ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 1

2 07 2008

ΑΘΑΝ. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ Ι.Τ.Α.Π

27-6-08: Μια χαρακτηριστική απάντηση του νομάρχη Βοιωτίας προς τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Οινοφύτων (1) που ήρθε στα χέρια μου και μια σχιζοφρενική παρουσίαση «απολογισμού έργου» της Δημοτικής Αρχής Οινοφύτων, (2) που παρακολούθησα χτες, για ατελείωτες ώρες. Έγιναν αιτία να γράψω.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1

Ορισμένοι λοιπόν, δέχονται να απαντούν, Όχι όλοι. Δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες όλοι, απέναντι στον πολίτη. Κάποιοι απαντούν λοιπόν, και αυτό είναι καλό και ευγενικό. Ακολουθούν τυπικά, την υποχρέωση να απαντούν στον πολίτη που απευθύνεται στην εξουσία, ζητώντας να μάθει το αποτέλεσμα.
Το ουσιαστικό όμως είναι να σημειώσουμε και το τι του απαντούν!!
Οι εξουσίες που υπάρχουν και είναι ταγμένες για να δίνουν λύσεις, μιλούν, για τις ενέργειες τους……. αλλά μιλούν με το θα. Είτε αναφέρουν ότι, συζητήσαμε να….. ή ζητήσαμε να….. και αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πεπεισμένοι ότι έτσι έκαναν έργο, για λογαριασμό του πολίτη τους.

Ξεχνούν όμως ότι «λόγια και χαρτιά, δεν είναι έργο, δεν είναι αποτέλεσμα».

Στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι δήλωση προθέσεων να κάνουν κάτι. Σε κρίσιμους καιρούς και όταν πιεστικά προβλήματα ταλανίζουν τον πολίτη (όπως η ανυπαρξία πόσιμου νερού κατά-καλοκαιρό), η εξουσία που υπάρχει για να δίνει την λύση, Δεν Αρκεί να παράγει «λόγια και χαρτιά». Διότι αυτό είναι χασομέρι. Είναι χαμένος χρόνος χωρίς λύση. Δεν είναι αποτέλεσμα.

Σαν εξουσία θα ήταν πιο σεμνό και κατανοητό αν έλεγε ξεκάθαρα: Δεν πετύχαμε αποτέλεσμα σε αυτό.
Στις περιβαλλοντικές κρίσεις επάνω, εκείνο που ζητά ο πολίτης, δεν είναι παραμύθια και δημόσιες σχέσεις, από την αρμόδια εξουσία. Ζητά να του δώσει αποτέλεσμα, να του παρουσιάσει την λύση που διασφάλισε. Και τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. Ακριβώς μέσα στην κρίση, Ο.Τ.Α και Νομαρχία, αντί να γίνουν οι Ογκόλιθοι που θα σταματήσουν την συμφορά να έρθει στα κεφάλια των πολιτών, «γίνανε τα κατρακύλια» που διευκόλυναν την φόρτωση όλων των συνεπειών της αυθαιρεσίας των βιομηχάνων. Έτσι, όλα τα άλλα, θα έλεγα ότι είναι περιττά, κουβέντες σκέτες. Ίσως τέτοιες στιγμές, σε Ο.Τ.Α. και Νομαρχίες που τα έχουν κάνει θάλασσα, να είναι οι πιο κατάλληλες ευκαιρίες για δημόσιο προβληματισμό, αυτοκριτική, άνοιγμα ειλικρινούς συζήτησης με τους πολίτες, για τις προκύπτουσες δυσκολίες και αντιξοότητες, ώστε να παραχθούν, μετά από κοινού σκέψη, νέες ιδέες για παραπέρα δράση, προκειμένου να προκύψει λύση.

Τότε, ίσως έχει και νόημα ένας δημόσιος απολογισμός – ακόμα και με αποτυχίες.
Γίνεται τρελό όμως, να διεξάγεται ένας δημόσιος απολογισμός π.χ «έργου» Δημάρχου, που ζητά, επί τούτου, να τον «κρίνουν εκ του αποτελέσματος» και να αναφέρει 50 ΘΑ, (ότι θα κάνει, δηλαδή κάτι και μάλιστα οι 49 ιδέες να είναι κλεψίτυπα και κακώς χωνεμένες) και ένα μόνον γεγονός: Ότι οι πολίτες του δήμου κατά 90% σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε για να μετρήσει την αποδοχή του σαν Δήμαρχος, του ζήτησαν να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες για να διαπιστωθούν οι συνέπειες του εξασθενούς χρωμίου, που αυτός συνεχίζει να τους ποτίζει με το παροχετευμένο Δημοτικό νερό.

Σε τρελαίνει λοιπόν το χάσμα που χαρακτηρίζει τις δράσεις τις εξουσίας από την λύση του προβλήματος. Να συνεχίζεις να τοξινώνεις τους πολίτες σου, να μπορείς να το σταματήσεις, κλείνοντας ένα διακόπτη παροχής, (που εσύ κρατάς ανοικτό) και εσύ να κανείς δημοσκοπήσεις, για να δεις τι απασχολεί τον κόσμο σου;;;; Ε! Αυτό δεν έχει ευπρεπή χαρακτηρισμό.

Και όταν 90 στους 100 σου λένε, ότι είναι το τοξινωμένο νερό που τους δίνεις, τότε εσύ να αναφωνείς ΕΥΡΗΚΑ!!! Και «να βγαίνεις σε απολογισμό υλοποιημένου έργου» να εξαγγέλλεις «πως θα οργανώσεις να διεξαχθεί, τα επόμενα 10 χρόνια, επιδημιολογική μελέτη, χωρίς να ξέρεις καν τι σημαίνει κάτι τέτοιο, αλλά και υπό ποιαν βασική προϋπόθεση μπορεί να διεξαχθεί. Και το χειρότερο. Αυτό δεν είναι καν δική του δουλειά και αρμοδιότητα. Είναι του Υπουργείου Υγείας.

Το να πουλάς τρέλα, είτε να το παίζεις μικρός Γκέμπελς, τέτοιες στιγμές, μπορεί και να είναι μέρος της θεραπευτικής αγωγής που σου έχουν υποδείξει. Όμως για τους πολίτες, τέτοιες συμπεριφορές εικονοποιούν την αναλγησία, να σε φτύνουν και να λες: ψιχαλίζει;;;;;

Εκείνο όμως που γίνεται τραγικό και λίαν επικίνδυνο, είναι να αποκαλύπτεται ότι έφερες ειδικούς από την Αμερική, πήρες ξανά, έγκυρες και υπεύθυνες γνώμες για το τοξινωμένο νερό και την διαχείριση της κρίσης που σου προέκυψε, και έκρυψες τα πάντα από όλους. Από το δημοτικό σου συμβούλιο, από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους σου, από τις προϊστάμενες αρχές σου!!!! Γιατί;;;; Απλά γιατί και τούτοι οι ειδικοί, σου επαναλάβανε τα όσα οι αυτόχθονες, εδώ και ένα χρόνο σου ζητούν!:

Σταμάτα την παροχή του τοξινομενου νερού και ζήτα να σταματήσουν οι ρυπαντές να ρυπαίνουν!!!! τα νερά του Δήμου σου.

Και εσύ, δήμαρχε Οινοφυτων, αυτό ακριβώς δεν θέλεις να κάνεις, να θίξεις τα συμφέροντα των Ρυπαντών. Αυτούς που διάλεξες να Υπηρετείς «Τοις κείνων ρημασι» πειθόμενος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνεις πράξεις και έργο, απλά πετάς πομφόλυγες, λόγια «έπεα πτερόεντα»!!!

Και κάτι για τον αγαπητό μας, κύριο Νομάρχη Βοιωτίας και την γραφική πλέον παρουσία της εξουσίας αυτής, στην Βοιωτία:

κ. Νομάρχη, σίγουρα το ξέρετε: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Αλλά όταν τα γράφετε σε χαρτί, πρέπει να προσέχετε περισσότερο γιατί τα γραπτά μένουν και γίνονται πλέον αποδεικτικά της μονόπαντης πολιτικής που για χρόνια συνειδητά εφαρμόζατε σαν εξουσία!!!

Εκπροσωπείτε αυτήν την εξουσία τώρα. Συνεχώς, επί 40 χρόνια, με κομματικές εναλλαγές, των δυο κομμάτων, που διοίκησαν την Ελλάδα, καταβαραθρώσατε τους τόπους της Ταναγραϊκής γης. Την μετατρέψατε σε «χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων». Την γεμίσατε με «λίθους και κεράμους, ατάκτως ειρημένους».
Μην μιλάτε λοιπόν για Μέτρα και Πρωτοβουλίες, που πήρατε για την απορρύπανση του τόπου!!!! Εκ των υστέρων ισχυρίζεστε προθέσεις φροντίδας!!!!, αλλά και για αυτό ακόμη δεν έχετε δώσει απτές αποδείξεις.

Μην μας αναγκάζετε λοιπόν να σας διαψεύδουμε. Το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» είναι μια αντίληψη του θέματος. Άντε να σας το αναγνωρίσουμε. Όμως ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς. Τίποτα δεν κάνατε!!!! για προφύλαξη και απορρύπανση. Κάνατε τα πάντα για να προκύψει η συμφορά στον τόπο.
Επιτέλους ας ειπωθεί και μια αλήθεια. Ας ξεκινάτε από αυτό το σημείο, την μόνη δυστυχώς αλήθεια. Προσθέστε και το γεγονός ότι βάλατε και εσείς, την δική σας συνεισφορά στην συμφορά του τόπου. Και τότε θα έχουμε την πλήρη εικόνα τις σημερινής κατάστασης.

Πλείστοι όσοι ρυπαντές, συνεχίζουν να λειτουργούν, δήθεν νόμιμα, με κρατικές άδειες, παράνομα δοθείσες και Υπογεγραμμένες από εσάς.

Τρία απλά ερωτήματα λοιπόν:

1. Θα τις ανακαλέσετε της αδειοδοτησεις αυτές;;; Θα προχωρήσετε στην έκδοση αναθεωρημένων αδειών διάθεσης υγρών, στερεών, αερίων βιομηχανικών αποβλήτων, σωστές και νόμιμες;;;
2. Πότε θα γίνει αυτό;;;,
3. Το επόμενο ζητούμενο είναι απόλυτα δική σας δουλειά, (Δήμων και Νομαρχίας):

η Έγκριση της οριοθέτησης – χαρτογράφησης της κοίτης του Ασωπού ποταμού, καθώς και ο ορισμός, χάραξη και καθαρισμός (Από καταπατήσεις και δουλείες) των ζωνών προστασίας του ποταμού, πλάτους 30 μέτρων εκατέρωθεν της κάθε όχθης του. Οι υφιστάμενοι δήμοι Οινοφύτων – Σχηματαρίου διακηρύσσουν ότι το θέλουν σφόδρα να γίνει.
Μπορείτε λοιπόν, άμεσα να ηγηθείτε τις υλοποίησης μόνον αυτού του σωτήριου για την περιοχή έργου;;; και σε 2-3 μήνες να το κατοχυρώσετε;;; Ιδού δόξης πεδίον λαμπρόν!!!

Θα το κάνετε λοιπόν;;; θα το τολμήσετε;;;

Παραπομπές:
1. Επιστολή Ν.Α.Β. 18-6-08 αρ. Πρωτ. 482 προς Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Οινοφυτων.
2. Εκδήλωση διαρκείας 5 ωρών στον Δήμο Οινοφύτων 26-6-08 για απολογισμό πεπραγμένων Δημαρχίας.


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: