«Βέτο» για το χρώμιο

4 04 2008
ΩΡΩΠΟΣ

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Βέτο» απειλεί να ασκήσει ο Δήμος Ωρωπού απέναντι στις βιομηχανίες, που συνεχίζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού ποταμού, και την πολιτεία, που αρνείται να πάρει μέτρα και να εξασφαλίσει επάρκεια καθαρού νερού για τους 100.000 μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές της περιοχής.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γαβριήλ δήλωσε ότι η πόλη έχει αυτή τη στιγμή καθαρό πόσιμο νερό από τις πηγές της Μαυροσουβάλας, αλλά το καλοκαίρι θα σημειωθεί έλλειψη αφού δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα με ευθύνη όλων των συναρμοδίων (ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια, υπουργεία). Απείλησε λοιπόν με κινητοποιήσεις μέσα στον Μάιο (κλείσιμο δρόμων, λιμανιού), ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των βιομηχανιών που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη, αλλά αρνούνται να αναλάβουν το κόστος για να διαχειριστούν τα επικίνδυνα απόβλητά τους.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο δήμαρχος για την κρατική ΕΑΒ, που περηφανεύεται για το έργο που ανέλαβε (συντήρηση 95 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών), αλλά βρέθηκε να μην ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες. «Παίρνουμε τις δουλειές εκείνες που δεν μπορούν να γίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επειδή το απαγορεύει η περιβαλλοντική νομοθεσία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Αύξηση χρωμίου

Το πιο τραγικό και ειρωνικό ταυτόχρονα στοιχείο προέκυψε από την αποκάλυψη του δημάρχου Ωρωπού ότι στις γεωτρήσεις της περιοχής οι μετρήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι το νερό είναι δηλητηριασμένο από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. «Αν και δεν χρησιμοποιούμε το νερό των γεωτρήσεων, συνεχίζουμε να το μετράμε και βρίσκουμε τιμές χρωμίου είτε ίδιες είτε και αυξημένες. Σε γεώτρηση που ανήκε σε ιδιοκτησία μου μάλιστα, ενώ πέρυσι έβρισκα χρώμιο μηδέν, φέτος έφθασε τα 100 μικρογραμμάρια», είπε ο κ. Γαβριήλ. Ολα τα παραπάνω είναι ακόμη μία απόδειξη ότι κάποιες βιομηχανίες συνεχίζουν να ρίχνουν τοξικά απόβλητα μέσα από παλιές γεωτρήσεις κατ’ ευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα, παρά τα πρόστιμα που επέβαλαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι για να γλείφει την εξουσία και να αιτείται κονδύλια», είπε ο κ. Γαβριήλ ενώ ο αντιδήμαρχος Κ. Δάβρης απείλησε με φράξιμο ακόμη και της κοίτης του Ασωπού. Ο δήμαρχος επιτέθηκε και κατά της οργάνωσης ΠΑΚΟΕ, λέγοντας ότι δεν είναι περιβαλλοντική αλλά «μια ιδιωτική εταιρεία που μας τρέχει στα δικαστήρια επειδή αρνηθήκαμε να τις αναθέσουμε μελέτες και προγράμματα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/04/2008


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: