Οχι άλλα λύματα

25 05 2008

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Στοπ στα κυβερνητικά σχέδια που ήθελαν τον Ασωπό να επιβαρύνεται με τα λύματα (και) 300 νέων εργοστασίων έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, έπειτα από την εξέταση προσφυγή της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων Ωρωπού.

*Η υπόθεση ξεκίνησε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Τον Ιούλιο του 2006 τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης υπέγραψαν κοινή απόφαση για τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στην Τανάγρα σε έκταση 2.016 στρεμμάτων, κόστους 35,5 εκατομμυρίων ευρώ.

*Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική δημοτική αρχή και τη Νομαρχία Βοιωτίας όρισαν τον Ασωπό ως αποδέκτη των αποβλήτων της ΒΙΠΕ την ώρα που ο τότε υπουργός Ανάπτυξης υποστήριζε ότι το έργο «θα συμβάλει στη μερική έστω επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος της μόλυνσης του Ασωπού».

*Στα μεταξύ, παρέμεναν υποσχέσεις τα σχέδια δημιουργίας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων των βιομηχανιών της Βοιωτίας. Ελάχιστοι ήταν οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Δεν προχωρούσε η απορρύπανση του ποταμού, ενώ αυξάνονταν οι καταγγελίες για μόλυνση του ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα.

*«Η απόφαση του ΣτΕ μας δικαιώνει καθώς αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε μελέτη που να παρουσιάζει τη φοβερή επιβάρυνση του Ασωπού από τις υπάρχουσες βιομηχανίες, αλλά ούτε και υπολογίστηκε ο όγκος και η ποιότητα των λυμάτων που θα προέκυπταν από τη ΒΙΠΕ. Ουσιαστικά απαγορεύει νέες συνδέσεις εργοστασίων με το ποτάμι, ενώ επιβάλλει την άμεση απορρύπανση του οικοσυστήματος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρ. Παναγόπουλος.

Ακατάλληλο νερό

Συμπληρώνει ότι είχαν απευθυνθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος. Μάλιστα σε πρόσφατη απάντηση του επιτρόπου Στ. Δήμα προς στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη αναφέρεται ότι «η καταγγελία καταδεικνύει την πιθανή παραβίαση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

*Την ίδια στιγμή, στις πλάτες των κατοίκων των Οινοφύτων παίζεται μία απίστευτη φαρσοκωμωδία, καθώς δεν μπορούν ακόμη να προμηθευτούν πόσιμο νερό. Αυτό που βγαίνει από τις βρύσες είναι θολό και δύσοσμο, αφού τα διυλιστήρια που κατασκευάστηκαν αδυνατούν να καθαρίσουν αποτελεσματικά τη «λάσπη» της Υλίκης την οποία τους προμηθεύει η ΕΥΔΑΠ!

Η δημοτική αρχή τη θεωρεί βασικό υπεύθυνο γιατί δεν τους παρέχει καθαρό νερό από το Μόρνο. Ωστόσο στη σύμβαση που υπέγραψε με την επιχείρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο σαφώς αναφέρεται ότι «η ΕΥΔΑΠ δεν φέρει καμία ευθύνη για την ποιότητα του παρεχόμενου αδιύλιστου νερού».

Κάτι που γνώριζαν εξαρχής τόσο ο δήμος όσο και η ΤΥΔΚ (Τεχνική Υπηρεσία Δήμων Κοινοτήτων) Βοιωτίας, που πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη κατασκευής των διυλιστηρίων, κόστους 800.000 ευρώ. Τώρα χρειάζονται νέα συμπληρωματικά έργα…
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 25/05/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=4379592

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: