Φίλτρα: Πανάκεια για πάσα νόσον και κάθε… ;

19 06 2008

Σήμερα, ΤΑ ΝΕΑ, δημοσίευσαν άρθρο για τα φίλτρα νερού:

.

Ασπίδα προστασίας από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που κρύβει το νερό σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας προσφέρουν τα φίλτρα νερού. Με τιμές από 30 έως 2.000 ευρώ και εύκολη εγκατάσταση μπορεί κανείςόπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εισαγωγείς- να εξασφαλίσει καθαρό πόσιμο νερό από τη βρύση του.

Πωλητές αλλά και υπεύθυνοι εταιρειών που εισάγουν φίλτρα νερού λένε στα «ΝΕΑ» ότι σήμερα οι συσκευές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μπορούν να… διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

.

Ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης, Λέκτορας Χημείας τροφίμων αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει με ανοικτή επιστολή προς ΤΑ ΝΕΑ:

.

Αγαπητέ κ. Καψή,
με μεγάλη μου λύπη και επιστημονική απογοήτευση διάβασα σήμερα στα ΝΕΑ  [σελ. 70 και 71] το αφιέρωμά σας για το «νερό …χωρίς αμφιβολίες» …
Με το εν λόγω επιστημονικά λάθος και καταφανώς μονόπλευρο κείμενο, παραπληφορείται επικίνδυνα το κοινό και δυστυχώς [άθελά σας ελπίζω] ρίχνετε νερό στο μύλο των εταιρειών που ρυπαίνουν με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο τον υδροφόρο ορίζοντα της Ελλάδας.
Τα επιστημονικά λάθη του αφιερώματος είναι πάμπολλα…
π.χ. στο νερό δεν υπάρχουν …αιωρούμενα σωματίδια [αυτός ο όρος αναφέρεται μόνο σε ατμοσφαιρικούς ρύπους!], τα φυτοφάρμακα δεν μπορούν να απομακρυνθούν με οικιακό φίλτρο άνθρακα!
Προ(σ)καλώ τις εν λόγω εταιρείες να μας δείξουν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΈΣ αναλύσεις του νερού αφού το νερό έχει «καθαριστεί» όπως ισχυρίζονται στα φίλτρα αυτά!
κ. Καψή, η εφημερίδα την οποία διευθύνετε, νομίζω και θέλω να ελπίζω ότι νοιάζεται για την υγεία του κόσμου!
όταν σήμερα στα Οινόφυτα, οι θάνατοι από καρκίνο είναι 36%  [και λόγω του εξασθενούς χρωμίου], είναι απαραίτητο να δώσετε την ευκαιρία στην επιστημονική κοινότητα να παρουσιάσει τις θέσεις της στα φίλτρα νερού!
Kλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου για το τηλ. που δέχθηκα χθες από τον κ. Μ. Χαραλαμπάκη σχετικά με τα φίλτρα του νερού. Χθες, ανέφερα στον κ. Χαραλαμπάκη, ότι αν γράψετε κάτι σχετικό…προς Θεού μην θεοποιήσετε τα φίλτρα.
Φευ…
Το κάνατε…
Όλοι οι Δήμαρχοι των περιοχών με μολυσμένο νερό σας χρωστούν χάρη!
δείτε και αυτά τα σχετικά λινκ…
Σας στέλνω αυτή την επιστολή για δύο λόγους:
1. από αγάπη για φίλους και συναδέλφους που ζουν στη Θήβα, στα Οινόφυτα, στην Αυλίδα και τα Βάγια και συνεχίζουν να πίνουν νερό και να πλένονται με εξασθενές χρώμιο
και
2. από επιστημονικό αυτοσεβασμό μιας και κείμενά μου έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα σας…
Αναμένοντας τις πρέπουσες ενέργειές σας
Με εκτίμηση
Γιάννης Ζαμπετάκης
Yannis Zabetakis (BSc, PhD, MEd)
Lecturer of Food Chemistry
Lab. of Food Chemistry
University of Athens
GR 15771
Greece

Εσείς λέτε να ακολουθήσουμε την συμβουλή των εταιριών που πουλάνε τα φίλτρα ή του καθηγητή;

Να αναφέρουμε επίσης ότι κι εμείς έχουμε δεχθεί emails από εταιρίες που πουλάνε φίλτρα αλλά προτιμήσαμε να μην δημοσιεύσουμε αντίστοιχα κείμενα, για λόγους στοιχειώδους ασφαλείας των πιθανών αγοραστών.

Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για τους τρόπους καθαρισμού του νερού από εξασθενές χρώμιο, οδηγεί σε πολύπλοκες χημικές μεθόδους και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι είναι σχεδόν αδύνατο αυτές οι τεχνολογίες να ενσωματωθούν σε ένα φίλτρο οικιακής και αυτόματης χρήσης… (δηλαδή χωρίς ειδική παρακολούθηση της ίδιας της διαδικασίας καθαρισμού).


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: