Λίγο Παρασκήνιο: Πως φτάσαμε στις 18 Μάη

14 05 2008

Η εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα προς τους μαζικούς φορείς:


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΙΩΝ
ΠΡΟΣ: Μαζικούς φορείς περιοχής Ωρωπού

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Από το 1996 βρίσκεται στα συρτάρια κάποιων η μελέτη επεξεργασίας αποβλήτων της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;
Από το Νοέμβριο του 2004 είναι γνωστή η μόλυνση των υπόγειων υδάτων των παρασώπειων περιοχών. Πώς αντιδράσαμε; Αν αντιδράσαμε…
Από τον Απρίλιο του 2007 ανακοινώθηκαν έρευνες που διαπίστωσαν την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στις γεωτρήσεις της περιοχής Ωρωπού. Γιατί δεν αντιδράσαμε; Γιατί το αποσιωπήσαμε;
Τον Αύγουστο του 2007 αρχίσαμε να μετρούμε το εξασθενές χρώμιο σε ΟΛΕΣ τις γεωτρήσεις (είτε αυτές ήταν για ύδρευση είτε για άρδευση!)
Οι πολίτες αντέδρασαν συγκροτώντας ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ (Ωρωπό – Οινόφυτα – Δήλεσι – Σχηματάρι – Αυλίδα – Θήβα) πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις παραπάνω περιοχές και κάνοντας παραστάσεις σε Δήμους και Νομαρχίες (Δήμος Ωρωπίων, Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, Νομαρχία Βοιωτίας).
Η πολιτεία (ΥΠΕΧΩΔΕ) αντέδρασε. Πώς; Έβαλε «πρόστιμα» σε κάποιους βιομηχάνους.
Υποσχέθηκε τη μελλοντική διακοπή αδειών παροχέτευσης αποβλήτων στο υπέδαφος και έλεγχο των επιφανειακών υδάτων του Ασωπού ποταμού αλλά όχι και των υπόγειων υδάτων της περιοχής. Προώθησε την υδροδότηση των περιοχών Τανάγρας-Οινοφύτων-Σχηματαρίου και Αυλίδας από την ΕΥΔΑΠ και τον αγωγό του Μόρνου. (Ανακοίνωση Σουφλιά 22/2/2008. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ;
Στις 5/9/2007 το Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αθήνας ανιχνεύει για πρώτη φορά εξασθενές χρώμιο σε σημεία που έχουν νερό από τη Μαυροσουβάλα (Συκάμινο-Δεξαμενή από Μαυροσουβάλα).
Στις 25/9/2007 ο ίδιος φορέας εντοπίζει πάλι εξασθενές χρώμιο στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ωρωπίων που έχει πλέον νερό μόνο από τη Μαυροσουβάλα (Δεξαμενή Πευκιά και πλατεία Νέας Εκάλης).
Πώς αντιδράσαμε; Η Επιτροπή Αγώνα ζήτησε συνάντηση και συναντήθηκε με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Ο δήμαρχος μας καθησυχάζει ότι το νερό της Μαυροσουβάλας είναι καθαρό. Τα στοιχεία των χημικών αναλύσεων του νερού του δικτύου όμως επιβεβαιώνουν τους φόβους που εκφράσαμε στις 9/9/2007 και στις 22/9/2007 στις συγκεντρώσεις της Επιτροπής Αγώνα στο Χαλκούτσι και στη Σκάλα Ωρωπού.
Στις 7/10/2007 ο δήμαρχος αρνείται ανοιχτά την αναγκαιότητα της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (Αγωγό του Μόρνου) και αγνοεί τις συνεχόμενες επισημάνσεις μας για τον κίνδυνο που διατρέχουν άμεσα οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας.

Ο καιρός περνά. Συνεχώς ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου μας (Εργαστήρια ΔΕΗ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Γενικό Χημείο του Κράτους, Πανεπιστήμιο Πατρών (Κουτσούκος) και πολλές ιδιωτικές μετρήσεις). Τι κάνουμε; Η Επιτροπή Αγώνα συντονίζεται με τις άλλες Επιτροπές Αγώνα, την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού και κάνουν όλοι μαζί τη συγκέντρωση του Δεκέμβρη στα Οινόφυτα ενάντια στη συνεχιζόμενη βιομηχανική ασυδοσία… Κλείνουν την Εθνική οδό για 20 λεπτά.
Στον Ωρωπό η Επιτροπή Αγώνα βγάζει νέο δελτίο-Ανακοίνωση και μαζεύει περίπου 1.500 υπογραφές κατοίκων της περιοχής με αίτημα τη λήψη μέτρων και την άμεση σύνδεση με τον αγωγό του ΜΟΡΝΟΥ.
Οι Δημοτικές μας αρχές (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) τι κάνουν; Συναγωνίζονται το ΣΚΟΤΑΔΙ. Κρύβουν από το λαό τις χημικές αναλύσεις. Ο Δήμος είναι ο αποκλειστικός παροχέας νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Ως υπεύθυνος πρέπει να ελέγχει με χημικές αναλύσεις την καταλληλότητα του νερού που προσφέρει στους πολίτες 8 φορές το χρόνο (σε πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων) και 12 φορές (σε πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων). Ο δικός μας Δήμος δεν γνωρίζουμε ούτε πόσους ελέγχους κάνει ούτε τα ευρήματα των ελέγχων, αφού παρά τις οχλήσεις μας κανέναν έλεγχο δεν δημοσιοποιεί.
Ο δήμαρχός μας το Νοέμβρη του 2007 στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ δήλωνε, ότι η τιμή του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό πρέπει να είναι μηδενική, συμφωνώντας με αμέτρητους διεθνείς και εθνικούς επιστημονικούς οργανισμούς.
Ο πρόεδρος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αυτεπάγγελτα όρισε Επιτροπή που έλεγξε 19 Βιομηχανικές Μονάδες της περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου και διαπίστωσε ότι καμιά δεν εφάρμοζε την υπάρχουσα νομοθεσία ούτε είχε άδεια διαχείρισης αποβλήτων.

Ο δήμαρχος Ωρωπίων δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε τελευταία, ότι η κατάσταση σε σχέση με πέρσι χειροτέρεψε. Οι ρύποι στον υδροφόρο ορίζοντα πολλαπλασιάστηκαν. Μετά από 9 μήνες ανακάλυψε ό,τι λέγαμε το Σεπτέμβριο του 2007, δηλαδή ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος και πως η Μαυροσουβάλα κινδυνεύει. (ίσως θέλει να καλύψει την ολιγωρία και τα σφάλματά του). Δήλωσε στα ΜΜΕ με «θάρρος» πως « ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια» και να προβούμε σε κινητοποιήσεις «δυναμικές».
Ήταν ανάγκη να συνεχίσουμε να δηλητηριαζόμαστε; Ήταν ανάγκη να μείνουν χωρίς νερό ολόκληρες περιοχές του Χαλκουτσίου; Είναι ανάγκη να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας; Τόσος καιρός και δεν κουνήθηκε ούτε ένα λιθαράκι. Τόσος καιρός πέρασε σαν να μην συμβαίνει τίποτα!

Σήμερα όλος ο κόσμος βοά για τις κλιματικές αλλαγές, την επερχόμενη λειψυδρία και τον πόλεμο του νερού. Εμείς ανεχόμαστε την αχρήστευση του πολύτιμου αγαθού που κρύβει το υπέδαφός μας. Ο «διαφανής χρυσός» μας δεν μπορεί να μείνει εκτεθειμένος στο έλεος και την ασυδοσία των κερδοσκόπων της Βιομηχανίας ούτε στην ανικανότητα, την αδιαφορία και την εγκληματική συνενοχή των αιρετών αρχόντων μας (Κυβέρνησης, Νομαρχών και τοπικών Αυτοδιοικήσεων).
Με τον Αγώνα μας πρέπει να επιβάλλουμε την Αντίληψη της Ενιαίας Διαχείρισης όλων των υδάτινων πόρων μας, τον έλεγχό τους, την προστασία τους και την αποκατάστασή τους. Γι αυτό πρέπει το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου μας, όπως και των άλλων Δήμων να ενταχθεί σε Ενιαίο φορέα (ΕΥΔΑΠ). Έτσι θα μπορεί να ελέγχεται και να διατίθεται έξω από κάθε κερδοσκοπική διαδικασία, με κριτήρια αποκλειστικά κοινωνικά και με διευρυμένη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη διαδικασία. Η Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε στη βάση της ανάγκης για κοινωνική αντίδραση στο έγκλημα της μόλυνσης του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας και στην άμεση ανάγκη για την προσφορά στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις παντός είδους καθαρού νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Αν οι κυβερνήσεις και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις που γνώριζαν το πρόβλημα χρόνια πριν δεν το συγκάλυπταν και αν οι αμέτρητοι άλλοι κοινωνικοί φορείς δεν είχαν αμβλυμένα αντανακλαστικά και δεν επέδειχναν ολιγωρία, ίσως η Επιτροπή Αγώνα να μην είχε συγκροτηθεί. Με απογοήτευση, λύπη και συνάμα ιερή αγανάκτηση είδαμε την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντός μας και αντιδράσαμε όσο πιο δυναμικά μπορούσαμε.

Τώρα ήρθε η ώρα η αντίδρασή μας να κλιμακωθεί εντονότερα. Τα τεκμήρια και η συνειδητοποίηση είναι αρκετά. Το μόνο που απομένει είναι να δυναμώσουμε την ενότητά μας και να σχεδιάσουμε από κοινού τον Αγώνα μας. Οι «άλλοι» ας απομείνουν στις αυταπάτες τους, στις πλάνες τους, στις ενοχές τους και τις αντικοινωνικές συμπράξεις τους.

Ο Δήμος πρέπει απαρέγκλιτα να «πεισθεί» να συνδέσει άμεσα το δίκτυό του με τον Αγωγό του ΜΟΡΝΟΥ, να ζητήσει άμεσα επιδημιολογικές έρευνες και μελέτες για τους κατοίκους της περιοχής μας που εκτέθηκαν και είναι ακόμα εκτεθειμένοι στο μολυσμένο νερό. (Αλήθεια τι γίνεται με τους Ινδούς, Πακιστανούς και τους άλλους Έλληνες και Αλλοδαπούς εργάτες στα χωράφια; Αυτοί ξέρουν; Έχουν ενημερωθεί ή χρησιμοποιούν το νερό των γεωτρήσεων; )
Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια φέρνει τη συλλογική ευθύνη του κακού και έχει υποχρέωση να στηρίξει όλες τις προσπάθειες ανάκαμψης της περιοχής μας, να αποζημιώσει όσους εκ των συμπολιτών μας έχουν πληγεί ή πρόκειται να πληγούν οικονομικά εφ’ όσον το κακό συνεχίζεται. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να χωροθετηθεί η βιομηχανική ζώνη και να υλοποιηθεί η συλλογή, η επεξεργασία και ο καθαρισμός όλων των βιομηχανικών αποβλήτων.

Ο Ασωπός δεν είναι ούτε βόθρος ούτε χωματερή, είναι δρόμος της φύσης και πρέπει
να αποκατασταθεί και να προστατευθεί.
Αν σε 5 χρόνια δεν πέσει ίχνος αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα, τότε θα έχουμε
νερό επαρκές όχι μόνο για μας, αλλά και μεγάλα αποθέματα για τις μελλοντικές γενιές.

Μάης 03-05-2008 Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς
Το συντονιστικό της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων Δήμου Ωρωπίων

—————-

Και το κοινό δελτίο τύπου μετά την συνάντηση και τον καθορισμό των λεπτομερειών της συγκέντρωσης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Κυριακή 4/5/2008 και ώρα 11:30 π.μ. στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου συγκεντρωθήκαμε, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού μαζικοί φορείς και Σύλλογοι, ανταλλάξαμε πληροφορίες σχετικές με το θέμα της βιομηχανικής ρύπανσης της περιοχής μας (αέρα, έδαφος, ποτάμι, υδροφόρο ορίζοντα και θάλασσα) και μετά από έκφραση όλων των απόψεων καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Η βιομηχανική ρύπανση της περιοχής μας συνεχίζεται και διαρκώς μεγαλώνει σε όλα τα σημεία. Τα μέτρα που πάρθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι όχι για να επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά για να το συγκαλύψουν και να συγκαλύψουν και τις ευθύνες. Οι τοπικές Αυτοδιοικήσεις των παρασώπειων περιοχών μέχρι σήμερα έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του προβλήματος και στη συγκάλυψή του, είναι μέρος του προβλήματος και γι αυτό δεν μπορούν να αντιδράσουν ουσιαστικά.

2. Τα στοιχεία δείχνουν πως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το πόσιμο νερό είναι καθαρό και η σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ είναι μονόδρομος.

3. Είναι ανάγκη να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, των εργατών στη βιομηχανία, των εργατών γης και των αγροτών από το μολυσμένο νερό γεωτρήσεων ύδρευσης και άρδευσης και να προστατευθεί η οικονομία του τόπου μας.

4. Η άμεση επίλυση του προβλήματος της βιομηχανικής ρύπανσης από την Κυβέρνηση και όλων των άλλων προβλημάτων που αυτό δημιούργησε στην υγεία και την οικονομία των κατοίκων της περιοχής μας, δεν μπορεί να επιτευχθεί με την παθητική στάση και την αδιαφορία, αλλά μόνο με δυναμικές και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις όλων των φορέων και όλων των πολιτών.

5. Όλοι στηρίζουμε με τη συμμετοχή μας τη Συγκέντρωση-Συναυλία Διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού την Κυριακή 18/5/2008 στις 11 π.μ. στα ΚΤΕΛ Σκάλας Ωρωπού.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ και
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ
ΚΑΛΕΣΜΑ

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως τίποτα δεν κινείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της βιομηχανικής ρύπανσης και των τεράστιων προβλημάτων που αυτή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στην υγεία και την οικονομία των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας.
Για να γίνει η χωροθέτηση της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων – Σχηματαρίου, ο βιοχημικός καθαρισμός όλων των βιομηχανικών αποβλήτων από το εργοστάσιο ως το τελικό στάδιο.
Για να αποχαρακτηρισθεί ο Ασωπός από αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων και να απαγορευτεί η υπεδάφια παροχέτευσή τους στον υδροφόρο ορίζοντα.
Για να ξεκινήσουν τα έργα απορρύπανσης
Για να ενωθεί το δίκτυο ύδρευσης του Ωρωπού με το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (Αγωγός ΜΟΡΝΟΥ) και να έχουμε στις βρύσες των σπιτιών μας καθαρό νερό
Για να προστατευθούν τα αγροτικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του τόπου μας.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ
ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΙΣ 18 ΜΑΗ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ
ΩΡΑ 11 π.μ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΤΕΛ

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: