Το χρώμιο απειλεί σοβαρά τον Ωρωπό

5 04 2008

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-04-08
«Το χρώμιο απειλεί σοβαρά τον Ωρωπό»

Της Λινας Γιανναρου

«Το εξασθενές χρώμιο είναι ακόμα εδώ. Και η Πολιτεία ακόμα απούσα. Μόνο που πάρα πολύ σύντομα το πρόβλημα θα χτυπήσει και την πόρτα της Αθήνας – και τότε θα είναι πολύ αργά». Ο κ. Γιώργος Γαβριήλ, δήμαρχος Ωρωπού Αττικής -της πόλης που πληρώνει τα «σπασμένα» των βιομηχανιών των Οινοφύτων- δεν μάσησε χθες τα λόγια του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε λόγο για «κοροϊδία» από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών φορέων όσον αφορά την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, για δήμους που «καλοπιάνουν» τα υπουργεία για κονδύλια, αποκρύπτοντας ανησυχητικές μετρήσεις στα ύδατά τους, για τον κίνδυνο που διατρέχει όλη η Αττική εξαιτίας της ασυδοσίας μιας χούφτας βιομηχάνων, ενώ προανήγγειλε την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων από την Πρωτομαγιά. «Και όταν εμείς λέμε «δυναμικές», το εννοούμε κιόλας. Εμείς δεν κάνουμε… συγκεντρώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στον Ωρωπό σήμερα τρέχει καθαρό νερό. Η περιοχή υδροδοτείται από πηγές της Μαυροσουβάλας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει μολυνθεί από το εξασθενές χρώμιο του Ασωπού. Οι αναλύσεις ωστόσο στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής είναι πιο ανησυχητικές από ποτέ. «Κάθε άλλο παρά περιορίζεται η μόλυνση», τόνισε ο κ. Γαβριήλ στην «Κ».

Κινδυνεύει και η Μαυροσουβάλα

«Αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να ρυπαίνουν και η Πολιτεία κάθεται με σταυρωμένα χέρια! Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος. Είναι θέμα χρόνου να επηρεαστεί και η Μαυροσουβάλα. Και τότε τι θα γίνει; Ηρθε η ώρα να ξυπνήσουμε και να αρχίσουμε να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Αν η ρύπανση δεν σταματήσει στην «πηγή» της, ολόκληρη η Αττική θα πίνει σε λίγο εξασθενές χρώμιο».

Ο Ωρωπός ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πασχαλινούς επισκέπτες του χωρίς καθαρό νερό. «Οι πηγές που έχουμε ανοιχτές δεν φθάνουν για τον επιπλέον κόσμο των διακοπών. Το καλοκαίρι 100.000 άνθρωποι δεν θα έχουν καθαρό νερό. Γιατί εγώ αποκλείεται να «ανοίξω» τις σφραγισμένες γεωτρήσεις, να δώσω δηλητήριο στον κόσμο». Παρά την αμεσότητα του προβλήματος, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μέριμνα για την υδροδότηση της περιοχής (θυμίζεται ότι τα Οινόφυτα θα υδροδοτούνται εφεξής από τον Μόρνο). «Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε νερό από τον Μόρνο, αλλά μόνο από τη Μαυροσουβάλα (Γιατί;;;;; ???!!!). Για να καλυφθεί η ζήτηση όμως χρειάζονται νέοι αγωγοί, έργα. Κάναμε τις μελέτες, αλλά τα υπουργεία κάνουν τώρα ότι δεν ακούν…».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_04/04/2008_265191


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: