Περί περιβαλλοντικών και άλλων πιστοποιήσεων…

2 04 2008

Παλαιότερο Άρθρο του Θανάση Παντελόγλου:

 Πιστοποίηση Τοπικής Παραγωγής… ;

 

Το πρώτο ερώτημα: Τι σημαίνει «πιστοποίηση» για την βιομηχανία σήμερα;

Τι σημαίνουν τα ISO 9001/2000 και ISO 14001/EMAS; Το πρώτο εξασφαλίζει την διαχείριση των εταιρικών θεμάτων με ολική ποιότητα και αξιοπιστία προκειμένου να επιτυγχάνεται η ικανοποίηση του πελάτη, ενώ το δεύτερο αφορά στα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, παραγωγική διαδικασία, τύχη τελικού προϊόντος-σκουπίδια)(1). Μια βιομηχανία σήμερα πρέπει να είναι πιστοποιημένη ώστε να μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη και προτιμητέα από τους κάθε είδους  πελάτες της (προμηθευτές, ανθρώπινο δυναμικό, αγοραστές-καταναλωτές τελικών προϊόντων) και συνεπώς βιώσιμη. Με απλά λόγια πιστοποιημένη βιομηχανία σημαίνει μια βιομηχανία που σέβεται την κοινωνία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται.

Την πιστοποίηση παρέχουν ειδικά εξουσιοδοτημένοι εγκριτικοί ιδιωτικοί οργανισμοί όπως ο TUV, ο BVQI, ο ΕΛΟΤ  κ.λ.π. των οποίων τα ονόματα κοσμούν σήμερα τις εισόδους πολλών μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής μας και αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση «επιβίωσης» κάθε επιχείρησης στην σημερινή αγορά εξωτερικού και εσωτερικού. Με άλλα λόγια την χρειάζονται για «να έχουν πελάτες».

Το δεύτερο ερώτημα: Τι γίνεται στην περιοχή μας με τις πιστοποιήσεις;

Ενώ οι εγκριτικοί οργανισμοί «πιστοποιούν» και οι επιχειρήσεις επιδοτούνται για να πιστοποιηθούν και ισχυρίζονται πως λειτουργούν με την ποιότητα που αναφέραμε παραπάνω, τα μάτια μας, η μύτη μας αλλά και η κοινή μας λογική και αντίληψη μας πιστοποιούν ότι μας κοροϊδεύουν!!!

Και εξηγώ: Πως αποχετεύουν κατά ISO ή EMAS οι τοπικές επιχειρήσεις αφού δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο; Πως διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους κατά ISO ή  EMAS αφού δεν υπάρχει καμία υποδομή διαχείρισης σκουπιδιών στην περιοχή αλλά και στo νομό Βοιωτίας γενικότερα; Πως εξασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων όταν όλοι βλέπουμε και ζούμε τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεχειλίζουν και έξω από τους τοίχους της επιχείρησης και σαν γείτονες τους ασφυκτιούμε;;; (31% ο καρκίνος ως αιτία θανάτου στα Οινόφυτα (2))

Ποιοι τελικά μας εξασφαλίζουν πως οι εγκριτικοί οργανισμοί δεν δίνουν πιστοποιητικά «μαϊμού», αφού οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι  ανήμποροι ή μάλλον δεν θέλουν να ελέγξουν και να εξορθολογήσουν την κατάσταση; Και τότε πως μπορούν τα τοπικά μας προϊόντα, παραγόμενα με βρώμικες και αναξιόπιστες διαδικασίες παραγωγής να πουλιούνται σε γκλαμουράτες πολυεθνικές και κρατικούς διαγωνισμούς;;;

Όλοι μας καταλαβαίνουμε πως στην περιοχή μας υπάρχει ανάγκη πιστοποίησης και ελέγχου αυτών ακριβώς που πιστοποιούν και κάνουν τους ελέγχους!!!

Η πρόταση:

Από τα τέλη Απριλίου του 2007 μπαίνει σε ισχύ η Οδηγία 35/2004 περί Περιβαλλοντικής Ευθύνης. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή αστική ευθύνη για την ζημιά πχ στην υγεία ή στο περιβάλλον που προκαλεί μια επιχείρηση, έχει εκτός απ’ την ίδια την επιχείρηση και ο εγκριτικός οργανισμός που την πιστοποιεί!!!

Έτσι είναι στο χέρι των πολιτών και των συλλογικών τους οργάνων,  στο χέρι του καθενός από εμάς δηλαδή, να αναγκάσουμε τους πιστοποιητικούς οργανισμούς να πάψουν να δίνουν πιστοποιητικά «μαϊμού». Επιτέλους! Χάρη στην Ευρώπη, το να παίζεις έτσι με την ζωή των ανθρώπων, απ’ τον Απρίλιο του 2007 θα έχει πολύ μεγάλο ρίσκο.

Σημειώσεις:

(1)     Βλ. Αθ. Παντελόγλου «Πιστοποιήσατε σωστά γιατί χανόμαστε» στην εφημερίδα «Εν Σχηματαρίω ελεύθερος λόγος» του Φεβρουαρίου 2007

(2)     βλ. έκδοση του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ) «Η Αειφόρα Βιώσιμη Ανάπτυξη στους Τόπους μας. Τέσσερις Παράμετροι προς Διαχείριση» Σεπτέμβριος 2006

 

Για το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ)

π. Ιωάννης Οικονομίδης


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: