Απαντάμε στις ερωτήσεις του papandreou.gr Μέρος 2o

4 06 2008

2) Ποιοί είναι οι «τρόποι να έχουμε ταυτόχρονα και τις θέσεις εργασίας που παρέχουν οι επιχειρήσεις αλλά και το καθαρό περιβάλλον»; Πως υλοποιούνται αυτοί και ποιός επιβαρύνεται με το κόστος υλοποίησης των; Εφαρμόζεται η βασική αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει και αρκεί η υλοποίηση της για ένα βιώσιμο καθαρό μέλλον; Ποιά είναι η λογική ενός προστίμου, ο ρυπαίνων πληρώνει αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ρυπαίνοντας εφόσον μπορεί να αποσβέσει το πρόστιμο; Η κλίμακα του προστίμου είναι το κλειδί ή η αναζήτηση αντιρρυπαντικών μέσων, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των οποίων μπορεί να είναι ενδεχόμενα υψηλότερο των προστίμων; Πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν τέτοια μέσα;

.

Asopos SOS: Η πλήρη φράση της Αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι η εξής: «Ο ρυπαίνων πληρώνει και αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης». Αναλύσαμε παραπάνω στα πλαίσια της προηγούμενης απάντησής μας τα σχετικά με το ύψος των προστίμων και την ευκόλως εννοούμενη αποτελεσματικότητά τους και «αποτρεπτική» τους δύναμη.

Πρέπει εδώ να πούμε ότι η βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου ΔΕΝ είναι θεσμοθετημένη βιομηχανική περιοχή. Δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μετά το πασίγνωστο -πλέον- διάταγμα της χούντας που επέτρεπε την απόρριψη αποβλήτων στον Ασωπό, όταν χωρίς καμία υποδομή άρχισαν να έρχονται εργοστάσια, να αγοράζουν αγροτική γη, να χτίζουν εγκαταστάσεις, να εγκαθιστούν μηχανήματα, να προσλαμβάνουν εργάτες και να ξεκινούν παραγωγές και ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ να αδειοδοτούνται όντας ήδη εν λειτουργία…

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η «βιομηχανική περιοχή» συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως τέτοια, απλά επειδή πάνω της υπάρχουν εργοστάσια. Ο όρος «Βιομηχανική περιοχή», όταν χρησιμοποιείται για την περιοχή μας δεν συνεπάγεται ούτε υπονοεί δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης, δρόμους, ρυμοτομία και βιολογικούς καθαρισμούς. Αν δει κανείς δορυφορικές φωτογραφίες της περιοχής θα διαπιστώσει μία κατάσταση «Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι«. Αυτό το χάλι δεν συναντάται πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα, πόσο μάλλον στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη. Λίγα χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο χημικό εργοστάσιο της Ευρώπης, της εταιρίας BASF στον Ρήνο, που καταλαμβάνει έκταση επτάμιση τετραγωνικών χιλιομέτρων και απασχολεί περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους, ο κόσμος κάνει μπάνιο και το νερό χρησιμοποιείται για ύδρευση. Μην μας ζητάτε να αποδείξουμε τα αυτονόητα! Φυσικά και υπάρχουν τρόποι να υπάρξει βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη…

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πλήρες ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση και υγιή λειτουργία της περιοχής από εδώ και στο εξής. Είμαστε σε επαφή με ειδικούς επιστήμονες από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και μπορούμε να το κάνουμε αν χρειαστεί. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Να υποδείξουν οι πολίτες τις λύσεις στην οργανωμένη υποτίθεται Πολιτεία; Υπάρχει ήδη από το 1996 παρόμοια μελέτη που διενεργήθηκε από το ΕΜΠ και παραμένει πάνω από μία δεκαετία τώρα στο συρτάρι των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ. 12 χρόνια, 3 εκλογικές αναμετρήσεις, 4 κυβερνήσεις και 6 υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ πέρασαν και κανείς δεν έπραξε το ελάχιστο από αυτά που προέβλεπε η μελέτη του Πολυτεχνείου.

Και τώρα κάποιοι προτείνουν νέες μελέτες και επικαιροποίηση των υπαρχόντων. Για ποιόν λόγο; Για να γίνουν ακριβώς οι ίδιες προτάσεις, για να περάσει άλλη μία δεκαετία μέσα στο χαρτομάνι της αποδεδειγμένης κακοδιοίκησης ενώ ο κόσμος εξακολουθεί να τοξινώνεται και ο τόπος να αργοπεθαίνει;

Έχουμε δημοσιεύσει στο Asopos-SOS μετρήσεις στο ποτάμι από το 1997 που δείχνουν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου. Κανείς δεν έκανε τίποτε τότε. Έχουμε δημοσιεύσει δικαστικές αποφάσεις επιβολής προστίμων τριών και πέντε χιλιάδων ευρώ που κι αυτές ακυρώνονται λόγω μη τήρησης των διαδικασιών και λόγω λάθους καταγραφής στοιχείων. Έχουμε καταδείξει την κοροϊδία των «πολύ υψηλών προστίμων». Έχουμε καταγγείλει την συμπεριφορά κάποιων εταιριών που ρυπαίνουν και στην συνέχεια με ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε εφημερίδες περηφανεύονται ότι αγοράζοντας προϊόντα τους «γλυτώνουν» και σώζονται κάποιες χιλιάδες δένδρα… Και οι άνθρωποι; Και τα παιδιά; Και οι καλλιέργειες; Αυτά είναι ψιλά γράμματα για αυτούς…

Έχουμε επίσης καταδείξει στο Asopos-SOS την αγωνία μας για την σωστή ενημέρωση του κόσμου. Ψάχνουμε με το τηλεσκόπιο να βρούμε που και που κάποια μέτρηση είτε από ιδιώτες είτε από κάποια ΜΚΟ ή από οποιαδήποτε Αρχή να βρούμε ΔΕΔΟΜΕΝΑ μετρήσεων στο νερό και να τα δημοσιεύσουμε. Αγωνιστές από άλλες περιοχές κατέφυγαν στον εισαγγελέα για να πάρουν τις μετρήσεις στα χέρια τους. Μαντέψτε. Έχουν ακόμα χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα.

Ξέρετε τι κάνουν οι κατά νόμον υπεύθυνοι; Παίρνουν τρία ακατάλληλα νερά, ένα εκτός ορίων στο χρώμιο, ένα εκτός ορίων στα νιτρικά και ένα εκτός ορίων στα κολοβακτηρίδια και αναμιγνύουν το νερό έτσι ώστε «δια της αραιώσεως» οι παραμετρικές τιμές των στοιχείων να είναι εντός ορίων! Και το βγάζουν στο δίκτυο ύδρευσης. Αυτή είναι η λύση που προτείνουν και χρησιμοποιούν οι Αρχές! Φτιάχνουν σε 8 μήνες νέο ταχυδιυλιστήριο και στην συνέχεια το τροφοδοτούν με ακατάλληλο επιφανειακό νερό από την Υλίκη που βρωμάει και δεν πίνεται! Αυτή είναι η καταδίκη μας από την Πολιτεία. Το έγκλημά μας ποιο είναι;

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να εξακολουθούμε να μιλάμε σε θεωρητικό και φιλοσοφικό επίπεδο για τους ρυπαίνοντες και αν πληρώνουν ή όχι και αν θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν να ρυπαίνουν! Φυσικά και θα ήταν καλύτερο! Τι θέλετε να απαντήσουν οι καμένοι; Ότι θέλουν να εξακολουθήσουν να καίγονται; Αλλά αυτή η συζήτηση είναι φιλοσοφική ενώ εμείς μόλις τελειώσουμε την σύνταξη αυτού του κειμένου θα πρέπει να πιούμε, να μαγειρέψουμε και να πλυθούμε με αυτό το νερό… Και να αναπνεύσουμε αυτόν τον αέρα.

Ας δούμε λοιπόν το θέμα πρακτικά όπως πρακτικό είναι και το θέμα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Πρωταρχικός στόχος είναι να σταματήσει από τις βρύσες να τρέχει νερό με εξασθενές χρώμιο σε οποιαδήποτε ανιχνεύσιμη συγκέντρωση. Στο δίκτυο της Πρωτεύουσας εξασθενές χρώμιο δεν ανιχνεύεται. Γιατί θα πρέπει εμείς να ανεχόμαστε να υπάρχει μία καρκινογόνα ουσία στο πόσιμο νερό; Τακτικοί, καθημερινοί έλεγχοι που θα αποτρέπουν την υποτροπή στην πρότερη κατάσταση. Τοξικολογικός έλεγχος για να δούμε τι ζημιά έχει προκληθεί στην υγεία των κατοίκων. Έλεγχοι στις καλλιέργειες και στα ψάρια του Ευβοϊκού κόλπου. Γεωλογικές έρευνες για να δούμε τι ζημιά έχει προκληθεί στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Δημιουργία σχεδίου αποκατάστασης.

Θα πάρει χρόνια. Θα πάρει κόπο. Θα στοιχίσει. Αλλά πρέπει να γίνει. Και πρέπει να πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν. Έχουμε κι εμείς ωραίες παραλίες, παραλίες χιλιομέτρων. Γιατί να μας στερήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε γαλάζια σημαία στις παραλίες μας; Γιατί να χάσουμε το δικαίωμα στον ποιοτικό τουρισμό; Γιατί η γη μας και οι περιουσίες μας να χάνουν καθημερινά αξία για να καρπώνονται περισσότερα κέρδη οι βιομήχανοι; Όταν ο τόπος καταστραφεί εντελώς, μην γελιέστε, οι βιομήχανοι θα φύγουν. Σε μας θα μείνουν τα κουφάρια των εργοστασίων και μία περιοχή που δεν θα μπορεί να παράξει τίποτα. Με τον αγώνα μας για καθαρό περιβάλλον μάλλον μπορούμε να εγγυηθούμε την συνέχιση των θέσεων εργασίας παρά με την φοβισμένη σιωπή μας…

Διαβάστε το 1ο μέρος

Διαβάστε το 3ο μέρος


Ενέργειες

Information

Σχολιάστε