Βουλή των Ελλήνων
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007 Ειδική Ημερήσια Διάταξη.
Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Α. Αλαβάνου, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα «Οικολογικές Πολιτικές στην Ελλάδα σε συνθήκες Φαινομένου Θερμοκηπίου»
http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=end071101.txt
[…]
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Να πούμε για τον Ασωπό ποταμό; Σε αυτήν τη χώρα που μας περιγράψατε, που μας φέρατε και είδαμε σε αυτόν το χάρτη, πού είναι ο Ασωπός ποταμός; Στο σημείο που η Ελλάδα έχει το πιο υψηλό Α.Ε.Π. κατά κεφαλή, στην καρδιά της βιομηχανίας της. Έχουμε μέσα στο νερό το πόσιμο εξασθενές χρώμιο. Αυτήν την ακραία τοξική καρκινογόνα ουσία, η οποία περνά όχι μόνο με την κατάποση, αλλά και μέσα από την αναπνοή, από το δέρμα. Και τι γίνεται; Τίποτα. Επί δεκαετία σχεδόν, οι δυνάμεις της Αριστεράς κινητοποιούνται. Προσπαθούν να θέσουν το θέμα. Δεν γινόταν καν μέτρηση. Τον Αύγουστο έσπασε, με ένα κίνημα που ήταν ένας παπάς και ένας χημικός επικεφαλής και κάποιες δημοτικές αρχές πιο ευαίσθητες. Και ανακαλύπτουμε πολλαπλάσια όρια στο εξασθενές χρώμιο, από τα όρια που είχαν τα αμερικάνικα έργα με τη Τζούλια Ρόμπερτς, που έδειχναν πώς δηλητηριάζει η κερδοσκοπία τον κόσμο. Είχαμε πολλαπλάσια όρια στο εξασθενές χρώμιο, όταν το επίσημο επιτρεπτό όριο είναι μηδενικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και υπάρχει απόφαση εδώ, έγγραφο του Υπουργείου Υγείας που ζητά να σταματήσει να κυκλοφορεί μέσα στο δίκτυο του πόσιμου νερού, αυτό το νερό με το εξασθενές χρώμιο. Και τι κάνετε; Εξακολουθεί και κυκλοφορεί, είναι για τους Ινδούς και τους Πακιστανούς. Είναι για αυτούς που δεν έχουν πάει στο γυμνάσιο, που δεν καταλαβαίνουν, που δεν διαβάζουν εφημερίδα. Ο Ασωπός ποταμός είναι στην Ελλάδα και έχετε ευθύνη. Πρέπει να δώσετε λόγο για αυτά τα ζητήματα και να βάλετε χρονοδιαγράμματα.
[…]
Το θέμα σήμερα εμφανίζεται να είναι εκτός ελέγχου από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με απανωτά κρούσματα. Κορώνεια, Ασωπός, αλλά και άλλα, που προς στιγμήν είναι λιγότερα ηχηρά, αλλά εξίσου σημαντικά, όπως είναι η Λίμνη Ιωαννίνων και ο Αλιάκμονας. Στη δραματική περίπτωση του Ασωπού, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με καθυστέρηση ετών, παλεύει εδώ και ένα μήνα για να βρει από πού προέρχονται τα λύματα που καταλήγουν ανεπεξέργαστα στο ποτάμι και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, απειλώντας όχι μόνον καλλιέργειες αλλά και την υγεία της περιοχής.
[…]
______________________________________________________________________
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας)
[…]
Κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει το θέμα του Ασωπού, το οποίο δεν θα αναλύσω. Οι καινούριες μελέτες λένε ότι το νερό δεν κάνει ούτε για να πλυθεί κάποιος μ’ αυτό, αλλά ούτε και για πλύσιμο πιάτων. Πώς πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα; Πρέπει να προχωρήσουν σε κλείσιμο της βρύσης. Ο Δήμαρχος, όμως, δεν το δέχεται αυτό. Οι κάτοικοι φωνάζουν. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα;
Και ξέρετε γιατί με ανησυχεί; Γιατί πέρα από την οικουμενικότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος -που σημαίνει ότι όλοι έχουμε ευθύνη και άρα όλοι είμαστε ανεύθυνοι- τώρα υπάρχει και η καινούργια άποψη η οποία αναπτύσσεται και υπεισέρχεται και στην Ευρώπη -με πρωτεργάτες βέβαια, όπως πάντα, τη Μεγάλη Βρετανία- περί της τοπικότητας της ευθύνης. Και την «τοπικότητα» την ανέδειξε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του. Μίλησε για οριζόντια πολιτική, η οποία είναι πολιτική που συμφέρει τις επιχειρήσεις –αυτό σημαίνει το «οριζόντια»- και μίλησε και για τοπικότητα, η οποία αφαιρεί τις ευθύνες από την κεντρική εξουσία. Και μιλάμε για την τοπικότητα. Και βεβαίως, είναι άλλο πράγμα τι θα κάνει το τοπικό κίνημα, τι θα κάνουν οι τοπικές αρχές. Μιλάμε για την τοπικότητα των προβλημάτων στη διαχείριση του νερού. Δεν μιλάμε για κανένα «κηπάκι».
[…]
___________________________________________________________________________________
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων)
[…]
Εις ό,τι αφορά τον Ασωπό, για να παρέμβει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., πήρα μία απόφαση και θεώρησα με την απόφασή μου ότι είναι εθνικό θέμα ο Ασωπός, για να μπορέσω να παρέμβω, διότι είναι θέματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της δημοτικής αρχής. Για να ξέρουμε περί τίνος συζητάμε. Εάν δεν τα ξεκαθαρίσουμε αυτά και αν ισοπεδώνουμε τα πάντα, όπως είπα προηγουμένως, δεν βοηθάμε και κάποιους θεσμούς να συνέρχονται και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πώς θα ενημερώσουμε, αλήθεια, θα ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη και θα τον κινητοποιήσουμε;
Είπε η κ. Παπαρήγα ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του ο λαός. Αυτό θέλουμε. Να αναλάβει τις ευθύνες του ο λαός.
Πώς όμως; Κατατοπισμένος και σύμφωνα με την αλήθεια, την πραγματικότητα και βεβαίως με το να ασκεί την κριτική του εκεί που υπάρχουν οι ευθύνες. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και δεν το λέω για να φύγουν οι ευθύνες από επάνω μου ή από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Παρενέβημεν, λοιπόν, στον Ασωπό. Κάναμε πολλούς ελέγχους όλα αυτά τα χρόνια. Διότι, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κάνουν τους ελέγχους όχι συνεχώς, αλλά δειγματοληπτικά και όποτε καλούνται. Το εξασθενές χρώμιο βρέθηκε τον Αύγουστο. Αμέσως πήγαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα ήταν «θησαυρός» υπό την έννοια, ότι ανακαλύφθηκαν πράγματα και θαύματα. Κρυμμένοι από εδώ και από εκεί είκοσι πέντε αγωγοί έβγαζαν λύματα μέσα στον Ασωπό, χωρίς επεξεργασία, απ’ ό,τι φαίνεται. Βεβαίως, θα πέσουν «καμπάνες» και πρόστιμα. Βεβαίως, όποιος υποτροπιάζει, θα του κλείνουμε το εργοστάσιο. Θα πάνε στους εισαγγελείς, στη δικαιοσύνη.
[…]
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Σκεφθείτε να είχαν γίνει οι αναλύσεις από εσάς για τις λεκάνες απορροής ποταμών, για τον Ασωπό ποταμό, για τον οποίο μάλιστα ρίχνετε αλλού τις ευθύνες. Εδώ, πριν από το 2000, βοούσε όλη η Βοιωτία για το ότι υπάρχει το εξασθενές χρώμιο και αρνούνταν να κάνουν ακόμη και έλεγχο. Και φτάσαμε στο σημείο να ευαισθητοποιηθεί απλώς μια αρχή, να «σπάσει» την τρομοκρατία, γιατί υπάρχει τρομοκρατία σε όσους είναι ευαίσθητοι στα θέματα περιβάλλοντος απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα. Μη μας τα λέτε αυτά και διαβάστε τις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
[…]
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων)
[…]
Κύριε Παπανδρέου, για τον Ασωπό πράγματι είχε γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Πάντως η ανακάλυψη του εξασθενούς χρωμίου έγινε στο τέλος Ιουλίου. Διότι γίνονται έλεγχοι. Εμείς έχουμε συμβληθεί με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο μας κάνει ορισμένες αναλύσεις. Σε μια ανάλυση λοιπόν που έκανε, περί τον Ιούλιο –διότι κάνει συνεχώς αναλύσεις- είδε ότι υπάρχει εξασθενές χρώμιο. Τότε, πέραν συνηθισμένων ελέγχων που κάναμε στον Ασωπό –διότι πάντα ήταν μια κατάσταση απαράδεκτη στον Ασωπό– κάναμε κινητοποίηση όλου του δυναμικού μας.
Πήρα αυτή την απόφαση που είπα προηγουμένως και πλέον ανακαλύψαμε βιομηχανικές δραστηριότητες που έχουν ευθύνη για την παραγωγή του εξασθενούς χρωμίου που υπάρχει στον Ασωπό. Βεβαίως εντός της εβδομάδος θα ανακοινώσουμε ποίοι τιμωρούνται, ποίοι στέλνονται στον εισαγγελέα. Έχουν προειδοποιηθεί ότι εάν είναι υπότροποι θα κλείσουν. Και πέραν αυτού παίρνουμε και διάφορα άλλα μέτρα, όπως ύδρευση των δήμων της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ. Ήδη έχει προχωρήσει αυτό. Δεύτερον, θα κατασκευάσουμε καινούργιο αποχετευτικό δίκτυο μέσα στη βιομηχανική περιοχή με σύγχρονα μέσα ώστε αυτομάτως να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν τοξικά υλικά. Υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι. Και φυσικά θα προχωρήσουμε αυτό που κάναμε στην οριοθέτηση του ποταμού Ασωπού και τον συνεχή καθαρισμό του.
Όμως από εκεί και πέρα συμφωνήσαμε με τους δημάρχους και τους νομάρχες να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους σε μία σύσκεψη μάλιστα πολλών ωρών μαζί μου. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία. Δεν λύνονται βέβαια τα προβλήματα από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως με την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσαμε αυτό το θέμα θα λυθεί.
[…]
«Δεύτερον, θα κατασκευάσουμε καινούργιο αποχετευτικό δίκτυο μέσα στη βιομηχανική περιοχή με σύγχρονα μέσα ώστε αυτομάτως να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν τοξικά υλικά. Υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι. Και φυσικά θα προχωρήσουμε αυτό που κάναμε στην οριοθέτηση του ποταμού Ασωπού και τον συνεχή καθαρισμό του. »
Τελικα αυτα ολα εγιναν ποτε, γινονται η μειναν στα χαρτια;