Ιστορικό της «ανάπτυξης» από μία άλλη οπτική

3 05 2008

Απόσπασμα από ομιλία του Πολιτικού Μηχανικού ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, τ. Κοινοτάρχης των Βαγίων και Γεν. Γραμ. ΚΕ.Δ.Κ.Ε:

Ο Ν. Βοιωτίας από τις αρχές του ’60 υποδέχθηκε, ενσωμάτωσε και απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος όλης της άναρχης, ασύδοτης, βιομηχανικής δραστηριότητας του γειτονικού λεκανοπεδίου Αττικής ως αποτέλεσμα της γενικότερου στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου που κατατρύχει την χώρα μας.

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί από τον Κ. Καραμανλή η Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες βιομηχανίες τυχάρπαστα και ευκαιριακά αμέσως μετά τον Ασωπό στα Οινόφυτα, ύστερα στο Σχηματάρι πρώτα γραμμικά κατά μήκος της Ε.Ο. και ύστερα στην ενδοχώρα της περιοχής.


Πήραν μερικά χρήματα, άλλαξε ο τρόπος ζωής τους και ό,τι θεωρήθηκε αρχικά ευλογία μεταλλάχθηκε σε επάρατη νόσο σήμερα.
Στην εντελώς άναρχα δομούμενη και εκμεταλλευόμενη περιοχή ήταν επόμενο να αρχίσει ο κορεσμός και η σπέκουλα της γης, η υπέρβαση των ορίων της φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος και η λειτουργία του νόμου της φθίνουσας απόδοσης.

Έπρεπε σιγά-σιγά να μετακομίσουν δυτικότερα και επόμενος σταθμός ήταν η περιοχή της Θήβας.
Φθάνουμε στο 1981 που το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας με τον τολμηρό, ρηξικέλευθο, οραματιστή υπουργό στο Χ. Ο. Π τον αείμνηστο Α. Τρίτση, πολιτικό με πολύπλευρη κουλτούρα, πού ήθελε να φέρει «τη φαντασία στην εξουσία».

Προέβλεψε λοιπόν αμέσως και έλαβε τα γνωστά μέτρα προστασίας της Υλίκης(ΦΕΚ 720Β΄/13-12-83) που αναχαίτισαν την επέλαση βιομηχανιών στην περιοχή μας και προφανώς την θωράκισαν.

Ο σχεδιασμός του δεν ολοκληρώθηκε γιατί ο Α. Παπανδρέου με τη φράση του «…έγραψες ιστορία…» τον έστειλε στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων όπου ανοίγοντας το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας ,…ξανάγραψε ιστορία….

Τους διάδοχους του Τρίτση υπουργούς μαζί με τους τότε υπουργούς Γεωργίας άρχισε να προβληματίζει η προστασία της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας (όπως κατά το μεγαλύτερο μέρος της η δική μας) και έλαβαν κάποια πρώτα σπασμωδικά.

Το 1995 η Νομαρχία Βοιωτίας οριοθέτησε αυτή τη ζώνη.
Στη συνέχεια με τον Ν.2945/2001 στη ζώνη αυτή αποκλείσθηκε η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας πλην της γεωργικής.
Είχαν ήδη στη περιοχή Θηβών να διαφαίνονται οι ίδιες με τις προηγούμενες στο δίπολο Οινοφύτων- Σχηματαρίου δυσμενείς επιπτώσεις.

Τότε η περιοχή μας μπήκε στο στόχαστρο και άρχισαν να κινούνται ένα – δύο ψευτομεσίτες.
Εμπόδιζαν όμως η Υλίκη και η γη υψηλής παραγωγικότητας.

[…]

.

Η συνέχεια ΕΔΩ

.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: