Ετοιμάζονται τρία «λουκέτα» για τη μόλυνση του Ασωπού

21 04 2008

Ακόμα κι αν η Νομαρχία, για οποιουσδήποτε λόγους δεν προχωρήσει στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα ζητηθεί εν τέλει από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Τα τρία πρώτα «λουκέτα» για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Ελλάδα αναμένεται να μπουν μετά το Πάσχα σε ισάριθμες βιομηχανικές μονάδες στον Ασωπό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δυο «δυνατά ονόματα» βιομηχανιών μεταποίησης αλουμινίου με μεγάλο μερίδιο αγοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καθώς και μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιομηχανικής τυπογραφίας και η οποία εμφανίζεται ως ηγέτιδα στην εγχώρια αγορά με εξαγωγές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Δείτε τις εταιρίες που επιβεβαιωμένα ρυπαίνουν ΕΔΩ.

Τρεις εταιρείες τιμωρήθηκαν μαζί με άλλες 17 με βαριά πρόστιμα μετά από τους ελέγχους που διενήργησαν πριν από μερικούς μήνες οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στον Ασωπό. Η μία εκ των δυο βιομηχανιών μεταποίησης αλουμινίου τιμωρήθηκε μάλιστα με τρία πρόστιμα συνολικού ύψους 268.000 ευρώ ενώ στην άλλη επιβλήθηκε πρόστιμο 250.000 ευρώ. Η τρίτη εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 160.000 ευρώ. Σε αυτές τις εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβληθεί αναστολή άδειας λειτουργίας των μονάδων τους στον Ασωπό από τη Νομαρχία Βοιωτίας. Αυτό θα γίνει βάσει του άρθρου 30 του νόμου 1650 που δίνει τη δυνατότητα στον Νομάρχη να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας εάν συντρέχουν λόγοι σχετικοί με τη δημόσια υγεία, μέχρις ότου ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής της ρύπανσης. Μπορεί όμως να προχωρήσει και σε οριστική αναστολή εάν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί ή η αποτροπή της ρύπανσης είναι ανέφικτη. Πάντως σε αυτή τη φάση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Νομαρχία θα προχωρήσει σε προσωρινό κλείσιμο των μονάδων των εταιρειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και δόθηκαν για νέους ελέγχους στην Νομαρχία, οι τρεις αυτές εταιρείες εμφανίζονται και ως οι βασικοί υπεύθυνοι για τις υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό ποταμό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως.

Μετρήσεις
Την ίδια στιγμή, όπως διαπιστώνονται και από μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους στη περιοχή του Ωρωπού με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2008, οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό είναι 10,6 μg/L. Επιπλέον, άλλες μετρήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο από το Πανεπιστήμιο Πάτρας για λογαριασμό τοπικών φορέων, οι τιμές ήταν πολύ μεγαλύτερες. Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανώτατο επιτρεπτό όριο και η ΕΕ θεωρεί αδιανόητη την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

Πάντως, ακόμα κι αν η Νομαρχία, για οποιουσδήποτε λόγους δεν προχωρήσει στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας -η οποία όπως όλα δείχνουν θα γίνει μετά το Πάσχα- θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα ζητηθεί εν τέλει από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, βάσει πάλι του νόμου 1650 (άρθρο 30).

Ο Γιώργος Σουφλιάς εμφανίζεται αποφασισμένος -όχι ανεπηρέαστος και από το προσωπικό στοίχημα που έβαλε με όσους ζητούν ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον άλλα και υπό την πίεση της κοινότητας που ζητάει σαφή μείωση της ρύπανσης στον Ασωπό και τον Ευβοϊκό απειλώντας με πρόστιμα- να βάλει λουκέτο και σε άλλες μονάδες που θα διαπιστωθεί ότι προκαλούν προβλήματα στη δημόσια υγεία. Ο ίδιος όταν ανακοίνωνε τα πρόστιμα για τον Ασωπό, είχε χαρακτηρίσει τους παραβάτες ως «εγκληματίες».

Απόβλητα
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ανακάλυψαν στον Ασωπό «πράματα και θάματα» και «είκοσι πέντε αγωγούς που ρίχνανε μολυσμένα υγρά απόβλητα στο ποτάμι». Τόνισε ακόμη ότι οι 20 εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκ. ευρώ «διαπράττουν εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας. Καλό είναι να κερδίζουν άλλα δεν μπορεί αυτό να γίνεται εις βάρους των ανθρώπων» και επανέλαβε ότι δεν θα δείξει καμία ανοχή. Εν τω μεταξύ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος συνεχίζουν τους ελέγχους τους στον Ασωπό, στη περιοχή της Θήβας άλλα και στις εκβολές του στον Ευβοϊκό καθώς και στις βιομηχανικές περιοχές του Βόλου και της Θεσσαλονίκης όπου αναμένονται να πέσουν βαρύτατες καμπάνες. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οικολογικές οργανώσεις ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά κατά των βιομηχανιών του Ασωπού διεκδικώντας αποζημιώσεις, άλλα και ποινές φυλάκισης για τους υπευθύνους. Οι ποινικές κυρώσεις προβλέπονται από το άρθρο 29 του νόμου 1650 και μπορούν να φτάσουν έως 10ετή κάθειρξη, εάν διαπιστωθεί ότι η ρύπανση που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής ανθρώπων ή βαριά σωματική βλάβη. Οι οργανώσεις θα στηριχθούν στο γεγονός ότι η ρύπανση του Ασωπού από το πολύ επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο προκάλεσε μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και επηρέασε τα δίκτυα ύδρευσης της περιοχής.

(Ακολουθούν περιστατικά ρύπανσης άλλων περιοχών. Πατήστε τον σύνδεσμο παρακάτω για να τα διαβάσετε…)

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&tag=9462&pubid=1659235

Χμ… Πηγή; ΑσωπόςΣΟΣ;

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

4 Σχόλια

21 04 2008
ΙΖ

Ο Νομάρχης μακάρι να τολμήσει!

αν το δω κι αυτό …Θεέ μου λες να υπάρχει ανάσταση ???

21 04 2008
asopossos

Υπομονή, να δούμε.

Δεν ξέρω αν πρέπει να χαιρόμαστε που ξεροκέφαλα στελέχη και βιομήχανοι με τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους αναγκάζουν οποιαδήποτε αρχή να τους βάζει λουκέτο…

Ντροπή τους κατ’ αρχήν. Υπάρχει τρόπος να δουλέψουν χωρίς να ρυπαίνουν.

Ας το παρουν χαμπάρι ότι η ασύδοτη ρύπανση και οι πρακτικές τύπου greenwashing δεν περνάνε πλέον και θα καταγγέλονται!

22 04 2008
thesarangi

Είναι απαράδεκτο να απειλείς με «λουκέτο» βιομηχανίες και μάλιστα μεγάλα ονόματα του χώρου. Όχι γιατί δεν το αξίζουν βέβαια αλλά για τους παρακάτω λόγους:
1. Το κράτος δεν υπαρχει για να κλείνει τις επιχειρήσεις αλλά για να ελέγχει και να επιβάλει την σωστή λειτουργία τους.
2. Με το άκουσμα των λουκέτων οι εργαζόμενοι αρχίζουν να φοβούνται και στρέφονται εναντίον του οικολογικού κινήματος. Μήπως αυτό θέλει τελικά το κράτος; Να μας τρομοκρατήσει; Ή [ρύπανση και δουλειές] ή [καθαρό περιβάλλον ανεργία]. Προσπαθούν να μας βάλουν μπροστά σ’ αυτό το ψευτοδίλημα. Η λύση είναι μια: και καθαρό περιβάλλον και δουλειές. Αυτό πρέπει να μας εξασφαλίζει το κράτος… όχι «λουκέτα».
3. Αντί για λουκέτα γιατί δεν τους χρεώνει το κράτος το κόστος της απορύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, όπως άλλωστε επιβάλουν οι νόμοι; Θα γίνουν αμέσως καλά παιδιά…

22 04 2008
asopossos

Πολύ καίρια τα ζητήματα που θέτεις.

Αλλά…

Ας δούμε την όλη υπόθεση με όρους κέρδους και μόνον.

Τίποτε δεν εμποδίζει αυτή την στιγμή οι βιομηχανίες να σηκωθούν να φύγουν και να πάνε στην Αλβανία (όπως τα εργοστάσια της RWE) ή στην ΠΓΔΜ (ως αντισταθμιστικά ή άλλα ωφέλη για το όνομα) ή οπουδήποτε αλλού τους συμφέρει.

Το γελοίον του πράγματος είναι ότι στις νέες εγκαταστάσεις τους θα είναι τύπος και υπογραμμός αφενός γιατί εκεί θα τους ελέγχουν πραγματικά και αφετέρου γιατί σε άλλες χώρες οι υπεύθυνοι κάνουν την δουλειά τους και παραιτούνται όταν πιάνονται να παρανομούν και ενίοτε μπαίνουν και φυλακή.

Σε εμάς θα μείνει η ρύπανση και η ανεργία.

Καλοί είναι οι αφορισμοί και οι φωνές για το «λαικό κίνημα» αλλά αν αύριο εφαρμοστούν επακριβώς οι νόμοι και η περιοχή ολόκληρη μπει σε καραντίνα είμαστε σίγουροι (;;; ) ότι το λαικό αυτό κίνημα που επικαλούμαστε θα βοηθήσει και θα στηρίξει οικονομικά και κοινωνικά τους συντοπίτες μας που την επόμενη μέρα μένουν άνεργοι;

Και δεν αναφέρομαι μόνο στους εργαζόμενους στα εργοστάσια αλλά και στους αγρότες και στους απασχολούμενους με τον τουρισμό – δηλαδή την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Την γλυτώνουν στην πραγματικότητα μόνο οι δημόσιοι υπ. και οι συνταξιούχοι.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με το θέμα να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να καθορίσουμε μία στρατηγική η οποία θα λάβει υπόψη όλα τα θέματα σφαιρικά, αειφορικά και χωρίς ιδιοτέλειες.

Και στην συνέχεια (καιαυτό είναι το πιο δύσκολο) να την ακολουθήσουμε αυτή την στρατηγική πιστά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: