Ο επιθεωρητής δείχνει τη νομαρχία για το εξασθενές χρώμιο

15 03 2008
ΑΣΩΠΟΣ

Ο επιθεωρητής δείχνει τη νομαρχία για το εξασθενές χρώμιο

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Πάγιες τακτικές», διαφωνίες υπουργείων και μια νομαρχία που «εφαρμόζει πλημμελώς» υγειονομικές διατάξεις του 1965 (!) ευθύνονται, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Λ. Ρακιντζή, για τη μόλυνση των υδάτων στην περιοχή του Ασωπού από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά της Νομαρχίας Βοιωτίας, ο γεν. επιθεωρητής αναζητά πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε όσους:

-Εχουν εκδώσει άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για βιομηχανίες της περιοχής χωρίς να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της κοινής υπουργικής απόφασης 26857/88 για την προστασία των υπόγειων νερών.

-Οσους εξέδωσαν άδειες λειτουργίας εταιρειών χωρίς να έχει εκδοθεί προηγουμένως άδεια διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων.

-Ολους τους «εμπλεκόμενους υπαλλήλους, εισηγητές και προϊσταμένους».

Οπως είχαμε δημοσιεύσει στις 20/11/2007, ο Λ. Ρακιντζής ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει ποιες είναι οι ευθύνες και παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης στο περιβαλλοντικό σκάνδαλο που ήρθε στην επιφάνεια από τον περασμένο Αύγουστο, όταν για πρώτη φορά μετρήθηκε το εξασθενές χρώμιο στο «πόσιμο» νερό του Δήμου Οινοφύτων. Υπενθυμίζεται ότι έκτοτε διαπιστώθηκε η ύπαρξη της ίδιας ουσίας στο νερό πολλών περιοχών γύρω από τη βιομηχανική περιοχή (Θήβα, Αυλίδα, Ωρωπός, Δήλεσι κ.ά.).

Βασικό εργαλείο για την έρευνα του ΓΕΔΔ ήταν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο σε 19 βιομηχανίες της περιοχής από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος (τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν πρόστιμα σε ακόμη 15 επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους διέθεταν επίσης παρανόμως απόβλητα). Μεταξύ άλλων, η έρευνα διαπιστώνει ότι:

-Η υπ. απόφαση 26857 του 1988 για ουσίες που βλάπτουν τα υπόγεια ύδατα, με επισπεύδουσα αρχή το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, «ουδέποτε εφαρμόστηκε από κανέναν εκ των εμπλεκομένων».

Ουδέποτε υλοποιήθηκε υπ. απόφαση του 1997 (19396) για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων και την κατάρτιση πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών.

Τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Υγείας διαφωνούν μεταξύ τους για το αν οι άδειες που είχαν εκδοθεί με την υγειονομική διάταξη του 1965 μπορεί να ισχύουν παράλληλα με τις άδειες που εκδίδονται βάσει της 13588/06.

-Οι αρμόδιες (αλλά υποστελεχωμένες) υπηρεσίες της Νομαρχίας Βοιωτίας επικαλούνται μια «πάγια τακτική» την οποία ακολουθούσε στο διάστημα 1965-85 το υπουργείο Βιομηχανίας πριν μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. «Η επικαλούμενη «πάγια τακτική», σημειώνει ο ΓΕΔΔ, δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου». Στις απαντήσεις τους η Διεύθυνση Υγείας δείχνει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Χωροταξίας-Οικισμού-Περιβάλλοντος λέει ότι δεν διέθετε άδειες υπεδάφιας διάθεσης «επειδή δεν το ζήτησαν οι ενδιαφερόμενες βιομηχανίες ή υπηρεσίες» και η Διεύθυνση Ανάπτυξης λέει ότι εξέδιδε άδειες σε βιομηχανίες μετά την προσκόμιση μελέτης διάθεσης αποβλήτων εγκεκριμένης από τη Διεύθυνση Υγείας κατά «πάγια τακτική». Ομως, από το 1965 προβλεπόταν έκδοση άδειας διάθεσης αποβλήτων από την Πολεοδομική Υπηρεσία! Κάπως έτσι «άνθισε» η ελληνική βιομηχανία…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/03/2008

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: