Νερό απ’ το βούρκο

7 05 2008

Νερό απ’ το βούρκο

Τον εφιάλτη του περυσινού Αυγούστου ξαναζούν χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι σε Οινόφυτα και Σχηματάρι. Το νερό που τους στέλνει η ΕΥΔΑΠ προέρχεται, λόγω λειψυδρίας, μόνον από την Υλίκη και είναι τόσο βρώμικο, που τα μικρά διυλιστήρια των δήμων δεν έχουν τη δυνατότητα να το καθαρίσουν για να γίνει κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αποδεικνύεται έτσι «δώρον άδωρον» η λύση που υποσχέθηκε από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση. Τότε είχε διαπιστωθεί για πρώτη φορά επισήμως η ύπαρξη του καρκινογόνου στοιχείου εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα, από τον οποίο υδρεύονταν μέσω γεωτρήσεων πολλοί δήμοι της περιοχής του Ασωπού ποταμού. Η τοξίνωση του υδροφόρου ορίζοντα ήταν αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης δράσης εκατοντάδων βιομηχανιών της περιοχής. Οπως διαπίστωσαν στη συνέχεια οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, πολλές βιομηχανίες διέθεταν τα απόβλητά τους παρανόμως μέσα από παλιές γεωτρήσεις και χωρίς να προηγηθεί κάποια επεξεργασία. Επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα αλλά, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και κινήματα της περιοχής, τίποτα δεν έχει γίνει για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων και να καθαρίσει ο υδροφόρος ορίζοντας.

Ενα από τα ελάχιστα έργα που είχαν προχωρήσει ήταν η κατασκευή ταχυδιυλιστηρίου στα Οινόφυτα, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αν και αρχικά είχε εξαγγελθεί ότι θα λειτουργούσε την Πρωτοχρονιά του 2008. «Οταν ξεκινούσαμε το έργο, είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι θα πάρουμε νερό αδιύλιστο μεν, αλλά από τον Μόρνο», μας είπε ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος: «Εμείς, μπορούμε να επεξεργαστούμε νερό αλλά όχι βούρκο. Ετσι, ανακοινώσαμε στους δημότες να αποφεύγουν να το πίνουν γιατί δεν έχει σταθερή ποιότητα και μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα όρια ως προς τη θολερότητα. Χθες και προχθές είχε έντονη οσμή, σήμερα δεν έχει, αλλά δεν ξέρεις πώς θα είναι το βράδυ», τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος και ζητεί παρέμβαση της ΕΥΔΑΠ για να δοθεί οριστική λύση.

Η Υλίκη τροφοδοτεί από τον χειμώνα με νερό (βούρκο κατ’ άλλους) τα εκατομμύρια των καταναλωτών της. Η διαφορά είναι ότι εκείνη έχει τη δυνατότητα μέσα από τις μεγάλες εγκαταστάσεις της να το καθαρίζει, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους μεμονωμένους δήμους.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/05/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=40877032

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: