Η «γαλάζια» αδιαφορία οδηγεί την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο

15 04 2008

Σε παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη «βαριά» ρύπανση του Ασωπού προσανατολίζεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα απόρρητη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι, αποκαλύπτει ότι στο Συκάμινο και στην Αυλίδα τα υπόγεια νερά είναι ρυπασμένα με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα από τον Ασωπό.
Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέφθηκε τη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσον αφορά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την προστασία του Ασωπού και την απορρύπανση της ευρύτερης λεκάνης του.

Ερευνα από την ΕΕ
Από τον Ιανουάριο του 2008 έχει ξεκινήσει έρευνα στον Ασωπό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ελέγξει την τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας μας που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ και συγκεκριμένα: οδηγία 2006/11/ΕΚ για τη ρύπανση που προκαλείται από επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον, οδηγία 80/68/ΕΟΚ περί προστασίας των υπογείων υδάτων, οδηγία 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα, οδηγία 98/83/ΕΚ για το πόσιμο νερό.

Η Επιτροπή διαπίστωσε και κατά τη φετινή της επιθεώρηση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τα μακροχρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί, και μάλιστα σε ελάχιστες βιομηχανίες, είναι τουλάχιστον αστεία για την τεράστια ζημιά που έχει γίνει σε βάρος της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος και υπέρ της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων.

Περίπου 300 βιοτεχνίες εξακολουθούν να «λειτουργούν» κατά μήκος του Ασωπού και να διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους σε απορροφητικούς βόθρους! Για το γεγονός αυτό η αντιπροσωπεία της Κομισόν ζήτησε δραστικά μέτρα άμεσα.

Ομως τόσα χρόνια ούτε μία άδεια λειτουργίας δεν έχει αφαιρεθεί μέχρι σήμερα ούτε μία επιχείρηση δεν έχει κλείσει! Εστω και προσωρινά.

Ετσι οι ρυπογόνες μονάδες συνεχίζουν ανενόχλητες να ρυπαίνουν τα ύδατα, τα εδάφη και τον αέρα της ευρύτερης υδρολογικής Λεκάνης του Ασωπού.

Και όχι μόνο, εφόσον η ρύπανση των υδάτων με εξασθενές χρώμιο απλώνεται σε Οινόφυτα, Συκάμινο, Αυλίδα, Θήβα, Ωρωπό, Δήλεσι Κορωπί, μέχρι και τη Χασιά! Δηλαδή από τον κάμπο της Θήβας μέχρι την Πάρνηθα και τα Μεσόγεια τα υπόγεια νερά είναι φαρμάκι.

Σημειωτέον ότι το εξασθενές χρώμιο μέσω του νερού «εισβάλλει» και στα λαχανικά, ενώ με το πότισμα εξατμίζεται στον αέρα και ακολούθως ο αγρότης το εισπνέει!

Αγρότης από το Δήλεσι που ποτίζει τα χωράφια του με νερό από γεώτρηση απευθύνθηκε στον καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Δασενάκη, προκειμένου να εξετάσει τα προϊόντα του και να εξακριβωθεί εάν το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται σε αυτά.

«Βρήκαμε ολικό και εξασθενές χρώμιο στις ρίζες των φυτών», λέει ο κ. Μανώλης Δασενάκης. «Ωστόσο για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνει συστηματική έρευνα».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11…832433


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: