Νερό με χρώμιο σε Συκάμινο και Αυλίδα σύμφωνα με πρόσφατη απόρρητη μελέτη

15 04 2008

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 10-04-08

Του Γιωργου Λιαλιου

Ενδείξεις ότι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τον Ασωπό έχει φθάσει στο Συκάμινο και την Αυλίδα προκύπτουν από πρόσφατη απόρρητη μελέτη που πραγματοποιείται στην περιοχή. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησαν χθες επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), οι οποίοι καταγγέλλουν την πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού για την προστασία των υδατικών πόρων της χώρας. Βαριά είναι και η καταγγελία σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης, ότι προωθεί στους δήμους της αρμοδιότητάς του ως λύση στα υδατικά τους προβλήματα μελετητική εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, η οποία μάλιστα δεν έχει τις απαραίτητες άδειες!

Τα ανησυχητικά στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Χάρης Σμυρνιώτης, υδρογεωλόγος στο ΙΓΜΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, αναφερόμενος στα πρώτα ευρήματα απόρρητης έρευνας του ΙΓΜΕ για το ΥΠΕΧΩΔΕ. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι στην περιοχή Συκάμινου και Αυλίδας έχουν εμφανιστεί αυξημένοι δείκτες τοξικών απολήψεων. Οι μετρήσεις θα πρέπει να επαναληφθούν, ωστόσο φαίνεται ότι τα υπόγεια νερά στην περιοχή έχουν ρυπανθεί από τον βοιωτικό Ασωπό». Οι νέες μετρήσεις στην περιοχή πραγματοποιούνται το τελευταίο τρίμηνο σε αρδευτικές γεωτρήσεις και οι πρώτες ενδείξεις αφορούν την ανίχνευση βαρέων μετάλλων στο νερό.

Πάντως οι γεωλόγοι -ιδιώτες μελετητές ή εργαζόμενοι στο Δημόσιο και το ΙΓΜΕ- έβαλαν κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εσωτερικών για την πλήρη απαξίωση, όπως καταγγέλλουν, των υπηρεσιών υδάτων. «Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων έχει 13 υπαλλήλους, όλοι… σε θέση τμηματάρχη, χωρίς υφισταμένους!», ανέφερε η κ. Σταυρούλα Παπαδάκου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γεωλόγων του Δημοσίου. «Αντίστοιχα, οι διευθύνσεις υδάτων των Περιφερειών είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Για παράδειγμα, η διεύθυνση της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει δύο άτομα και αυτά με άσχετες προς το αντικείμενο ειδικότητες. Αυτοί οι δύο πρέπει πλέον να εγκρίνουν όλες τις γεωτρήσεις στην Περιφέρεια!». Οπως υποστήριξε η κ. Παπαδάκου, η διατήρηση των δικτύων παρακολούθησης ποιότητας και ποσότητας του νερού σε όλη τη χώρα επαφίεται αποκλειστικά στον «πατριωτισμό» των υπαλλήλων του ΙΓΜΕ και του Δημοσίου.

[…]

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/04/2008_265919

Δείτε και το σχετικό Video από τον ΣΚΑΪ:

http://www.skai.gr/master_avod.php?id=78387

.


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: