Η Κομισιόν έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις

10 04 2008

ΠOΛITIKH Hμερομηνία δημοσίευσης: 09-04-08
Νέες παραπομπές της Ελλάδας για το περιβάλλον
Η Κομισιόν έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις

Του Γιωργου Λιαλιου

Στον προθάλαμο νέων παραπομπών στο Ευρωδικαστήριο και δυσθεώρητων προστίμων βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, λόγω της ανικανότητας του κράτους να χειριστεί έγκαιρα μια σειρά από σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο των χωματερών, η κατασκευή αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική και το Θριάσιο, η προστασία της Κορώνειας και του Ασωπού και η δημιουργία ζωνών προστασίας πτηνών είναι οι υποθέσεις στις οποίες η χώρα δεν έχει τηρήσει όσα έχει δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικά για την περίπτωση των χωματερών, το πιθανότερο είναι η Επιτροπή να εισηγηθεί την επιβολή ενός σταδιακά μειούμενου προστίμου, ανάλογα με την πρόοδο της χώρας.

Η μαραθώνια συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ, της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπους άλλων εμπλεκόμενων στις υποθέσεις μερών (λ.χ. περιφέρειες, νομαρχίες) πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και επί συγκεκριμένης ατζέντας θεμάτων, για τις κυριότερες από τις περίπου 40 ανοιχτές ελληνικές υποθέσεις. Οι κυριότερες συζητήσεις αφορούσαν:

– Σκουπίδια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε τον εθνικό σχεδιασμό και ενημέρωσε για την εκπόνηση σειράς ειδικών μελετών, μεταξύ άλλων, για αναθεώρηση νομοθεσίας για τα στερεά απόβλητα και τα υγειονομικά απόβλητα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει την αντιπροσωπεία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να κλείσει και να αποκαταστήσει όλες τις χωματερές έως το τέλος του έτους, κυρίως λόγω προβλημάτων στη διαχείριση του ζητήματος από τους ΟΤΑ, αλλά και λόγω αντιδράσεων στην Αττική και όχι μόνο. Το πιθανότερο είναι η Επιτροπή τελικά να ζητήσει την επιβολή κλιμακούμενου προστίμου, το οποίο θα μειώνεται όσο θα υπάρχει πρόοδος. Οσον αφορά τη β΄ φάση του ΧΥΤΑ στο Σκαλιστήρι, την οποία η Νομαρχία Δυτικής Αττικής αρνείται να αδειοδοτήσει, η αντιπροσωπεία απέφυγε να πάρει σαφή θέση, ζήτησε ωστόσο να λήξει το θέμα. Τέλος, επαρκείς εξηγήσεις δόθηκαν για τους ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι, το Δομοκό και την Κέρκυρα, καθώς και για την απομάκρυνση αποβλήτων από ένα παλαιό λατομείο στην Κίρκη του Εβρου.

– Ασωπός. Το υπουργείο υποστήριξε ότι έχει εντείνει τους ελέγχους και έχει επεκτείνει τη ζώνη τους έως τη Θήβα και τις εκβολές του Ασωπού. Η αντιπροσωπεία ζήτησε όμως πρακτικά αποτελέσματα, δηλαδή τη σαφή μείωση των επιπέδων των τοξικών ουσιών που ανιχνεύονται στον ποταμό, ενώ διατήρησε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τον χρόνο επίτευξης προόδου. Ειδικά για τις 300 βιοτεχνίες, που ρίχνουν τα απόβλητά τους σε απορροφητικούς βόθρους, η αντιπροσωπεία ζήτησε να ελεγχθούν αυστηρά. Η Επιτροπή θα επιμείνει στην παραπομπή.

– Κορώνεια. Βέβαιη θεωρείται η παραπομπή, καθώς η ελληνική πλευρά παραδέχθηκε τις μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, όσο και στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει παράταση του χρονοδιαγράμματος χρηματοδότησης.

– Αστικά λύματα. Εχουν μειωθεί οι επιπτώσεις στις ευαίσθητες υδάτινες ζώνες, αλλά παραμένουν τουλάχιστον οκτώ, μεταξύ των οποίων ο Παγασητικός και ο Αργολικός, στις οποίες η χώρα δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί προς τις κοινοτικές επιταγές.

– Ανατολική Αττική, Θριάσιο. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η δεύτερη καταδίκη της χώρας και η επιβολή προστίμου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε ότι αποχέτευση και βιολογικοί καθαρισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί το 2013, ημερομηνία που η Επιτροπή θεωρεί απαράδεκτη. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στην αποπεράτωση των έργων στο Θριάσιο, ωστόσο η αντιπροσωπεία έδειξε επιείκεια.

– Εκτροπή Αχελώου. Η Επιτροπή έχει ενστάσεις για ζητήματα, όπως η συμβατότητα της εκτροπής με την οδηγία για την προστασία των υδάτων και τη διαφύλαξη της νομικής προστασίας των πολιτών, λόγω της παράκαμψης του ΣτΕ. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό. Η υπόθεση όμως δεν κλείνει για την Ενωση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_09/04/2008_265774

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: