Συζήτηση στην Βουλή για νερά.

4 05 2008

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Βουλή των Ελλήνων: Συζήτηση επερώτησης Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την Έκθεσή του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών για τα νερά της Αττικής.

Αποσπάσματα, όλη η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής εδώ:

http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=es080121.txt

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:

[…]

Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αυτήν τη στιγμή διαθέτει μια χούφτα επόπτες περιβάλλοντος για ζητήματα τα οποία είναι συσσωρευμένα εδώ και χρόνια. Ο Ασωπός έγινε ζήτημα μετά από το θέμα που έφερε ο «ΣΚΑΪ» στην επιφάνεια. Ο Κηφισός επίσης είναι ένα ζήτημα τεράστιο, που αφορά τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους. Επιβάλλονται κάποια πρόστιμα και στη συνέχεια τι γίνεται; Η αποκατάσταση, η άρση αυτών των μεγάλων παρανομιών, των μεγάλων παραβιάσεων της νομοθεσίας, πώς γίνεται; Υπάρχει δηλαδή συνέχεια; Άσε που τα πρόστιμα, ως γνωστόν, προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό ίσως είναι το λιγότερο. Όμως η άρση των παρανομιών, πώς γίνεται; Δηλαδή μετά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εδώ και ένα χρόνο για τον Κηφισό, πολύ χαμηλά, ασήμαντα πρόστιμα, εν πάση περιπτώσει, αυτά για τα οποία προσέφυγαν ήδη οι επιχειρήσεις, υπάρχει έλεγχος από την πλευρά του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κύριε Υπουργέ, εάν έχουν αρθεί οι παρανομίες, εάν δηλαδή δεν πέφτουν μέσα στο ποτάμι τα λύματα;
Έχετε ερευνήσει σε πόσες περιπτώσεις υγρά λύματα ξαναγυρνάνε μέσα στη γη, με γεωτρήσεις που έχουν κάνει διάφορες επιχειρήσεις, στον υπόγειο, στον υδροφόρο ορίζοντα; Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία αφορούν μια νέα μορφή εγκληματικότητας που λέγεται «περιβαλλοντικό έγκλημα». Έχετε διαμορφώσει πολιτικές για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος; Έχετε ενισχύσει τις ελεγκτικές αρχές; Έχετε ενισχύσει τη νομοθεσία, για τη διαμόρφωση μιας αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα;
Αυτά είναι, λοιπόν, τα κεντρικά ζητήματα, τα οποία οφείλετε να αντιμετωπίσετε και να σχεδιάσετε ως Κυβέρνηση.

[…]

Έχουμε, λοιπόν, συγκεκριμένα αποτελέσματα: Αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου, υπερβολικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, διπλάσιες έως τριπλάσιες από το όριο της ποσιμότητας συγκεντρώσεις χρωμίου, εκατό φορές πάνω από τις συνήθεις συγκεντρώσεις ψευδαργύρου. Και εδώ φαίνεται ότι έχουμε μια μεγάλη και σημαντική πηγή ρύπανσης. Έχουμε νιτρικά ιόντα, που οι συγκεντρώσεις τους είναι υπερδεκαπλάσιες από το κανονικό. Και απ’ αυτόν τον υδροφόρο ορίζοντα ποτίζονται οπωροκηπευτικά, αμπέλια κι επίσης απ’ αυτόν τον υδροφόρο ορίζοντα πολλοί ιδιώτες πουλάνε νερό ή έχουμε γεωτρήσεις για πόσιμο νερό.
Και το ερώτημα είναι: Τι γίνεται μετά απ’ όλα αυτά; Πού πήγε αυτό το πόρισμα; Πώς το αξιοποίησε η Κυβέρνηση; Και να πούμε επίσης ότι οι βλάβες που προκαλούνται απ’ αυτήν την υπόθεση είναι τεράστιες. Είναι καρκίνος –αποδεδειγμένα-, γενετικές βλάβες, βλάβες στο πεπτικό σύστημα, στους νεφρούς, στο συκώτι, στους πνεύμονες. Αυτά τα λένε οι ειδικοί, δεν τα λέω εγώ. Ειδικότερα το εξασθενές χρώμιο, κυρία Πρόεδρε, είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η έκθεση σ’ αυτό έχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Και όλα αυτά ασφαλώς δεν είναι τυχαία. Συνδέονται με την παρουσία ρυπογόνων βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή. Είχε έρθει ξανά το ζήτημα αυτό το φθινόπωρο του 2006, μετά από ερωτήσεις δικές μας πάλι και διάφορες εκπομπές του ραδιοσταθμού «ΣΚΑΪ». Επιβλήθηκαν κι εδώ πρόστιμα. Το ερώτημα λοιπόν είναι: τι έχει γίνει; Έχουν αρθεί όλες αυτές οι προσβολές στο περιβάλλον; Έχουν αρθεί όλες αυτές οι παρανομίες; Μπορεί να μας ενημερώσει ο Υπουργός; Μπορούμε να πάμε στους κατοίκους της περιοχής και να τους διαβεβαιώσουμε επίσημα ότι όλα αυτά, τα οποία καταγγέλλουν οι επόπτες περιβάλλοντος και καταγγέλλει η έκθεση του Ι.Γ.Μ.Ε., έχουν πλέον αποκατασταθεί και δεν υπάρχουν;

Πρέπει να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα εξαιτίας των μεγάλων συγκεντρώσεων σε χρώμιο, ψευδάργυρο και νιτρικά. Πρέπει, ακόμη, να υπάρξει έλεγχος στεγανότητας. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα, για να μη φεύγουν μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα τα λύματα. Επίσης, είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί πρόγραμμα παρακολούθησης των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του υδροφόρου ορίζοντα μέσα από ένα δίκτυο γεωτρήσεων, το οποίο θα είναι τουλάχιστον διετούς διάρκειας.

[…]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:

Κύριοι συνάδελφοι, τον τελευταίο καιρό έχουμε πράγματι γίνει μάρτυρες μιας σειράς περιπτώσεων, όπου η μόλυνση των υδάτων στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής καθίσταται γεγονός πρώτης επικαιρότητας.
Να θυμηθώ την περίπτωση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στον ποταμό Ασωπό, έτσι όπως ήλθε τον Οκτώβρη στη δημοσιότητα, κύριε Υπουργέ, να περάσω στο ζήτημα που έθεσε πριν από εμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης και βεβαίως ο εισηγητής κ. Οικονόμου, το ζήτημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στα Μεσόγεια και ιδιαίτερα στην περιοχή του Κορωπίου, που είχε έλθει και αυτό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και να περάσω βεβαίως και στη χθεσινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η οποία επισημαίνει κάτι που πολλοί από τους Βουλευτές Αττικής, οι εδώ παριστάμενοι, έχουμε θέσει, την ιδιαίτερη μόλυνση που υφίστανται τα νερά της περιοχής του Θριασίου Πεδίου, όπου το Θριάσιο Πεδίο έχει γίνει πλέον πεδίο ρίψης αποβλήτων, όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα «ΘΡΙΑΣΙΟ».
Όμως, για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και για να πιάσω κι εγώ το νήμα από εκεί που το άφησαν οι συνάδελφοί μου, η επερώτηση αυτή αφορά το πρόβλημα που υπάρχει μέσα στην Κυβέρνηση και είναι ένα πρόβλημα μη συντονισμού -αποσυντονισμού θα έλεγα- ένα πρόβλημα σύγχυσης και αλληλοεπικαλύψεων αλλά και επιχείρηση συγκάλυψης, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις περιβαλλοντικών εγκλημάτων, έτσι ακριβώς όπως τα ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης πριν από εμένα.
Ας αρχίσω από τον Ασωπό, κύριε Υπουργέ. Και φέρνω σαν παράδειγμα τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις μου για το θέμα του Ασωπού. Τρία Υπουργεία, τρία διαφορετικά πράγματα.
Να ξεκινήσω από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. απαντά στις επισημάνσεις μας –και τις δικές μου και άλλων συναδέλφων- για το πώς θα ελεγχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής, λέγοντάς μας ότι αυτό είναι το πρόγραμμα των ελέγχων, αυτά είναι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και βεβαίως θα αναθέσουμε μια μελέτη, για να γίνει επιτέλους το κεντρικό εργοστάσιο επεξεργασίας των αποβλήτων, δευτεροβάθμια. Γιατί αν δεν γίνει αυτό –ξέρετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ- δεν μπορεί να σωθεί η περιοχή.
Όλα αυτά σε γενικές γραμμές, χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς να μας πείτε συγκεκριμένα εάν και κατά πόσο δεσμεύεστε να ενταχθεί το έργο της δευτεροβάθμιας αποχέτευσης των βιομηχανικών αποβλήτων για την περιοχή του Ασωπού στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, μια απάντηση από εσάς σήμερα γι’ αυτό.
Ταυτόχρονα, όμως, ο συνάδελφός σας, ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μου απαντά ότι δεν έχουν φθάσει στοιχεία που να γνωστοποιούν την ανίχνευση επιβαρυντικών στοιχείων για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών.
Και, ακούσατε-ακούσατε, κύριοι συνάδελφοι, γιατί; Διότι, όπως μου επισημαίνει το επισυναπτόμενο έγγραφο του Ειδικού του Γραμματέα, στο δίκτυο δειγματοληψίας των υδάτων που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές του ποταμού Ασωπού.
Άρα, λοιπόν, επειδή δεν συμπεριλαμβάνουμε -και κακώς, κάκιστα- στη δειγματοληψία μας την περιοχή του Ασωπού, δεν επισημαίνουμε πρόβλημα. Νίψαμε τας χείρας, ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι και τελείωσε το θέμα.
Όμως, επανέρχομαι, κύριε Υπουργέ, διότι διαπιστώνω ότι υπάρχει μια νέα δραστηριότητα στην περιοχή του Ασωπού με την επισκευή των F-16, που έχει αναλάβει η Ε.Α.Β., η οποία είναι εξαιρετικά ρυπογόνος.

[…]

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ

Απορούμε πολλές φορές –και το λέμε σε καθημερινές συζητήσεις- γιατί εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου. Δεν έρχεται εξ ουρανού αυτή η αρρώστια. Κάτι συμβαίνει. Μεταξύ αυτών, λοιπόν, που συμβαίνουν είναι σίγουρο ότι είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Διότι είναι αναμφισβήτητο ότι η εξάπλωση αυτή του καρκίνου έχει σχέση με το τι τρώμε και με το τι πίνουμε.
Η μόλυνση, λοιπόν, των υδάτων δεν είναι μόνο στην Αττική -εδώ το επικεντρώνουμε, εδώ έγινε έρευνα- αλλά είναι και στη Βοιωτία και σε διπλανούς νομούς. Πιστεύω ότι σιγά–σιγά θα είναι σε όλη την Ελλάδα.
Και ποια είναι η απάντηση και η ευαισθησία της Κυβέρνησης; Ακούσαμε ότι δεν άρεσε στον κ. Σουφλιά το ότι δημοσιοποιήθηκε η έρευνα του Ι.Γ.Μ.Ε.. Είναι δυνατόν; Τι κάνει η Κυβέρνηση; Δεν θα έπρεπε να κηρύξει ένα συναγερμό γύρω από αυτό το θέμα; Δεν θα έπρεπε τα αρμόδια Υπουργεία, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Υγείας, να κινητοποιηθούν; Τίποτα τέτοιο, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να συμβαίνει.

[…]

Τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα είναι αστεία, θα σας έλεγα. Και μάλιστα, δεν πληρώνονται διότι γίνονται προσφυγές από τις διάφορες βιομηχανίες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί το εξασθενές χρώμιο καρκινογόνο. Το εξασθενές χρώμιο έχει ευρεθεί, λοιπόν, στον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής. Έχει ευρεθεί και σε νερά του Ασωπού. Το 1/3 των θανάτων στα Οινόφυτα έχει ευρεθεί –επιστημονικά επίσης- ότι οφείλεται στον καρκίνο και στα μολυσμένα νερά του Ασωπού.
Όλα αυτά δεν είναι κινδυνολογία, αλλά είναι μια αλήθεια. Και προς αυτήν την κατεύθυνση δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει από την Κυβέρνηση. Πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει. Είναι απασχολημένη βέβαια –το κατανοώ- με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα τα οποία συμβαίνουν και για τα οποία φέρει η ίδια την ευθύνη. Όμως, γι’ αυτό είναι εκεί η Κυβέρνηση; Για να δημιουργεί σκάνδαλα ή για να κυβερνά; Ή για να προστατεύει; Ή για να παίρνει μέτρα; Ή για να χαράζει πολιτικές; Ή για να είναι δημιουργική;
Αυτά είναι μόνο στα λόγια, δυστυχώς. Και αφήνει τους Έλληνες πολίτες στη μοίρα τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν φθάνει που πληρώνουν ακριβά ό,τι τρώνε –τα αγροτικά προϊόντα, για παράδειγμα, τα πληρώνουν ακριβά, κάθε μέρα και ακριβότερα- αλλά αυτό που δεν ξέρουν και δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι πολίτες είναι ότι αγοράζουν μολυσμένα προϊόντα.
Κύριε Υπουργέ, αγοράζουμε τον καρκίνο με δόσεις, μικρές, καθημερινές. Και η Κυβέρνηση, ως συνήθως, είναι απούσα. Και τα Υπουργεία για άλλα πράγματα μπορεί να ενδιαφέρονται, όχι όμως γι’ αυτό που αποτελεί το μέγιστο κίνδυνο για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών στην Αττική αλλά και ευρύτερα.

[…]

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Ένα απ’ αυτά τα προβλήματα που έχει άμεση σχέση με την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών είναι η μόλυνση όχι μόνο του Λεκανοπεδίου αλλά και άλλων περιοχών, ενώ δεν ξέρουμε τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, όπου επίσης διάφορες βιομηχανίες, αλλά και ανεξέλεγκτες γεωργικές καλλιέργειες μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα ολόκληρης της χώρας.
Όταν, λοιπόν, έρχεται το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και καταγγέλλει όλα αυτά τα πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν και ένα σήμα κινδύνου προς όλους μας, αντί η Κυβέρνηση πρώτα-πρώτα να τα μελετήσει και να δει ξανά αυτά τα οποία ήδη γνωρίζει και να καλέσει και το Ι.Γ.Μ.Ε. και όποιους άλλους αρμόδιους να μελετήσουν και να δουν τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, διαπιστώσαμε τη μεγάλη ενόχληση του κυρίου Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ο οποίος όμως μέχρι τώρα -απ’ ό,τι έχουμε δει εδώ στη Βουλή- είναι αρμόδιος για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους -χωρίς να γίνονται ουσιαστικές περιβαλλοντικές μελέτες- για τα έργα για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που λυμαίνονται επί χρόνια τώρα και τους πόρους των κοινοτικών προγραμμάτων αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτή είναι μέχρι τώρα η επίδοση του κυρίου Υπουργού, ο οποίος απόψε δεν τιμά τη Βουλή, όπως όφειλε, για ένα μείζον θέμα.
Επί μήνες τώρα, ένα χρόνο και πλέον, ακούμε κάθε εβδομάδα σχεδόν από το ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ότι έχουν γίνει δίκες και καταδίκες υπευθύνων βιομηχανιών που ρυπαίνουν των Ασωπό και έχουν μεταφέρει θάνατο. Κόκκινο νερό πίνουν ή μάλλον έπιναν ή ήταν υποχρεωμένοι να πίνουν στα Οινόφυτα!

[…]

Τι άλλο πρέπει να συμβεί, ώστε να βγει η Κυβέρνηση από το καβούκι της; Να πάψει να καταφεύγει εκεί, δεχόμενη όλα αυτά τα πετροβολήματα; Διότι στο τέλος πετροβολητό θα υπάρξει από τον ελληνικό λαό και από τους εργαζόμενους που υποφέρουν, τους ανέργους και τις κοινωνικές ομάδες που περιθωριοποιούνται. Τι άλλο πρέπει να συμβεί από το να ποτίζουμε αυτόν το λαό σκέτο δηλητήριο, δηλαδή καρκίνο;
Είναι διαπιστωμένο τι προκαλούν όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, από το εξασθενές χρώμιο μέχρι τον ψευδάργυρο, το αρσενικό, το μόλυβδο και το νικέλιο. Για το μόλυβδο υπάρχει ειδική ντιρεκτίβα, ειδική οδηγία που μας πήρε, κυρία Πρόεδρε, είκοσι χρόνια για να γίνει. Από το ’82, που ήμουν Υπουργός Εργασίας, συζητιόταν και λόγω των αντιδράσεων των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών έκανε είκοσι χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση να φθάσει, επιτέλους, σε αυτήν την οδηγία για το μόλυβδο. Όλα αυτά είναι καρκινογόνα δηλητήρια.

Αλήθεια, το Υπουργείο Υγείας και ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, ο έξοχος αυτός στις δημόσιες σχέσεις πολιτικός, ο αλέκιαστος, ο αψεγάδιαστος, ο κομψός –όλα αυτά τα παραδεχόμαστε- πού είναι; Δεν έπρεπε, κύριε Καλογιάννη, να είναι εδώ δίπλα σας ο Υπουργός Υγείας; Για τι μιλάμε; Για φασόλια και όσπρια μόνο; Μιλάμε για την υγεία του ελληνικού λαού και όφειλε να είναι εδώ ο κ. Αβραμόπουλος! Όχι απλώς να κάνει τις κατά παραγγελία δηλώσεις στήριξης του κυρίου Πρωθυπουργού!

[…]

Εγώ πιστεύω ότι το θέμα αυτό και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στοιχειοθετεί μια βαρύτατη ευθύνη. Υπό άλλες συνθήκες καλύτερης ενημέρωσης του ελληνικού λαού θα είχαμε διαδηλώσεις εδώ απ’ έξω, κύριοι Υπουργοί. Δυστυχώς, είναι φυσικό να υπάρχει αυτός ο μιθριδατισμός. Προεκτείνεται από την Κυβέρνηση στην ίδια την κοινωνία. Κάθονται όλοι στους καναπέδες και βλέπουν ό,τι τους «ταΐζουν», ό,τι σαπίλα υπάρχει, ό,τι αποπροσανατολίζει και ό,τι, αντί να εξυψώνει, κατεβάζει στα πιο χυδαία ανθρώπινα ένστικτα. Αυτή είναι η κατάντια της χώρας!

[…]

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων)

Σε ό,τι αφορά τον Ασωπό θα κάνω μία μικρή αναφορά, γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και ορθώς, πιστεύω, ετέθη από τους συναδέλφους. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι ως Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. παρακολουθούμε τη ρύπανση του Ασωπού από χρόνια. Έχω όλα τα στοιχεία μπροστά μου, τα οποία μπορώ να καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής, για να το τεκμηριώσω.
Όταν τον Αύγουστο του 2007 προέκυψε το θέμα του χρωμίου, αμέσως αναλάβαμε πολύ σημαντικές δράσεις. Κατ’ αρχάς το θέμα καθορίστηκε ως εθνικού επιπέδου, έτσι ώστε να μπορεί και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να παρέμβει σε θέματα που ήταν αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελέγχθηκαν περισσότερες από πενήντα επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επεβλήθησαν πρόστιμα, τα οποία ήταν εξαιρετικά υψηλά, της τάξεως του 1.400.000 ευρώ σε είκοσι εταιρείες.
Επίσης, ανακοινώσαμε και εφαρμόζουμε σειρά μέτρων σε ό,τι αφορά τον Ασωπό, όπως είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι έλεγχοι συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Υπάρχει γραφείο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, κύριε συνάδελφε. Έχουμε επανεξετάσει προς το αυστηρότερο τα επιτρεπόμενα όρια σε ό,τι αφορά τις επικίνδυνες ουσίες στα υγρά απόβλητα. Αναθέτουμε τη μελέτη για την κατασκευή ενός αποχετευτικού δικτύου των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων αμέσως μόλις έχουμε τα ολοκληρωμένα στοιχεία από το Ι.Γ.Μ.Ε. Και -παρίσταται εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός- τα στοιχεία αυτά ως Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα τα έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η πιο σημαντική ενδεχομένως παρέμβαση σε ό,τι αφορά την περιοχή είναι να παίρνουν οι Δήμοι της περιοχής καθαρό νερό. Αυτό ετέθη από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή, σε πολύ στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ε.ΥΔ.ΑΠ.. Και κάναμε επανειλημμένα συσκέψεις στο Υπουργείο με τους φορείς της Βοιωτίας και με τους φορείς της Αττικής.
Η Ε.ΥΔ.ΑΠ. ήδη υδροδοτεί από τους ταμιευτήρες της τους Δήμους Οινοφύτων και Αυλίδος, ενώ έχει κινηθεί η διαδικασία και βρίσκονται σε στενή συνεργασία οι Δήμοι Σχηματαρίου και Τανάγρας για την περαιτέρω προώθηση του θέματος με την Ε.ΥΔ.ΑΠ..
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα εκατομμύριο δώσατε, κύριε Υπουργέ. Θέλει 8.000.000 ευρώ για να φτάσει στον Ωρωπό.

[…]

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Εμείς ρωτήσαμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι εάν υπάρχει ολοκληρωμένη και συνολική μελέτη για το θέμα του υδροφόρου ορίζοντα στην Αττική. Μας απάντησε ο Υπουργός, ο κ. Καλαφάτης, ότι υπάρχουν τέσσερις μελέτες οι οποίες ανετέθησαν μέσα από μία διαδικασία, την οποία μας περιέγραψε. Εμείς θα ζητήσουμε αυτές τις μελέτες και θέλουμε να μάθουμε, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όλα όσα αφορούν αυτές τις μελέτες, γιατί το θέμα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.
Μακάρι, λοιπόν, οι τέσσερις αυτές μελέτες, προστιθέμενες, να καλύπτουν συνολικά το ζήτημα! Όμως, εάν είναι μελέτες, οι οποίες αφορούν τη μια ή την άλλη πλευρά του ζητήματος, δεν θα έχουμε λύση και θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, για να δείτε πόσο περίπλοκο είναι το ζήτημα και πώς απαιτείται συνολική προσέγγιση. Ακούσαμε εδώ πολλές φορές –και είναι και μέσα στο γραπτό που έχουμε πάρει μερικοί στο παρελθόν- ότι η ρύπανση, λέει, του υδροφόρου ορίζοντα, δεν αφορά το νερό που πίνουν οι συμπολίτες μας στην Αττική, δεν αφορά την ύδρευση, διότι υπάρχει η Ε.ΥΔ.ΑΠ.. Μα αγνοούν αυτοί που τα γράφουν αυτά τα πράγματα –και είναι καταπληκτικό να αγνοούν ένα τόσο σημαντικό γεγονός!- ότι σε πολλούς δήμους της Αττικής, υπήρχε εγκατεστημένο υδρευτικό σύστημα με πηγάδια, με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν κατασκευάσει και το εσωτερικό δίκτυο των πόλεων και των χωριών.
Όταν, λοιπόν, η Ε.ΥΔ.ΑΠ. προχώρησε εξαπλούμενη και έφθασε και έκανε συγκεκριμένο συμβόλαιο με το συγκεκριμένο δήμο, η Ε.ΥΔ.ΑΠ. αγόρασε τα δίκτυα και τα πηγάδια, τα οποία χρησιμοποιεί. Τα πηγάδια δηλαδή της Αττικής χρησιμοποιούνται για την ύδρευση των κατοίκων. Είναι μέσα στο νερό που πίνουμε τα πηγάδια και τα πηγάδια προφανώς προέρχονται απ’ αυτόν τον υδροφόρο ορίζοντα που περιγράφουνε. Άρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Και επίσης αν χρησιμοποιήσουμε αυτό το επιχείρημα που ακούσαμε -θα έλεγα με κάποια ανακούφιση το είπαν οι κύριοι Υπουργοί- ότι το όριο της άρδευσης είναι λίγο κάτω από το επιτρεπόμενο -δε θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, αλλά το πρόσεξα εκείνη τη στιγμή, δεν είναι πάνω από το επιτρεπόμενο, είναι λίγο κάτω από το επιτρεπόμενο- πείτε μου σας παρακαλώ, θα αγοράζατε για τα παιδιά σας λαχανικά, όπου θα υπήρχε μια ταμπέλα, που θα έλεγε ότι το εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο σ’ αυτά τα λαχανικά, είναι ελαφρώς κάτω από το επιτρεπόμενο όριο και δεν το υπερβαίνει; Θα τα αγοράζατε αυτά τα λαχανικά και θα τα πηγαίνατε στο σπίτι σας να τα φάνε τα παιδιά σας; Για όνομα του Θεού!

[…]

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:

Και για πολλά άλλα θέματα θα μπορούσα να σας πω. Και επειδή μιλήσατε για τον Ασωπό, θα σας πω ότι ο δήμαρχος περιμένει άλλα 7.000.000 ευρώ. Και βέβαια καλό είναι, όταν ξεσπάει μια κρίση, να παίρνονται μέτρα. Και το λέω, γιατί όταν ξέσπασε η κρίση στα Οινόφυτα και στο Χαλκούτσι βγήκε τότε και μάλιστα προεκλογικά η Κυβέρνηση και είπε «δίνω ένα εκατομμύριο ευρώ να γίνουν οι μελέτες και να πάει η σύνδεση της Ε.ΥΔ.Α.Π. στον Ωρωπό». Αυτό ήταν το κομμάτι του Ωρωπού. Και είπαν όλοι «μπράβο, ήταν γρήγορη η αντίδραση της Κυβέρνησης». Ναι, αλλά χρειάζονται 8.000.000 ευρώ για να πάνε οι αγωγοί. Λείπουν 7.000.000 ευρώ.
Πότε θα δεσμευτείτε, κύριε Υπουργέ, ότι θα δοθούν και τα 7.000.000 ευρώ για να μη μείνει ένα πυροτέχνημα και να μη σας καταγγείλουμε ότι είστε αναξιόπιστοι και πολιτικά απαράδεκτοι; Δεν ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, ο κύριος Υπουργός σήμερα ή έστω εσείς, να πείτε «δεσμευόμαστε ότι μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα λύσουμε το θέμα του Ασωπού που δημιουργεί πρόβλημα στον Ωρωπό;».

[…]

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: