Στα… χαρτιά μένουν τα πρόστιμα στις ρυπογόνες επιχειρήσεις

29 05 2008

Την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος, στην χώρα μας οι παραβάτες μένουν ατιμώρητοι. Όπως προκύπτει σύμφωνα με έρευνα του ALPHA, ακόμη και όταν επιβάλλονται πρόστιμα, η πληρωμή τους σκοντάφτει στην γραφειοκρατία και στις δικαστικές προσφυγές. Τα τελευταία 4 χρόνια οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος έχουν εισηγηθεί πρόστιμα 16 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά επιβλήθηκαν με αποφάσεις Νομαρχιών και Περιφερειών πρόστιμα 10,2 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν πληρωθεί από τους παραβάτες μόνο 7,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του ALPHA, πολλές φορές χρειάζονται ως και 2 χρόνια για την πληρωμή ενός προστίμου. Στο μεταξύ οι παραβάτες δρουν ανεξέλεγκτοι. Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος Γιάννη Δερμιτζάκη πολλές φορές οι Νομαρχίες καθυστερούν να ενημερώσουν την αρμόδια Εφορία ακόμη και 15 μήνες. Οι Νομάρχες απαντούν, ότι οι δικαστικές προσφυγές μπλοκάρουν τα πρόστιμα. Μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές από την επιβολή ενός προστίμου έως την πληρωμή του, οι παραβάτες κερδίζουν χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι, όταν τελικά πληρώσουν, να έχουν ήδη βγάλει περισσότερα από τη λειτουργία της εταιρείας.

Ίσως για το λόγο αυτό η ρύπανση εκτείνεται σε όλη τη χώρα. Από τις μονάδες της ΔΕΗ στη Πτολεμαϊδα έως τα υγρά απόβλητα στη Φθιώτιδα, από τον Ασωπό ποταμό στη Βοιωτία έως την Ανατολική Αττική και τα λατομεία στο Μαρκόπουλο, από τον Κηφισό ποταμό έως τη ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Σε πρωταθλητές της ρύπανσης αναδεικνύονται οι βιομηχανίες, τα λατομεία, οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα μικρά κυρίως οδικά έργα. Όσο για τον Κηφισό, όπως είπε στον ALPHA η αντινομάρχης Αθηνών ΦΑΣΑ Χαρά Κεφαλίδου, την ώρα που το ΥΠΕΧΩΔΕ επιβάλει πρόστιμα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανανεώνει τις άδειες λειτουργίας των παραβατών. Πάντως, το ΥΠΕΧΩΔΕ διαβιβάζει τους φακέλους στον εισαγγελέα και απειλεί με «λουκέτο» όσες εταιρείες δεν συμμορφωθούν.

http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=90&news_id=29972


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: