Απαντάμε στις ερωτήσεις του papandreou.gr Μέρος 1ο

4 06 2008

Το site του Γιώργου Παπανδρέου, αναδημοσιεύει αρκετά συχνά νέα και ειδήσεις από την περιοχή του Ασωπού ποταμού αλλά και άρθρα μας.

Πρόσφατα και με αφορμή το αφιέρωμα του Οικολογίου στο πρόβλημα ρύπανσης της περιοχής του Ασωπού ποταμού, μας έθεσαν κάποιες ερωτήσεις που απαντήσαμε και δημοσιεύονται από σήμερα, στον δικτυακό τόπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη συνέντευξη, με την εισαγωγή και με τις συνοδευτικές φωτογραφίες εδώ:

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Παρακάτω παραθέτουμε μόνο τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:

1) Δεδομένου του ιστορικού, η νομοθεσία που υπάρχει, εφαρμόζεται άναρχα ή απλά επιδιώκεται να εξυπηρετηθούν, ως προς το αποτέλεσμα, «αναντίστοιχες» ανάγκες, με ένα μεσοβέζικο τρόπο, όπως και βιωσιμότητα βιομηχανικών μονάδων και η προστασία της δημόσιας υγείας; Απαιτείται περισσότερη «τόλμη» από τη Πολιτεία για πιο ριζικές λύσεις που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα απώλειας θέσεων εργασίας ή και κλεισίματος μονάδων, αλλά και θα υπηρετούν το πρωτεύοντα στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας;

.

AsoposSOS: Κατ’ αρχήν θα θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για το βήμα που μας δίνετε για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο πιο ουσιαστικά γίνεται.

Η πρώτη ερώτηση που θέτετε είναι πολύ όμορφα διατυπωμένη αλλά είναι ταυτόχρονα περιοριστική. Και αυτό συμβαίνει, γιατί λαμβάνετε σαν δεδομένες κάποιες παραδοχές οι οποίες, κατά την άποψή μας, δεν ευσταθούν στην περίπτωση του Ασωπού. Ωστόσο καταλαβαίνουμε το πνεύμα σας και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Η εκφώνησή σας, προϋποθέτει την ύπαρξη και λειτουργία οργανωμένης Πολιτείας, προϋποθέτει την εφαρμογή των νόμων, και την απονομή Δικαιοσύνης, την αγαστή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας αλλά και πολλών ακόμα εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, προϋποθέτει την στρατηγική και τακτική σκέψη κάποιων αρμοδίων που ζυγίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα και καταλήγουν με επιστημονικό ή έστω με λογικό τρόπο σε κάποια λύση, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συνολικά συμφέροντα της χώρας και του τόπου όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η αλήθεια είναι, ότι τίποτε από αυτά δεν γίνεται. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να δούμε το πρόβλημα όσο πιο σφαιρικά, όσο πιο ολιστικά γίνεται.

Έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι η Πολιτεία που αναφέρετε, είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Στην πρώτη περίπτωση είναι επίορκη, στην δεύτερη περίπτωση είναι ανίκανη. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κόσμου αλλά μάλλον μπαίνει εμπόδιο στους αγώνες, περιβάλλοντας με επίφαση νομιμότητας, οργάνωσης και σχεδιασμού (που κι εσείς επικαλεσθήκατε) την κατάσταση που επικρατεί.

Το πρόβλημά μας δεν είναι οι νόμοι. Είναι η ανομία.

Το πρόβλημά μας δεν είναι οι Αρχές. Είναι η αναρχία.

Το πρόβλημά μας δεν είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης, περιβάλλοντος και υγείας. Είναι η ανισορροπία στους εγκεφάλους των εχόντων την δύναμη να πάρουν αποφάσεις.

Το πρόβλημά μας δεν είναι οι υποσχέσεις και τα λόγια. Το πρόβλημά μας είναι οι πράξεις.

Το πρόβλημά μας δεν είναι στην σχεδίαση λύσεων. Το πρόβλημά μας είναι η υλοποίηση τους.

Για τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια όπως οι περσινές φωτιές, μπορούμε να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στον στρατηγό άνεμο, στις ακραίες καιρικές συνθήκες, στις ασύμμετρες απειλές και στην οικολογική τρομοκρατία, αλλά στην περίπτωσή μας, όλα αυτά δεν εξηγούν την συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου που «βρέθηκε» στα πηγάδια και τις γεωτρήσεις των εταιριών. Η λέξη «βρέθηκε» που χρησιμοποιούμε δεν είναι τυχαία. Συναντάται στα σκεπτικά και την αιτιολόγηση των προσφάτων πράξεων επιβολής προστίμων και όπως μας λένε οι νομικοί μας, οι διατυπώσεις που υπάρχουν δεν θεμελιώνουν κανένα δικαίωμα αποζημίωσης από τους θιγόμενους.

Η Πολιτεία μπορεί να ψηφίζει νόμους και να παίρνει αποφάσεις και να «ρίχνει» 350 ευρώ πρόστιμο για ζώνη ασφαλείας ή για κράνος – το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τρίτο (35%) των χιλίων ευρώ ενός μέσου μηνιάτικου μισθού στους τροχαίους παραβάτες που πιάνονται να παρανομούν, αλλά μόλις 0,08% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων σε πρόστιμα για τον Ασωπό. Ξέρετε ποια είναι η αντιστοιχία; 8 μόνο λεπτά του ενός ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 0,66 λεπτά τον μήνα για το ίδιο παράδειγμα του μηνιάτικου των 1000 ευρώ που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως. Και μάλιστα, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται ΜΙΑ μόνο φορά σε δεκαετίες ρύπανσης, στους υπεύθυνους για την ρύπανση όχι μόνο του Ασωπού ποταμού, αλλά και μίας τεράστιας σε έκταση περιοχής, που περιλαμβάνει 8 Δήμους Ανατολικής Αττικής και Βοιωτίας και μάλιστα με δικαίωμα έφεσης. Για να μην επεκταθούμε και αναφέρουμε τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από μία ουσία που έχει επισήμως χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως καρκινογόνος.

Το πρόστιμο αυτό, είναι πιθανόν να μην εισπραχθεί ποτέ, ή να περιοριστεί σε ακόμα πιο γελοία ποσά, ή να ακυρωθεί για τυπικούς λόγους (όπως στην δίκη του περασμένου Ιουνίου στην οποία καταγράφηκαν «λάθος» τα ονόματα των υπευθύνων και ακυρώθηκε η διαδικασία μετά από 6 χρόνια αναβολές…) Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν της τροχαίας παράβασης, το πρόστιμο χαρακτηρίζεται από την Πολιτεία μας λογικό για το μέγεθος του «εγκλήματος» που διαπράττει ο παραβάτης, ενώ στην δεύτερη περίπτωση αποτελεί «εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο» και αποτρεπτικό παράγοντα για την επανάληψη των παραβάσεων. Αυτές ακριβώς τις λέξεις, «εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο», χρησιμοποίησαν οι αρμόδιοι.

Κάθε φορά που πιάνεται ο πολίτης να παρανομεί, πληρώνει 350 ευρώ στο χιλιάρικο, κάθε φορά που πιάνεται μία βιομηχανία, πληρώνει 0,0066 ευρώ στο χιλιάρικο. Για να καταλάβετε την αναλογία, δεν υπάρχει τόσο μικρό κέρμα για να πληρώσει ο βιομήχανος το πρόστιμο… Αυτή είναι η «μεσοβέζικη» συμπεριφορά της Πολιτείας προς τον Πολίτη, αυτή και προς τον Βιομήχανο.

Υποστηρίζουμε λοιπόν ότι έχει χαθεί κάθε έννοια λογικής στην περίπτωση της ρύπανσης της περιοχής μας. Είναι λιγάκι δύσκολο για εμάς, που έχουμε εμπλακεί και στην πορεία έχουμε μάθει διάφορες λεπτομέρειες από το συνεχιζόμενο έγκλημα που διαπράττεται, να σκεφτούμε με όρους ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και των θέσεων εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις αλλά και την δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας πάνω από τα κεφάλια των ντόπιων. Είναι ένα δίλλημα το οποίο δεν υφίσταται για εμάς. Γιατί αν υποθέσουμε ότι θα πρέπει να ανεχθούμε κάποια πράγματα έτσι ώστε να έχουμε ανάπτυξη και δουλειές στον τόπο, τότε που θα πρέπει να θέσουμε τα όρια της ανοχής μας;

Ο τόπος δηλητηριάζεται. Αέρας, νερό, έδαφος, όλα τοξινωμένα.

Οι ζωές μας κινδυνεύουν. Ένας στους τρείς θανάτους στα Οινόφυτα οφείλεται σε καρκίνους.

ΟΛΕΣ οι εταιρίες που ελέγχθηκαν και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα λειτουργούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ βάσει των νέων κανονισμών της Ε.Ε. Οι άδειες λειτουργίας τους είναι βασισμένες στα διατάγματα της Χούντας το 1968 και μίας κοινής υπουργικής απόφασης του 1979. Αυτές οι άδειες έπαψαν να ισχύουν αυτόματα με την υιοθέτηση των νέων κανονισμών. Πλέον, δεν τα λέμε μόνο εμείς. Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δημοσιοποίησε πρόσφατα έκθεση ΚΟΛΑΦΟ για την κατάσταση στην περιοχή του Ασωπού και τις αδειοδοτήσεις των εργοστασίων…

Απέχουμε πολύ από το να μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση «μεσοβέζικη» όπως αναφέρετε. Το «μεσοβέζικο» προϋποθέτει κάποιο είδος «εκπτώσεων». «Εκπτώσεις» όμως στους νόμους και τις διατάξεις γίνονται μόνο εις βάρος των πολιτών και του τόπου. Ποτέ σε βάρος των Βιομηχάνων. Πώς να περιορίσουμε τις απαιτήσεις μας για να επέλθει ισορροπία; Σε τι να συμβιβαστούμε; Που να υποχωρήσουμε; Τι διάλογο να κάνουμε όταν χαρακτηριζόμαστε από τα δύο μέρη ΕΜΕΙΣ(!!!) ως «ακραίοι»; Τι άλλο θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να κάνουν οι Βιομήχανοι; Ό,τι πιο περιβαλλοντικά τραγικό υπάρχει το έχουν ήδη κάνει! Δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς που έχουν (και για την δημιουργία των οποίων έχουν πάρει επιδοτήσεις) για λόγους οικονομίας! Πετάνε τα υγρά λύματα και την λυματολάσπη στον δρόμο!

Υποβλήθηκαν σε έλεγχο μόνο 35-40 εργοστάσια από τα 700 και βρέθηκαν ΟΛΑ παρανομούντα ή παρατυπούντα! Όταν δήμαρχοι κάνουν επισκέψεις σε ρυπαντές για συνομιλίες παρουσία υφυπουργών και στο τέλος εκφράζουν την ικανοποίησή τους (!!!) ενώ με εμάς δεν συνδιαλέγονται καν; Πώς να αντιδράσεις σε κάτι τέτοιο;

Έγιναν κάποιες ενέργειες για τα μάτια του κόσμου και είχαν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί τώρα οι βιομηχανίες να τραβάνε σωληνώσεις για τα λύματα μέχρι το ποτάμι, τώρα με τους «ελέγχους» δεν μπαίνουν καν στον κόπο! Κατευθείαν στο πηγάδι ή στην γεώτρηση! Κατευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα… κι όποιον πάρει ο Χάρος. Τραγικό πραγματικά. Οι λέξεις χάνουν την δύναμή τους μπροστά σε αυτές τις πράξεις…

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή θα είναι βιώσιμη και μάλιστα ευημερούσα ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των αυστηρότερων δυνατών προδιαγραφών πρόληψης ρύπανσης. Μερικές όμως μεμονωμένες βιομηχανίες, ίσως όχι. Θα πρέπει να μας προβληματίσει αυτό; Σε ένα άρθρο του ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός και από τους πρώτους που κατήγγειλαν το πρόβλημα, έγραψε χαρακτηριστικά:

Εμείς δεν θέλουμε καμιά δουλειά να σταματήσει. Αν όμως κάποιοι στήσανε έτσι «το μαγαζί τους», που για να επιβιώνει, πρέπει να πετά το εξασθενές χρώμιο χωρίς έξοδα, να κατατρώγει την υγεία εργατών και γειτόνων, και να ερημώνει τον τόπο, τότε συγνώμη αλλά: Είναι δικό τους το πρόβλημα! Αυτοί κάναν λάθος λογαριασμούς «χωρίς τον ξενοδόχο»!! Δεν θα τους καθίσει η αρπαχτή!!! Αυτοί δεν είναι βιώσιμοι. Ας πρόσεχαν δεν τους φταίει κανένας άλλος!

6-7 επιχειρήσεις αναλώνουν εξασθενές χρώμιο και δημιουργούν το άμεσο θέμα. Λοιπόν προτιμάμε, αυτοί οι 6-7 να στριμωχτούν, να δυσκολευτούν, να ξοδευτούν για να νοικοκυρευτεί ο τόπος και τα νερά να καθαριστούν, παρά όλοι οι άλλοι, να τραβούν αυτόν τον Γολγοθά!

Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο είναι ανάρμοστο;;

Εμείς δεν το πιστεύουμε. Για αυτό ερχόμαστε και αντι – ρωτάμε τούς ρυπαντές: Ποιος σας έδωσε τέτοιο δικαίωμα να ρυπαίνετε και να καταχράσθε τα νερά του τόπου ;;

Σκεφτείτε ηθικά, δίκαια και λογικά και απαντήστε εσείς. Έχει άδικο;

.

Διαβάστε το 2ο μέρος

Διαβάστε το 3ο μέρος


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: