«Τετραπλασιάστηκαν οι καρκίνοι» στον Ασωπό

29 05 2008

«Τετραπλασιάστηκαν οι καρκίνοι» εκεί όπου η κόλαση λέγεται Ασωπός.

Το ποτάμι που η ανεξέλεγκτη -ατιμώρητη- βιομηχανική ρύπανση ακόμη και σήμερα το έκανε συνώνυμο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, με κραυγαλέο γεγονός την παραβίαση επτά οδηγιών για:

* Επικίνδυνες ουσίες που εισάγονται στο υδάτινο περιβάλλον 2006/11/Ε.Κ.

* Περιβαλλοντική ευθύνη 2004/35/Ε.Κ.

* Ρύπανση που προέρχεται από ορισμένες ουσίες. Προστασία υπόγειων υδάτων 80/68/ΕΟΚ.

* Επικίνδυνα απόβλητα 91/689/ΕΟΚ, και στερεά απόβλητα 2006/12/Ε.Κ.

* Τη διατήρηση των άγριων πτηνών 79/409/ΕΟΚ.

* Και την οδηγία-πλαίσιο για τα νερά 2000/60, που απαιτεί την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κ.λπ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έφεραν χθες και πάλι το θέμα στην επικαιρότητα τονίζοντας:

«Η λανθασμένη διαχείριση του προβλήματος και η αποτυχία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αποτελούν ευθύνη τόσο της αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού) όσο και του ΥΠΕΧΩΔΕ».

Χρώμιο

Δυστυχώς τα υπόγεια ύδατα εξακολουθούν να είναι στην ίδια κατάσταση, επιβαρημένα δηλαδή με εξασθενές χρώμιο, δήλωσε ο Μάνος Δασενάκης, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Οπου βρεθούμε και όπου σταθούμε ζητάμε από τους αρμόδιους, σε επίπεδο νομαρχίας, περιφέρειας, υπουργείων, να γίνουν εξετάσεις στον πληθυσμό των παρακείμενων περιοχών του Ασωπού για να δούμε πού οφείλεται ο τετραπλασιασμός των καρκίνων», είπε ο παπα-Γιάννης εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Καμία απάντηση που να μας βοηθά».

«Στο μεταξύ ορισμένοι από τους τοπικούς άρχοντες των δήμων εκεί απαντούν ελάτε να κάνετε βόλτα και περίπατο κατά μήκος του ποταμού παίζοντας με τις αντοχές και την υγεία των δημοτών τους, πρόσθεσε ο παπα-Γιάννης λέγοντας με έμφαση: Με «δωράκια» προσπαθούν ιδιοκτήτες των βιομηχανιών να κατεβάσουν τους τόνους και να δώσουν άλλη… διάσταση στη ζοφερή πραγματικότητα.

Ποιά πρόστιμα;

Ούτε σοβαρά πρόστιμα έπεσαν ούτε μέτρα και έλεγχοι ουσιαστικοί έγιναν (γίνονται), αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι (στη συνέντευξη χθες παραβρέθηκαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Χρυσόγελος, η Μελίτα Γιουρτσογιάννη) θα επιδιώξουν:

Να συμμορφωθούν άμεσα οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες με τους νέους συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους που προκύπτουν από τη νομοθεσία.

Πόσιμο νερό

– Να γίνει εκτίμηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και αποκατάστασή τους με βάση την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει.

– Να γίνει παροχή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού – με μηδενικές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και άλλων τοξικών ρύπων – στους κατοίκους των περιοχών.

Και επίσης να γίνει εκτός των άλλων και ολοκληρωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων που διαμένουν εκεί μέσα από ειδικές επιδημιολογικές και άλλες έρευνες.

Αγάντα.
ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 29/05/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=35170168

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: