ΑΣΩΠΟΣ Τα πρόστιμα του ΥΠΕΧΩΔΕ «δείχνουν» τους υπαίτιους της ρύπανσης

29 02 2008

Διαχρονική ασυδοσία

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πανηγυρικά και με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται η ασυδοσία των βιομηχανιών που επί δεκαετίες δηλητηριάζουν την κοιλάδα του Ασωπού, από χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ με πρόστιμα σε 15 επιχειρήσεις.

Αν και τα ποσά των προστίμων μοιάζουν σε πολλές περιπτώσεις σαν «χάδι» στα μάγουλα των παραβατών, τα ονόματα και το περιεχόμενο των παραβάσεων βοηθούν οπωσδήποτε να αντιληφθούμε ποιος ευθύνεται για το δηλητηριασμένο υδροφόρο ορίζοντα σε Οινόφυτα, Θήβα, Ωρωπό, Τανάγρα και ολόκληρη την περιοχή της «βιομηχανικής ανάπτυξης» από τη δεκαετία του ’70. Στον πίνακα που έδωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς περιλαμβάνονται 15 παραβάσεις τις οποίες διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και εισηγήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 450.000 ευρώ. Αναλυτικά:

ΕΑΒ: Στην περίπτωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας είχαμε αναφερθεί σε εκτενές μας ρεπορτάζ στις 7/12/2007 (F-16 απ’ τη μια, χρώμιο από την άλλη). Το δημοσίευμα ήταν αποτέλεσμα επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Τανάγρα. Η διοίκηση μας είχε καλέσει να μας εξηγήσει πόσο δραστικά είναι τα μέτρα που λαμβάνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, μας ενημέρωσε ότι «την προηγούμενη ημέρα είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος» και ανακοίνωσαν (σ.σ. αν και ελεγχόμενοι) ότι «οι ελεγκτές τα είχαν βρει όλα καλώς καμωμένα»!!!

Στο θέμα είχαμε επανέλθει στις 14/1/2008 (Η ΕΑΒ του… χρωμίου) ύστερα από ερώτηση της βουλευτού Εύης Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ). Η ΕΑΒ επανήλθε με τρισέλιδη επιστολή της (23/1/2008) επιμένοντας ότι «υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, ανακύκλωσης και εφαρμογής φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας». Αποτέλεσμα;

Να εισηγείται τώρα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόστιμο 150.000 ευρώ διότι: «Η διαχείριση της παραγόμενης ιλύος (λάσπη) από τη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων (χρωμιούχων, κυανιούχων, όξινων/αλκαλικών κ.ά.) δεν γινόταν σύμφωνα με την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (157012/23-11-2006) και την ισχύουσα νομοθεσία». Τεράστια ποσόστητα λάσπης (400 τόνοι κατά πληροφορίες) «είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και δεν υπάρχει περιμετρική τάφρος», ενώ «τα λουτρά επιμεταλλώσεων δεν καλύπτονταν επαρκώς». Σημειωτέον ότι η ΕΑΒ έχει πρόσφατα αναλάβει την πλήρη συντήρηση και αναβάθμιση 95 αμερικανικών F-16 που σταθμεύουν σε βάσεις ανά την Ευρώπη και επιδώκει, κατά πληροφορίες, να αναλάβει και άλλα ανάλογα συμβόλαια που αποφεύγουν αντίστοιχες μονάδες στην Ευρώπη, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ: Το πρόστιμο που εισηγούνται οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι 60.000 ευρώ και αφορά παραβίαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τους οποίους «δεν θα παράγονται υγρά απόβλητα». «Κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκε η ύπαρξη αποβλήτων σε βόθρο […] με σημαντικές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, μείγμα αλειφατικών/αρωματικών υδρογονανθράκων και διαλυτών». Η IRIS ανήκει κατά 50% στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και κατά 50% στην Πήγασος Εκδοτική. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Στ. Ψυχάρης και αντιπρόεδρος ο Φ. Μπόμπολας.

ΧΑΛΚΟΡ: Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, σε θυγατρικές του οποίου είχαν επιβληθεί πρόστιμα και τον περασμένο Νοέμβριο. Το πρόστιμο των 60.000 ευρώ αφορά διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων «στον ποταμό Ασωπό μέσω αγωγού όμορης βιομηχανίας, χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις»! Επίσης «δεν τηρούσε βιβλίο καταγραφής των ποσοτήτων σαπουνελαίων και λιπαντικών που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία».

Τρόφιμα και απόβλητα

ΣΚΛΙΑΣ Α.-ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΙΟ: Οταν οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν την εταιρεία για έλεγχο, ένας από τους «Ράμπο Περιβάλλοντος» διαπίστωσε ότι είχε ευαίσθητο στομάχι. Στην επίσημη αναφορά καταγράφεται πάντως ότι η εταιρεία δεν διέθετε άδεια περιβαλλοντικών όρων και διάθεσης υγρών αποβλήτων ενώ τα απόβλητα «καταλήγουν σε λάκκο αγνώστου βαθμού στεγανότητας εντός του οικοπέδου της επιχείρησης και πλησίον ρέματος απ’ όπου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο, αντλούνται και χρησιμοποιούνται για άρδευση σε γειτονικό κτήμα ιδιοκτησίας του». Πρόστιμο 44.000 ευρώ

ΒΙΟΚΟΤ-ΠΤΗΝΟΣΦΑΓΕΙΟ: Πρόστιμο 45.000 ευρώ, διότι η εταιρεία δεν διέθετε άδεια λειτουργίας για επεξεργασία υποπροϊόντων σφαγής, δεν διέθετε άδεια συλλογής-μεταφοράς της παραγόμενης λάσπης, δεν έκανε χλωρίωση, δεν παρακολουθούσε την ποιότητα των αποβλήτων και λειτουργούσε τρεις γεωτρήσεις που υπάρχουν στο οικόπεδό της.

ΖΟΥΡΑΣ FARM-ΑΝΑΘΡΕΠΤΗΡΙO ΠΟΥΛΑΔΩΝ: Πρόστιμο 18.000 ευρώ διότι δεν διέθετε σε ισχύ την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, δεν διέθετε άδεια υγρών αποβλήτων και χρησιμοποιούσε νερό από γεώτρηση.

Επεξεργασία μετάλλων

ΑΣΗΜΑΚΗΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΔΙΕΛΑΣΗΣ: πρόστιμο 20.000 ευρώ

ΕΜΜ. Ν. ΚΑΖΗΣ – ΧΥΤΗΡΙΟ: πρόστιμο 15.000 ευρώ

ΕΛΦΙΚΟ-ΒΑΦΕΙΟ: πρόστιμο 10.000 ευρώ

STAMPA GROUP-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ: πρόστιμο 8.500 ευρώ

KERAKOLL ΕΛΛΑΣ – ΧΗΜΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: πρόστιμο 8.000 ευρώ

Ν. ΜΠΟΥΛΕΛΑΚΗΣ – ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ: πρόστιμο 4.000 ευρώ

ΑΦΟΙ ΜΠΕΛΛΟΥ: πρόστιμο 3.400 ευρώ

ΚΝΩΣΣΟΣ-ΑΦΟΙ ΜΠΡΟΚΟΥ: πρόστιμο 1.100 ευρώ

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: πρόστιμο 1.000 ευρώ

Κατά μέσον όρο, τα εισηγούμενα πρόστιμα είναι 30.000 ευρώ ενώ, όπως αναφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν επιβληθεί από το 2005 πρόστιμα 2 εκ. ευρώ σε 43 επιχειρήσεις (μέσος όρος πάνω από 46.000 ευρώ). Στο μεταξύ, τα έργα για να φτάσει καθαρό νερό σε Οινόφυτα-Δήλεσι δεν έχουν αποδώσει καρπούς, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα είχαν ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2007.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/02/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=27740904


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: