Εύλογα ερωτήματα από αναγνώστη της Καθημερινής…

3 05 2008

Ο Ασωπός

Κύριε διευθυντά

Σε δημοσίευμα της 23ης Μαρτίου 2008 η εφημερίδα σας ενημερώνει τους αναγνώστες της για τις «Εξι κίτρινες για το περιβάλλον» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ των οποίων η μία κίτρινη κάρτα αφορά τον Ασωπό ποταμό. Κάθησα και μέτρησα ότι πρόκειται για το εικοστό τέταρτο στη σειρά σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας σας από τις αρχές Αυγούστου 2007 που το ζήτημα του Ασωπού πήρε διαστάσεις. Δεν μπόρεσα να μετρήσω με ακρίβεια πόσα ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα έχει μεταδώσει ο (ραδιοφωνικός/τηλεοπτικός) σταθμός ΣΚΑΪ. Είναι, πάντως, δεκάδες.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πόσο χρόνο χρειάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να «δείξουν» την κόκκινη κάρτα (ή την απαλλαγή ευθυνών) για τον Ασωπό. Τα μεν στοιχεία (καταγγελίες, επιστημονικές μετρήσεις κ.λπ.) τα έχουν όλα στη διάθεσή τους από τον Αύγουστο του 2007, το δε εφαρμοστέο κοινοτικό δίκαιο δεν παρουσιάζει κενά (τέσσερις, τουλάχιστον, κοινοτικές οδηγίες για το πόσιμο νερό και το υδάτινο περιβάλλον τυγχάνουν εφαρμογής).

Γνωρίζω ότι προβλέπεται μία διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων που πολλές φορές επιβαρύνεται από την απροθυμία των ελληνικών αρχών να παράσχουν στην Επιτροπή τη στοιχειώδη πληροφόρηση. Γνωρίζω όμως ότι, όταν η περίσταση το απαιτεί, η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται ταχύτατα (π.χ. βασικός μέτοχος). Κατά τούτο, ο φάκελος π.χ. για την εκτροπή του Αχελώου (άλλη «κίτρινη» κάρτα), παρά τη σημασία του, μπορεί να περιμένει και λίγο στις Βρυξέλλες δεδομένου ότι έχει επιληφθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν επιβαρύνεται καθημερινά η υγεία και το περιβάλλον αλλά ο φάκελος του Ασωπού (ή του Sea Diamond στη Σαντορίνη) δεν μπορεί παρά να εξεταστεί με επείγουσα διαδικασία. Εστω κι αν η Επιτροπή δεν διαπιστώσει τελικώς παραβίαση κοινοτικού δικαίου, η τεκμηριωμένη απάντησή της θα ηρεμήσει τους ανήσυχους κατοίκους της περιοχής.

Γιαννης Κτιστακις / Παν. Δράκου 10, Θήβα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_02/05/2008_268336

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: