Μέτρηση από το 1997

23 04 2008

Έφτασαν στα χέρια μας κάποιες μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ από το παρελθόν.

Λοιπόν, έτος 1997, 11 χρόνια πίσω κοιτάξτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων:

Σημεία Μετρήσεων:


Μετρήσεις – μας αφορούν οι 3 τελευταίες στήλες. Όπου βλέπετε αστεράκια, δεν υπήρχε ροή την ημέρα της υδροληψίας. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά στην περίπτωση του Ασωπού. Λέτε τα σημεία να επιλέγονται με στόχο να μην υπάρχει ροή και να μην δημοσιεύονται μετρήσεις;

42 μικρογραμμάρια χρωμίου. Γνωρίζουμε πλέον, ότι στον Ασωπό όπου χρώμιο = εξασθενές χρώμιο (σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100%)

ΓΝΩΡΙΖΑΝ!
ΓΝΩΡΙΖΑΝ!
ΓΝΩΡΙΖΑΝ!

ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΡΥΒΑΝ!


.


Ενέργειες

Πληροφορίες

9 Σχόλια

24 04 2008
Elikas

Φυσικά και γνώριζαν. Μόνο που θα ψάξουν να το ρίξουν σε κάποιο λειτουργό της τότε κυβερνητικής παράταξης, κι αυτός με τη σειρά του σε κάποιον υπάλληλο, και πάει λέγοντας. Το καλό είναι ότι φαίνεται να έχει αυξηθεί πλέον η πίεση (συχνές αναφορές σε κεντρικά δελτία ειδήσεων και αλλού), έρχεται όπου να ‘ναι και σφαλιάρα από την ΕΕ, αναγκάζονται -έστω και απρόθυμα- να πάρουν κάποια μέτρα.

Ο αγώνας σας δεν είναι μάταιος, συνεχίστε.

24 04 2008
asopossos

Μάλλον δεν χρειάζεται καν να ρίξουν τις ευθύνες κάπου αλλού.
Κανείς δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοε – ούτως ή αλλως.
Το ανέδειξε αυτό πανυγυρικά ή πρόσφατη έκθεση του Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης…

Απλά αδιαφορούν για την υγεία και την ζωή του κόσμου, αδιαφορούν για τις δουλειές και το μέλλον των αγροτών της περιοχής και τα μόνα μέτρα που παίρνουν είναι η ανάθεση έργων βιτρίνας απλά για να βγάλουν ακόμα περισσότερα λεφτά.

Και κατηγορούν όποιον τους εκθέτε. Είτε αυτός λέγεται Σταύρος Δήμας είτε απλός πολίτης που προσπαθεί να αντιδράσει…

Πως θα σταματήσει όλο αυτό το σκηνικό; Δεν είναι θέατρο αυτό, είναι η ζωή μας!

24 04 2008
BUTTERFLY

Αχ βρε φίλε, ποσο δικαιολογημενη ειναι η αγανακτιση σου! Με τις ζωες μας παιζουν, γιατι απλα για αυτους δεν εχουν καμια αξια μπροστα στο κερδος… Και ειναι τοσο κοντοφθαλμοι που δεν συνειδητοποιουν οτι και τη δικη τους υγεια θετουν σε κινδυνο!
Κουραγιο! Συνεχιστε να τους ξεμπροστιαζετε…τουλαχιστον κατι κινειται!

24 04 2008
Greco

Εαν καταλάβατε, η μέτρηση του 1997 είναι εντός του στόχου για τα επιφανιακά ύδατα που είναι 50μgr/lt. Με άλλα λόγια το πρόβλημα είναι πιο προσφατο. Επίσης συνήθως σε ποτάμια το εξασθενές είναι σε μικρότερο ποσοστό του ολικού σε σύγκριση με το νερό σε ακινησία όπου εξασθενές περίπου ίσο με το ολικό.
Άλλες μετρήσεις υπάρχουν??

24 04 2008
asopossos

@ Greco:

Μην μπερδεύετε τα όρια για το ΟΛΙΚΟ χρώμιο του ΠΟΣΙΜΟΥ νερού με την συγκεκρμένη μέτρηση επιφανειακού ύδατος.
Άυτές οι μετρήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την περιβαλλοντική ρύπανση και την υγεία της χλωρίδας και της πανίδας – σε δεύτερο λόγο για την υγεία των κατοίκων.
Κανείς δεν πίνει νερό από το ποτάμι κατευθείαν, ούτε πλένεται εκεί! (πλέον).

Η δημοσιευμένη μέτρηση όμως θεωρούμε ότι αποδυκνύει ότι η ρύπανση με χρώμιο συνεχίζεται εδώ και δέκα και πλεον χρόνια. Πόσο χρώμιο άραγε να έχει συσωρευτεί στο υπέδαφος αυτή την δεκαετία; Και τί είδους είναι; Μεταλλικό; Εξασθενές; Τρισθενές;

Να σας πούμε; 330 μικρογραμμάρια ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ έδειξαν οι μετρήσεις σε γεωτρήσεις στην Αυλίδα, και πάνω από διακοσάρες σε πολλά άλλα μέρη.

Οι διπλανές μετρήσεις, (σε άλλα ποτάμια – από τον Βοιωτικό Κηφισό συγκεκριμένα στο έντυπο που δημοσιεύσαμε) αποδυκνείουν την ρύπανση:
3,6 μετά 3,7 μετά 11 μετά10,8 μετά 3,3 μετά 4,5 και ξαφνικά στον Ασωπό δύο κενά και ένα 42.

Το θεωρείτε φυσιολογικό; Ίσως στον Ελικώνα και στην Ασωπία… έχουμε χρωμιούχα κοιτάσματα και δεν το έχουμε ακόμα ανακαλύψει.

Ψάχνουμε μετά μανίας μετρήσεις και τις δημοσιεύουμε όπως έρχονται. Εσείς έχετε;

24 04 2008
Greco

Προς Θεού δεν αντιλέγω σε ότι λες @Asopossos (θα προτιμούσα να μιλάμε στον ενικό ως bloggers χωρίς αυτό να σημαίνει έλλειψη σεβασμού προς το blog σου και εσένα προσωπικά). Φυσικά και αποδεικνύει η παραπάνω μέτρηση ότι το ποτάμι δέχεται φορτίο ρύπανσης σε σχέση με τα άλλα ποτάμια για κάποιες δεκαετίες. Ο στόχος που αναφέρω παραπάνω είναι βάσει της ΚΥΑ 30588/2003 όπου ρητά αναφέρει ότι για όλα τα επιφανειακά ύδατα είναι τα 50 μgr/lt (EQS) σε ότι αφορά το Χρώμιο (Ολικό). Στην ίδια ΚΥΑ αναφέρονται και τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών (ELV) για διάφορους αποδέκτες.
Έχω δει μέτρηση στο ύψος της Ασωπίας στα 6 μικρογραμμάρια ολικό (εξασθενές κάτω από το ανιχνεύσιμο όριο) από ιδιώτη αλλά δεν την έχω στα χέρια μου, παρόλα αυτά οι γεωτρήσεις στην Ασωπία δείχνουν 15-25 μικρογραμμάρια ολικό με το 90-95% να είναι εξασθενές.
Με άλλα λόγια μακάρι να ήταν ο Ασωπός στα 50μgr/lt όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ. Τότε θα μπορούσαμε να δούμε και δημοσιευμένες μετρήσεις που έχουν από το 1998 πάρει βάσει κοινοτικής οδηγίας. Αυτές οι μετρήσεις έχουν εξαφανιστεί. Ουδείς γνωρίζει. Επίσης εάν ο στόχος των 50 μικρογραμμαρίων είχε επιτευχθεί κατά την Ευρωπαϊκή οδηγία τότε δεν θα μιλούσαμε για πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα που να προέρχεται από τον Ασωπό αλλά για κάτι άλλο πιο υπόγειο αν με καταλαβαίνεις. Με τη σημερινή κατάσταση όμως όλα είναι πιθανά, από την παράνομη ή νομότυπη υπεδάφια διάθεση έως και το γεωλογικό φαινόμενο και όλες τις ενδιάμεσες εκδοχές. Χάος λοιπόν.

25 04 2008
asopossos

Το «κάτι πιο υπόγειο» που υπονοείς δεν είναι και τόσο υπονοούμενο.

Κοινή πρακτική είναι. Γλυτώνουν και τον αγωγό μέχρι το ποτάμι.

Ακόμα και στα λεκτικά των αποφάσεων επιβολής προστίμων αναφέρεται καθαρά:

Σε γεώτρηση μέσα στο οικόπεδο βρέθηκαν 3ΧΧ μικρογραμμάρια εξασθενούς… κλπ.

Βρέθηκαν… Άκου βρέθηκαν! Ποιός δηλαδή τα έβαλε εκεί; Λεκτικές γελοιότητες για να μην μπορούμε να υποβάλουμε αιτήσεις αποζημιώσεως…

25 04 2008
Greco

Ε, προφανέστατα τα έβαλε «ο άλλος», «ο δίπλα», «ο γείτονας», «ο άγνωστος Χ», πάντως σίγουρα όχι αυτός που του έγινε ο έλεγχος. Εάν το πρόβλημα είναι το ποτάμι το θέμα είναι πιο απλό σε σχέση με τη σημέρινή κατάσταση καθώς οι αγωγοί είναι επιφανειακοι. Αλλά το υπόγειο είναι πρόβλημα δίχως λύση, και μάλλον αυτό είναι το πιο πιθανο στη περιοχή μας και όχι μόνο.

12 06 2008
Κυριάκου

Η μέτρηση που βλέπεις, είναι πολλές φορές προσθετικό σφάλμα του εσωτερικού προτύπου ή άλλων ενώσεων όπως του Σιδήρου!. Εφόσων το όριο ήταν ανώτερο, ο ανλυτής δεν θεώρησε σκόπιμη την έρευνα του αποτελέσματος. Αυτά τραβάμε οι χημικοί όταν κάνουμε δουλειές ρουτίνας, και το εκάστοτε αφεντικό συμβουλεύεται τα Φ.Ε.Κ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: