Περί προστίμων, Τειρεσία και διαφάνειας

23 06 2008

Άλλη μία εταιρία διαμαρτύρεται εναντίον του προστίμου που έφαγε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε σημερινό δημοσίευμα, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία παραθέτει την θέση της εταιρίας «KERAKOLL ΕΛΛΑΣ-Χημικά Δομικά Υλικά» όπως αυτή διατυπώνεται σε εξώδικη διαμαρτυρία που απεστάλη στα γραφεία της εφημερίδας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται επίσης ότι η KERAKOLL έχει προσφύγει εναντίον της πράξεως βεβαίωσης παράβασης στο Εφετείο.

Όλο το άρθρο ΕΔΩ.

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα, μας δίνεται μία καλή ευκαιρία να σχολιάσουμε την όλη κατάσταση με τα πρόστιμα που επιβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ και γενικά οι Αρχές στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν.

Έχουμε διατυπώσει και παλαιότερα τις επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα των προστίμων στις εταιρίες που πιάνονται να ρυπαίνουν. Συγκεντρωτικά, τα άρθρα μας μπορείτε να τα βρείτε στην κατηγορία «Οι εταιρίες που επιβεβαιωμένα ρυπαίνουν».

Διαβάζοντας ολόκληρη την σειρά των δημοσιεύσεων, ο καθένας καταλαβαίνει το τι ακριβώς επιχειρείται. Από τα πρόστιμα μερικών μόνο χιλιάδων ευρώ που έπεφταν μέχρι πρόσφατα, μετά την ανακάλυψη της βόμβας του εξασθενούς χρωμίου, τα ποσά αυξήθηκαν αλλά και πάλι, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 0,08% του ετησίου τζίρου των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Βγαίνει μία ανακοίνωση, μόνο όταν πρωτο-επιβάλονται τα πρόστιμα και στην συνέχεια δεν γνωρίζουμε αν τα πρόστιμα αυτά εισπράτονται, αν και ποιές εταιρίες εφεσιβάλουν τις αποφάσεις, τι εκδικάζεται και τι αποτέλεσμα έχουν αυτές οι εφέσεις και τελικά τι συνολική αποτελεσματικότητα έχουν όλες αυτές οι διαδικασίες που προβάλονται κάθε φορά από το ΥΠΕΧΩΔΕ με φανφάρες και μεγαλοστομίες του τύπου «εξαιρετικά υψηλά πρόστιμα» κλπ.

Η πληροφόρησή μας είναι αποσπασματική, μαθαίνουμε και δημοσιεύουμε εξελίξεις όταν κάποια εταιρία εκδίδει δελτίο τύπου όπως σήμερα η KERAKOLL, και παλαιότερα η ΕΛΒΑΛ.

Από αυτές τις πληροφορίες που καταφέρνουμε να συλλέξουμε, έχουμε διαπιστώσει τα ακόλουθα:

  1. Από τις εκατοντάδες εταιρίες που υπάρχουν στην περιοχή οι επιθεωρητές περιβάλλοντος μπορούν βάσει δυναμικότητας να ελέγξουν ένα μικρό μόνο ποσοστό. Ωστόσο, βάσει της πρόσφατης έκθεσης του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, όλες οι εταιρίες που ελέγθησαν πρόσφατα με κάποιον τρόπο παρανομούσαν ή είχαν παρατυπίες στην αδειοδότησή τους.
  2. Τα πρόστιμα, βάσει των δημοσιευμένων ισολογισμών των εταιριών αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό (0,08%) του ετήσιου τζίρου. Μπορείτε να δείτε τους υπολογισμούς ΕΔΩ
  3. Όταν επιτέλους ολοκληρώνεται η διαδικασία επιβολής προτίμων, οι περισσότερες εταιρίες εφεσιβάλουν τις αποφάσεις για να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα πρόστιμα.
  4. Στις εφέσεις, τα πρόστιμα περιορίζονται κατά μεγάλο ποσοστό, ή ακόμα και ακυρώνονται παντελώς, λόγω παρατυπιών ή αμφιβολιών ή άλλων λόγων, ενώ έχει ήδη παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα στο οποίο πολύ πιθανά οι εταιρίες εξακολουθούν να ρυπαίνουν.
  5. Στις νέες, αναθεωρημένες αποφάσεις και στα νέα κατά πολύ μικρότερα πρόστιμα δεν δίνεται καμμία δημοσιότητα με αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμένουν με τις αρχικές εντυπώσεις των «πολύ υψηλών προστίμων» που έχουμε καταδείξει ότι μόνο υψηλά δεν είναι σε σχέση με το μέγεθος των εταιριών και την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί στον Ασωπό.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι να δημιουργείται συνεχώς ένα θολό τοπίο σχετικά με το τι ακριβώς γίνεται, ποιός δηλαδή ρυπαίνει, σε τι βαθμό, ποιός τρώει πρόστιμο, ποιός αθωώνεται, ποιός πληρώνει και πόσο… Δεν ξέρουμε τίποτε σχετικά με το πως καταλήγουν όλες αυτές οι κυρώσεις.

Θεωρούμε ότι αυτή η θολούρα διατηρείται σκόπιμα. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε περιβαλλοντική πληροφόρηση. Θα μπορούσε κάποιος λοιπόν να μας πεί ότι μπορούμε να υποβάλουμε αιτήσεις και να ενημερωνόμαστε για όλα αυτά τα θέματα. Το έχουμε δοκιμάσει σε κάποιες περιπτώσεις, όταν δεν μας έδιναν τις χημικές αναλύσεις του νερού των δικτύων ύδρευσης και τελικά (μετά από καθυστέριση μηνών) χρειάστηκε εντολή εισαγγελέα για να τις πάρουμε στα χέρια μας κι ακόμα και τότε, ήταν  ελλειπείς.

Ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει προτείνει με άρθρο του στο ΒΗΜΑ, την δημιουργία ενός ΤΕΙΡΕΣΙΑ για το περιβάλλον. Ένα αρχείο δηλαδή, όπου θα καταγράφεται αναλυτικά κάθε περιβαλλοντική παράβαση, το πρόστιμο που επεβλήθη, οι εφέσεις, το τελικό πρόοστιμο, η τελική ετυμηγορία και ΟΛΑ αυτά τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα σε καθέναν δημόσια και ξεκάθαρα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε κι εμείς να ασκήσουμε πίεση σαν καταναλωτές σε όσες εταιρίες είναι περιβαλλοντικά εχθρικές.

Γιατί δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο; Ποιόν βολεύει η εξακολούθηση αυτής της κατάστασης; Ποιόν ευνοεί η θολούρα που διατηρείται;
Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

24 06 2008
ΙΖ

οι ευνομούμενοι-ευνοούμενοι είναι πολλοί
1. φορείς πιστοποίησης [πχ BVQI]
2. ΜΜΕ που τα παίρνουν για να διαφημίζουν τις οικολογικές ευαισθησίες των ρυπαινόντων
π.χ. http://environmentfood.blogspot.com/2008/03/iso-14001-uropa.html
και
3. το κράτος [π.χ. ΕΑΒ]

ο κ. Σουφλιάς με το καταφανές ψέμα του ότι ο ρυπαίνων θα πληρώσει …είναι ακόμα με μικρή μύτη ή απλά εμένα μου αρέσει πολύ ο Πινόκιο ???

24 06 2008
asopossos

Μέχρι να καταφέρουμε την μη-ρύπανση πρέπει κατ’ αρχήν να καταφέρουμε την πληρωμή.
Ούτε αυτό μπορούμε στην Ελλαδάρα…

1 07 2008
lilos

Αν λοιπον πιστεψουμε οτι :Τα προστημα εχουν σκοπο να ανακοψουν τον ρυπαντη να ρυπαινει και να ξεκινησει η απορυπανση, Νομιζω πλεον πως ειναι ηλιου φαεινοτερον πως μας κοροιδευουν.
Μετα απο ενα χρονο που το δουλεμα συνεχιζεται, οι Ρυπαντες ανενοχλητοι συνεχιζουν να πετανε τα αποβλητα τους, σε ποταμι και πηγαδια και ο κοσμος συνεχιζει να τοξινωνεται απο το χρησιμοποιουμενο νερο,Νομιζω καιρος ειναιΝα τους αντιμετωπιζουμε αλλιωτικα πλεον. Οχι τιποτα αλλο αλλα σε λιγο θα μας πουλουν και πρασινη ιδεολογια και πρασινα οικολογικα αλογα. και εμεις μοιραιοι και αβουλοι ανταμα θα προσδοκουμε ενα θαυμα!!! Πρασινιζοντας απο το κακκο που μας βρηκε ειτε γιατι θα σαπιζουμε!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: