«Λουκέτο διαμαρτυρίας για τον Ασωπό»

29 03 2008

Με κλείσιμο της Νομαρχίας Βοιωτίας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου απειλεί ο νομάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, διαμαρτυρόμενος για την κρατική απάθεια απέναντι στη μόλυνση του Ασωπού και τις ευθύνες που του απέδωσε προσφάτως ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ).

Το πόρισμα του ελέγχου που είχε παραγγείλει το Νοέμβριο ο ΓΕΔΔ Λέανδρος Ρακιντζής δημοσιοποιήθηκε στις 14/3/2008. Εκεί διαπίστωνε διχογνωμία ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Υγείας και «πάγιες τακτικές» μέσα από τις οποίες η Νομαρχία Βοιωτίας χορηγούσε άδειες λειτουργίας σε βιομηχανίες χωρίς να εξασφαλίζονται οι νόμιμες προϋποθέσεις, με συνέπεια ο υδροφόρος ορίζοντας μιας τεράστιας περιοχής να έχει δηλητηριαστεί από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Επιπροσθέτως, περιβαλλοντικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται για την κατάσταση απειλούν να οργανώσουν «λαϊκή αγορά αποβλήτων» μπροστά από το κτήριο της νομαρχίας. Σε απάντηση, ο νομάρχης Βοιωτίας μας έστειλε εξασέλιδη ανακοίνωση την οποία ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει και όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

– Τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Βοιωτία έχουν τις ρίζες τους στις προηγούμενες δεκαετίες και στον ελλιπή χωροταξικό σχεδιασμό.

– Η συγκεκριμένη νομαρχιακή αρχή από τις πρώτες μέρες της θητείας της (2003) έδωσε προτεραιότητα στην εξυγίανση και περιβαλλοντική προστασία, ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου ως ΠΕΧΠ (Περιοχή Ειδικής Χωρικής Παρέμβασης), να λειτουργήσει κεντρική μονάδα βιολογικού καθαρισμού, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της νομαρχίας και να αυξηθούν τα πρόστιμα. Ομως, «η κεντρική διοίκηση ουδέποτε ανταποκρίθηκε» ούτε και όταν εκλήθη και εξέδωσε πόρισμα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

– Το πρόβλημα της μόλυνσης στην περιοχή αναδείχθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά τον περασμένο Σεπτέμβριο σε θέμα εθνικής σημασίας. Εκτοτε όμως δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

– Η νομαρχία έχει αποφασίσει έκτοτε να απορρίπτει όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν επικίνδυνα απόβλητα και να απαγορεύει την υπεδάφια διάθεση επικίνδυνων υγρών.

«Από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, καταλήγει ο νομάρχης, επισημαίνεται πως οι διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εμφανίζουν κενά, ασυνέχειες και επικαλύψεις. Επιπλέον, η νομοθεσία ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο μεταξύ των υπουργείων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Ανάπτυξης), δίνοντας σαφή εικόνα των στεγανών και της έλλειψης συνεννόησης. Είναι τραγικό, αυτό το νομοθετικό χάος και το έλλειμμα περιβαλλοντικής πολιτικής να μετακυλίεται στους τοπικούς φορείς και να επιχειρείται η Αυτοδιοίκηση να χρεωθεί όλα τα κόστη».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 27/03/2008

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: