επιστολή του προς την «Ε», με την οποία επιχειρεί και απάντηση σε χθεσινό μας δημοσίευμα («Λιμνάζουν» τα μέτρα για τον Ασωπό). Μεταξύ άλλων αναφέρει:
1) Από τον Αύγουστο το 2007 που εντοπίσθηκε το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο έχουν γίνει «περισσότερες από 150 επιθεωρήσεις», ενώ η υπηρεσία «εισηγήθηκε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.280.000 ευρώ περίπου».
2) Για την καταγγελία 42 πολιτών της Θήβας που ζητούσαν έλεγχο σε τέσσερις βιομηχανίες αναφέρει ότι είχαν γίνει έλεγχοι κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Λέει επίσης ότι η υπηρεσία είχε απαντήσει στις 3/9 αλλά δεν το αναφέρουμε στο δημοσίευμα.
3) Αναφέρει ότι εισηγήθηκαν πρόστιμα 19.440 ευρώ στην εταιρεία ΜΕΤΠΛΑΣΤ και 29.500 στη ΒΙΟΤΕΡ, την οποία οι καταγγέλλοντες ανέφεραν λανθασμένα ΒΙΟΜΕΚΑΤ.
4) Από τις μετρήσεις (Γενικό Χημείο Κράτους -Πανεπιστήμιο Αθηνών) «δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά», ενώ «από τις συνεχείς επιθεωρήσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις βιομηχανίες της περιοχής διαπιστώνεται υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης».
5) Το ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιεί με συνέπεια τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς στις 27/9 και 5/10/2007 για «να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα πρόβλημα δεκαετιών».
Απάντηση συντάκτη:
1) Μπορεί ο κ. Δερμιτζάκης να μας ενημερώνει ότι έχει εισηγηθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 3.280.000 ευρώ, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ όμως μας έχει ανακοινώσει επισήμως συνολικά πρόστιμα 1.848.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα. Γιατί άραγε δεν ανακοινώνονται τα υπόλοιπα;
2) Με δεδομένο ότι οι πολίτες της Θήβας ζητούσαν ελέγχους τον Απρίλιο καταγγέλλοντας συγκεκριμένες παραβάσεις, συμπεραίνουμε ότι κανένας έλεγχος δεν έγινε μετά. Λίαν απογοητευτικό αυτό για μια υπηρεσία που θα όφειλε να αφουγκράζεται και τον απλό πολίτη. Οσο για εμάς, δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα της ΕΥΕΠ, αν και σφόδρα θα το επιθυμούσαμε.
3) Μας αποκαλύπτονται δύο πρόστιμα που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Ελπίζουμε τουλάχιστον να τα γνωρίζουν οι ίδιες οι εταιρείες.
4) Διαφορετικά είναι τα συμπεράσματα από τις αυτοψίες που έκαναν μελετητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που μιλούν για «νεκρό» ποτάμι. Αναφέραμε σχετικά στο χθεσινό δημοσίευμα, αλλά ο κ. Δερμιτζάκης δεν μας απαντά επ’ αυτών.
**Δήλωση συμπαράστασης στην τέως επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, που δικάζεται σήμερα ύστερα από μήνυση του Ι. Δερμιτζάκη, εξέδωσε εκ μέρους του ΣΥΝ ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης. Καλεί τον υπουργό Γ. Σουφλιά και τον μηνυτή να συναισθανθούν ότι η δημόσια κριτική αντιμετωπίζεται με διάλογο και αντιπαράθεση και όχι με μηνύσεις και ποινικοποίηση του δικαιώματος της κριτικής.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 26/09/2008
Σχολιάστε