(Ξένη δημοσίευση) – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΚΕΔΚΕ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΕΔΚΕ-ΥΠΕΣ-ΙΓΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Αθήνα 23 – 04 – 08
ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόψη:
Συντακτών Τ.Α.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η μόλυνση των υδάτων του Ασωπού ποταμού με εξασθενές χρώμιο, αλλά και οι περιπτώσεις μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα άλλων περιοχών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, φέρνουν στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο, το προβληματικό σύστημα διαχείρισης των υπόγειων και επιφανειακών νερών στη χώρα μας, το οποίο εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία χιλιάδων πολιτών.
Η ΚΕΔΚΕ, μετά από συνεχή αιτήματα των Δήμων της χώρας, ανέλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, να προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος ουσιαστικού και συνεχούς ελέγχου της ποιότητας των νερών ύδρευσης με βάση τις επιταγές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της οδηγίας πλαίσιο 60/2000 της ΕΕ.
Σήμερα, νωρίς το μεσημέρι, υπογράφηκε σχετική Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΚΕΔΚΕ, υπουργείου Εσωτερικών και ΙΓΜΕ.
Με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε:
« Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράψαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΙΓΜΕ δε διασφαλίζεται μόνο η τυπική υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως ο ποιοτικός έλεγχος των νερών, είτε του νερού που πίνουμε, είτε του νερού που ποτίζουμε τους αγρούς και τις καλλιέργειες. Θέλω να πιστεύω ότι η έναρξη αυτής της συνεργασίας θα έχει τέτοια αποτελέσματα που θα είναι επ’ αγαθώ του κοινωνικού συνόλου.»
Δημοσιογράφος: Κύριε Κακλαμάνη στη σύμβαση αναφέρεται ότι δεν υπάγονται οι δήμοι που σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης. Για ποιους δήμους μιλάμε;
Νικήτας Κακλαμάνης: Είναι μεγάλοι δήμοι που έχουν δικά τους εργαστήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Συμπληρωματικά όμως θα τους καλύψουμε όπου χρειαστεί . Κι αυτό επειδή το ΙΓΜΕ, με τα σύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει, μπορεί να ανιχνεύσει 35 χημικά στοιχεία, ενώ αυτά των ΔΕΥΑ, μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ λιγότερα.
Σύμφωνα λοιπόν με το Πρόγραμμα προβλέπεται έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Καταρχήν, αναλαμβάνει το ΙΓΜΕ με επιτόπιες επισκέψεις ειδικών επιστημόνων να αποτυπώσει – σε γεωγραφικό σύστημα G.I.S. – κάθε σημείο υδροληψίας και τις υποδομές ύδρευσης, να ελέγξει τη λειτουργία των υδρευτικών έργων, γεωτρήσεων, φρεάτων πηγαίων νερών, να εντοπίσει τις τυχόν εστίες ρύπανσης.
Στη συνέχεια σε κάθε δήμο θα γίνει πιστοποίηση ποιότητας υδρευτικών νερών. Συγκεκριμένα θα γίνονται δειγματοληψίες νερού από όλα τα σημεία ύδρευσης, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ακριβής μέτρηση των παραμέτρων και η καταγραφή των εστιών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Τα δείγματα θα μεταφέρονται αυθημερόν στα αναλυτικά εργαστήρια του ΙΓΜΕ, όπου και θα γίνεται έλεγχος για 35 χημικά στοιχεία ανά δείγμα και κατάταξη των υδροφόρων συστημάτων σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας νομοθεσίας. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και τα συμπεράσματα, θα συνοδεύονται από προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύπτουν.
Σε δεύτερο στάδιο, το ΙΓΜΕ θα συντάσσει τεχνική υδρογεωλογική έκθεση, όπου θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση και θα προτείνονται βέλτιστες λύσεις των προβλημάτων, αλλά και προτάσεις για τα αναγκαία έργα, με τα οποία θα αντιμετωπίζονται προβλήματα ποιότητας και επάρκειας των υδατικών πόρων. Όλα τα μεγέθη και οι παράμετροι των μετρήσεων θα συγκεντρωθούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, προκειμένου να προγραμματίζονται από τους ΟΤΑ οι ενέργειες και οι δράσεις τους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΙΓΜΕ, οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν τον έλεγχο ποιότητας των νερών σε ετήσια βάση και σε διαπιστευμένα εργαστήρια.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», ανέρχεται στο ποσό του 1.450.000 ευρώ και ο χρόνος υλοποίησης είναι 24 μήνες.
Για κάθε αίτημα δήμου, ο χρόνος υλοποίησης και παράδοσης της έκθεσης είναι 25 – 30 ημέρες.
Η Προγραμματική Σύμβαση καλύπτει όλους τους Δήμους της χώρας.
Η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών θα συντονίζουν το πρόγραμμα και θα παρακολουθούν ανελλιπώς την υλοποίησή του.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6366902
Συγνώμη αλλά μάλλον μας περνάνε για ηλίθιους. Δηλαδή οι βιομηχανίες φταίνε για όλα και όχι οι υπαλληλοι της Νομαρχίας Βοιωτίας που έδιναν έγκριση για τις άδειες; Αν διαβάσετε το πόρισμα του επιθεωρητή (www.gedd.gr) θα καταλάβετε ότι οι αρμόδιοι προιστάμενοι δεν εφάρμοσαν ποτέ καμιά σχετική νομοθεσία. Αν έγινε κάτι τέτοιο από άγνοια νόμου ή λόγω δωροληψίας θα φανεί στο δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, συνεπάγεται μη άσκηση καθηκόντων και σημαίνει άμεση παύση καθήκοντος. Αλλά αυτοί συνεχίζουν να δουλεύουν και να ρίχνουν τις ευθύνες αλλού. Όλα τα υπόλοιπα είναι βλακείες