Και τρίτη επερώτηση

5 05 2008

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Βουλή των Ελλήνων: 35/8-10-2007 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, σχετικά με τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, κ.λπ. και η δεύτερη του δεύτερου κύκλου με αριθμό 33/8-10-2007 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Μαρίνου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, κ.λπ., θα συζητηθούν ταυτοχρόνως χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς τον χρόνο ομιλίας τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 131 του Κανονισμού της Βουλής.

http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=end07101.txt

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:
«Από την εποχή της δικτατορίας ο Ασωπός ποταμός και το ρέμα Αγ. Γεωργίου στον Ασπρόπυργο έχουν χαρακτηρισθεί ως αποδέκτες βιομηχανικών αποβλήτων, μετά από προηγούμενο βιολογικό καθαρισμό. Αυτός ο όρος ουδέποτε τηρήθηκε, ενώ έκτοτε έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε αριθμό και ποσότητα οι επικίνδυνοι ρύποι, που ρυπαίνουν τον υποκείμενο υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλη έκταση, ενώ μεγάλο μέρος καταλήγει και ρυπαίνει τη θάλασσα με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες για το περιβάλλον, τους κολυμβητές και τη θαλάσσια ζωή.
Από τα πλέον επικίνδυνα προϊόντα είναι τα καρκινογόνα: εξασθενές και πεντασθενές χρώμιο, που προέρχονται από τις βιομηχανίες των Οινοφύτων, όπως και του Θριάσιου: μεταλλουργίες, βυρσοδεψεία, χρωματουργίες κ.λπ.. Ήδη τα υπόγεια ύδατα από τα οποία υδρεύονται οι κάτοικοι Οινοφύτων, Ωρωπού, Αυλίδας έχουν ρυπανθεί επικίνδυνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ πλέον έχει απαγορευθεί η χρήση τους για πόση και οικιακή χρήση.
Η διακομματική επιτροπή περιβάλλοντος, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είχε προτείνει σειρά μέτρων, για την απορρύπανση του Ασωπού και της περιοχής του, που όμως έχουν παντελώς αγνοηθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί,
Ποια μέτρα θα λάβουν για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον της περιοχής του Ασωπού, από τη ρύπανση των βιομηχανιών των Οινοφύτων; Πώς θα ελέγξουν την τυχόν ρύπανση των κατοίκων;
Ποια είναι η τύχη του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής περιβάλλοντος της προηγούμενης Βουλής για τον Ασωπό; Πώς σκέπτεται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του πορίσματος;»


Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Μαρίνου έχει ως εξής:

«Οι εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την περιοχή του Ασωπού ποταμού δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος και δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση. Επιδιώκουν να εκτονώσουν τη λαϊκή κατακραυγή.
Η παραπομπή των υπευθύνων βιομηχανιών στην δικαιοσύνη και η σύσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους έχουν αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικές.
Ο Υπουργός δεν εξήγγειλε την κατάργηση του χουντικού προεδρικού διατάγματος για να σταματήσει ο Ασωπός να αποτελεί ανοικτό αγωγό εργοστασιακών λυμμάτων. Δεν έκανε καμμία αναφορά για την ανάταξη του υπόγειου και υπέργειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής. Δεν πρότεινε καμμία άμεση λύση για την ύδρευση των οικισμών που υδρεύονται από τον επικίνδυνο υδροφορέα. Δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για τους αγρότες της περιοχής που αρδεύουν τα χωράφια τους από τον επικίνδυνο υδροφορέα. Δεν είπε αν οι υπεύθυνες βιομηχανίες θα πληρώσουν το κόστος ύδρευσης των οικισμών, της ανάταξης του υπόγειου και επίγειου υδροφορέα, την αποζημίωση των αγροτών κ.ά. Δεν εξήγγειλε πρόγραμμα τοξικολογικής και γενικότερα επιδημιολογικής έρευνας στους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα στα παιδιά για να διαπιστωθούν τυχόν επιδράσεις στην υγεία τους. Σημειώνουμε ότι εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν στις περιοχές Οινοφύτων, Δηλεσίου, Χαλκουτσίου, Ωρωπού, Τανάγρας, Αυλίδας, Θήβας κ.ά.
Επειδή οποιαδήποτε καθυστέρηση ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος αποτελεί συνειδητό έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός για τα παραπάνω που αποτελούν προτάσεις των μαζικών φορέων και των κατοίκων αυτών των περιοχών».


Και στις δύο αυτές επίκαιρες ερωτήσεις από κοινού θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς θα μου επιτρέψετε, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, να σας πω ότι ορισμένες φράσεις, όπως διατυπώνονται στα κείμενα των ερωτήσεων, δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους. Αναφέρομαι για παράδειγμα σε «συνειδητό έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων». Θα δώσω συγκεκριμένα στοιχεία, για να αποδείξω ακριβώς και το ενδιαφέρον της πολιτείας και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ειδικότερα, αλλά και να αναφερθώ και στα μέτρα τα συγκεκριμένα, τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η προστασία και η διαχείριση κάθε λεκάνης απορροής ποταμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ασκείται από την οικεία περιφέρεια, στα όρια της οποίας βρίσκεται το συγκεκριμένο ποτάμι. Στην περίπτωση του Ασωπού έχουμε αρμοδιότητα σε δύο περιφέρειες και στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, αλλά, όπως γνωρίζετε, με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κρίθηκε το θέμα του καθαρισμού του ποταμού ως εθνικό και έτσι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ανέλαβε τις συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες υλοποιεί από τον περασμένο μήνα.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο για τον Αύγουστο που προέκυψε το θέμα, και να πω ότι από το Μάρτιο του 2004 μέχρι και τον Ιούλιο του 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έκαναν είκοσι τρεις ελέγχους στην περιοχή του Ασωπού και εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων της τάξεως των 400.000 ευρώ. Τα συνολικά πρόστιμα για την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων ανέρχονται σε 530.000 ευρώ. Από τις 10 Αυγούστου και μετά, οπότε ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στα υπόγεια νερά της περιοχής, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κάνουν συνεχείς ελέγχους. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε επτά δειγματοληψίες που είχαν γίνει μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και είκοσι τέσσερις ελέγχους σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν ληφθεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τα παρακάτω μέτρα:
Πρώτον, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις στους παραβάτες.
Δεύτερον, επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο τα επιτρεπόμενα όρια των επικίνδυνων ουσιών στα υγρά απόβλητα.
Τρίτον, ανατίθεται μελέτη για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων με παράλληλο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητας των αποβλήτων αυτών.
Τέταρτον, οριοθετείται η κοίτη του Ασωπού.
Πέμπτον, κινήθηκε ήδη η διαδικασία ύδρευσης των δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδος από τον αγωγό του Μόρνου, της Ε.ΥΔ.ΑΠ..
Έκτον, παρακολουθούνται ποιοτικά και ποσοτικά τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής.
Έβδομον, καθορίζονται ζώνες προστασίας στον Ασωπό ποταμό.
Όγδοον, επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο οι περιβαλλοντικοί όροι των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για τη ρύπανση στο ποτάμι.
Ένατον, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή προχωράμε στην εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης, τόσο στα Οινόφυτα, όσο και στην ανατολική Αττική. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και ιδίως της περιβαλλοντικής οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται απευθείας στον εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις και καταλογίζονται, όπως ανέφερα και πριν, υψηλότατα πρόστιμα. Σε περιπτώσεις υποτροπής, ή μη συμμόρφωσης προς τους περιβαλλοντικούς όρους, υπάρχει διακοπή των εργασιών των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Παράλληλα, από τις 27 Σεπτεμβρίου συνεργεία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχουν ξεκινήσει εντατικές εργασίες καθαρισμού του ποταμού με παράλληλη ταυτοποίηση των αγωγών που εκβάλλουν σ’ αυτόν και σφράγιση όσων εξ αυτών διαπιστωθεί ότι είναι παράνομοι.
Είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, έτσι ώστε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού, τα οποία -επιτρέψτε μου να πω- δεν είναι προς την κατεύθυνση απλώς να εκτονωθεί κάποια ένταση που υπάρχει στην περιοχή, όπως αναφέρει ο κύριος συνάδελφος στο κείμενό του.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Λεβέντης έχει το λόγο.

.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχήν άλλαξε εντελώς η σειρά των ερωτήσεων και δεν ξέρω αν η ημερήσια διάταξη έχει νόημα, τέλος πάντων, να κοινοποιείται.
Δεύτερον, όταν διαβάζονται και οι δυο ερωτήσεις και απαντώνται συγχρόνως, μπερδεύεται κάποιος για το τι λέει η κάθε ερώτηση και στην απάντησή του ο κύριος Υπουργός…

.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λέει ο Κανονισμός, κύριε Λεβέντη, δεν είναι εφεύρεση του Προεδρείου αυτό, αλλά υπάρχει ειδικό άρθρο. Τι να κάνουμε!

.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Όταν, όμως, μιλάει για φράσεις απαράδεκτες…

.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Καλώς. διατυπώστε τη δική σας άποψη.

.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: …θα πρέπει αυτά να ξεκαθαρίζονται.
Κύριε Υπουργέ, εδώ γίνεται ένα έγκλημα στην περιοχή του Ασωπού και όλη την ευρύτερη περιοχή. Έχει ρυπανθεί επικίνδυνα ο υδροφόρος ορίζοντας από εξασθενές και πεντασθενές χρώμιο, όπως και από άλλα βαριά μέταλλα και άλλα επίσης επικίνδυνα τοξικά προϊόντα.
Εάν θέλετε, υπάρχει εδώ ένα βιβλιαράκι το οποίο έχει κυκλοφορήσει από μια Επιτροπή στα Οινόφυτα και έχει χρηματοδοτηθεί από το Σύλλογο των Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου των Οινοφύτων. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Λεβέντης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Έχει, λοιπόν, ένα δείκτη: Την τετραετία 1989-1992 είχαμε πέντε θανάτους από καρκίνο στην περιοχή και αυτοί αυξάνονται σε δέκα, δεκαπέντε θανάτους και φθάνουν την τελευταία τετραετία, το 2002-2005, στους τριάντα πέντε θανάτους. Αυτό λοιπόν όχι μόνο είναι ένα καμπανάκι αλλά μια σειρήνα συναγερμού! Πρέπει να ξεσηκωθούμε. Είναι απαράδεκτο γιατί το εξασθενές και το πεντασθενές χρώμιο είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα. Δεν υπάρχουν όρια ανεκτά στα καρκινογόνα προϊόντα. Εδώ υπάρχει και ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίον υδρεύονταν και οι περιοχές. Γιατί υπάρχει επίσης εξασθενές και πεντασθενές χρώμιο και στο Κορωπί και στο Θριάσιο και σε άλλες περιοχές. Αυτά λοιπόν τα προϊόντα θα πρέπει απαγορευτικά να μην περιλαμβάνονται σε αυτά τα οποία καταπίνει κάθε άνθρωπος και αν θέλετε σε αυτά τα οποία εισπνέει, όπως είναι οι εργάτες των βιομηχανιών.
Εδώ τι κάναμε εμείς; Λέτε ότι επιβάλλαμε πρόστιμα. Και πόσο είναι αυτά παρακαλώ; Είναι 400.000 ευρώ για πόσα χρόνια, κύριε Υπουργέ; Για πόσες βιομηχανίες; Αυτό θα αντιστοιχεί από 1 ευρώ στην κάθε βιομηχανία και αυτές θα βγάζουν τρισεκατομμύρια κάθε μέρα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να τα αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Εδώ έχουμε ευθύνη και επιτακτική ανάγκη είναι να πάρουμε μέτρα απαγορευτικά για αυτές τις επικίνδυνες βιομηχανίες, να κλείσουν αν δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Να πάψει να είναι αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων και ο Ασωπός ποταμός, όπως και το ρέμα του Αγίου Γεωργίου και άλλες περιοχές, οι οποίες υποτίθεται ότι υφίστανται προηγουμένως βιολογικό καθαρισμό ο οποίος δεν γίνεται ποτέ.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει κάποτε το περιβάλλον να μας απασχολήσει πιο σοβαρά, γιατί έτσι όπως το αντιμετωπίζουμε, με αυτήν την ασυδοσία που υπάρχει, τις συνέπειες τις υφίστανται όλοι οι κάτοικοι, όχι μόνο αυτοί αλλά και όλης της πρωτεύουσας και όλης της Ελλάδας. Και τις συνέπειες όσοι είναι γιατροί τουλάχιστον τις γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι κάτι που πρέπει κάποτε να σταματήσει και αυτό είναι τώρα και όχι στο αόριστο μέλλον.

.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Λεβέντη, έχει περάσει προ πολλού ο χρόνος σας.
Ο έτερος των Βουλευτών με αυτοτελή ερώτηση, ο κ. Γεώργιος Μαρίνος, Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, έχει το λόγο.

.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζουμε ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Βοιωτίας, της Αττικής και της Εύβοιας πρέπει να ανησυχήσουν περισσότερο μετά την απάντηση του κυρίου Υφυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική που δηλητηριάζει τη γη, το νερό και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων κάνει έγκλημα. Αυτό πρέπει να χρεωθεί στις κυβερνήσεις που έχουν κυβερνήσει τον τόπο μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες, γιατί με την πολιτική τους μετέτρεψαν τον Ασωπό ποταμό σε αγωγό αποβλήτων των βιομηχανιών που έχουν δηλητηριάσει σήμερα μια πολύ μεγάλη περιοχή.
Η μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες αποδεικνύει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος των μεγάλων βιομηχανιών είναι επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων των λαϊκών εργατικών οικογενειών.
Αυτήν την ώρα που μιλάμε -και γι’ αυτό κατακρίνουμε τα κυβερνητικά μέτρα- τα απόβλητα συνεχίζουν να μολύνουν, οι καλλιέργειες δηλητηριάζονται, οι κάτοικοι είναι μπροστά σε μεγάλους κινδύνους.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι στο πλευρό των εργαζομένων της περιοχής, στο πλευρό των εργατικών λαϊκών οικογενειών και διεκδικεί μαζί τους συγκεκριμένα μέτρα, άμεση σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο της Ε.ΥΔ.ΑΠ. απαιτώντας καθαρό και δωρεάν νερό, άμεση κατάργηση του χουντικού προεδρικού διατάγματος του 1969 που προβλέπει τη χρησιμοποίηση του Ασωπού ως χαβούζας, συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση από τις βιομηχανίες, να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον υδάτινο ορίζοντα, στη γη, στο περιβάλλον και τέλος ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των κατοίκων των περιοχών που έχουν μολυνθεί από τις επικίνδυνες ουσίες.
Σας ευχαριστώ.

.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ πολύ και σημειώνω το εμπρόθεσμο της ομιλίας του κυρίου συναδέλφου.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Καλογιάννης για να δευτερολογήσει.

.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, κύριε Λεβέντη, θα πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία τα πρόστιμα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις, όχι ανάλογα με το αν έχουν κέρδη ή ζημιές, αλλά ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της παράβασης και σ’ αυτό είμαστε αμείλικτοι ως Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα του κ. Μαρίνου, δεν ωραιοποίησα απολύτως τίποτα. Ανέφερα την πραγματική κατάσταση, αναφέρθηκα όμως και στα μέτρα ουσίας τα οποία έχει αναλάβει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.. Δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψή σας ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακολούθησαν και ακολουθούν στον τομέα του περιβάλλοντος την ίδια πολιτική. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι εντελώς διαφορετική η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και αυτό το κάνουμε πράξη, το δείχνουμε καθημερινά τα τελευταία τριάμισι χρόνια.
Η ρύπανση του Ασωπού ποταμού είναι πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα, πολύ σύνθετο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλες τις πλευρές. Θα αναφέρω συγκεκριμένα τι εννοώ.
Τα τελευταία τριάμισι χρόνια κάνουμε εντατικούς ελέγχους όχι μόνο στον Ασωπό ποταμό αλλά και σε άλλες περιοχές, σε άλλα υδατικά συστήματα και οικοσυστήματα -αν θέλετε- τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα ρύπανσης, είτε είναι ο Πηνειός, είτε είναι ο Καλαμάς, είτε είναι ο Άραχθος κ.ο.κ..
Το τελευταίο δίμηνο, οπότε και εμφανίστηκε το θέμα του εξασθενούς χρωμίου το οποίο όντως είναι ανησυχητικό, κύριοι συνάδελφοι, λάβαμε πολύ αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά τα οποία ανέφεραν οι κύριοι συνάδελφοι τα υλοποιούμε, τα κάναμε πράξη. Αναφέρθηκα στην ύδρευση από τον αγωγό του Μόρνου των τεσσάρων δήμων της περιοχής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κάναμε πολλές συσκέψεις στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Η Ε.ΥΔ.ΑΠ. έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες -σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- θα έχει προχωρήσει αυτές τις αποφάσεις.
Επίσης, στα μέτρα πρόληψης σας είπα ότι εντατικοποιούμε τους ελέγχους και επανεξετάζουμε προς το αυστηρότερο τα επιτρεπόμενα όρια για τα βαρέα μέταλλα έτσι ώστε να προλάβουμε τυχόν επιβάρυνση της περιοχής. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναθέτουμε μελέτη για το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής και ταυτόχρονα προβλέπουμε να κάνουμε και έλεγχο στα επεξεργασμένα απόβλητα τα οποία θα καταλήγουν στο ποτάμι έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ακριβώς ότι δεν θα ξεφεύγουν επικίνδυνα στοιχεία στον Ασωπό ποταμό.
Επιτρέψτε μου να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι στην κατεύθυνση απορρύπανσης του ποταμού θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι, κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιάς ζήτησε από τις αρμόδιες για τον Ασωπό ποταμό νομαρχίες να επανεξετάσουν όλες τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχουν χορηγηθεί σ’ αυτές έτσι ώστε να δούμε εάν τυχόν χρειάζεται να λάβουμε πρόσθετα μέτρα και σ’ αυτόν τον τομέα.
Εκτιμώ ότι όπως το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έτσι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: