ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ για τα σημερινά πρόστιμα

22 02 2008

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 450 χιλ. ευρώ σε 15 εταιρείες

στην περιοχή του Ασωπού ποταμού

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ανακοινώνω σήμερα, μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, την επιβολή νέων προστίμων συνολικού ύψους 450 χιλ. ευρώ σε 15 ακόμη εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού.

Υπογραμμίζω ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2005 μέχρι σήμερα διενεργεί συνεχείς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 2 εκατ. ευρώ σε 43 επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι αυτοί εντατικοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2007, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό ποταμό.

Συνεχίζοντας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγήθηκαν νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 450 χιλ. ευρώ στις ακόλουθες 15 ακόμη εταιρείες :

ΒΙΟΚΟΤ Α.Ε

ΣΚΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΒΕΕ

ΖΟΥΡΑΣ Α.Ε

ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε

ΕΜΜ. Ν. ΚΑΖΗΣ ΑΕΒΕ

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ IRIS ΑΕΒΕ

ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε.Ε

ΕΑΒ

STAMPA GROUP Α.Ε

KERAKOLL ΕΛΛΑΣ

Ν. ΜΠΟΥΛΕΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ

ΑΦΟΙ ΜΠΕΛΛΟΥ ΕΠΕ

ΚΝΩΣΣΟΣ ΕΠΕ – ΑΦΟΙ ΜΠΡΟΚΟΥ

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΕΒΕΕ

( Τα πρόστιμα αναγράφονται σε συνημμένο πίνακα)

Οι παραβάσεις των παραπάνω 15 εταιρειών αφορούν κυρίως την διαχείριση των υγρών αποβλήτων και όλοι οι σχετικοί φάκελοι των παραβάσεων διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις.

Τονίζω ότι σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιχειρήσεις, θα επιβληθεί, σύμφωνα με το νόμο, προσωρινή ή οριστική διακοπή εργασιών.

Επίσης, σημειώνω ότι εργαζόμαστε συστηματικά και για την υλοποίηση όλων των υπόλοιπων μέτρων για την προστασία του Ασωπού ποταμού που είχα ανακοινώσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Συγκεκριμένα :

  1. Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την Νομαρχία Βοιωτίας, έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε όλες τις εταιρείες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, προκειμένου να δηλώσουν τον τρόπο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και ιδίως των επικινδύνων, καθώς και αναλυτικά διαγράμματα των αγωγών διάθεσης αποβλήτων.
    (σχόλιο, 2 μήνες μετά: Τι έχει γίνει άραγε με αυτό;;; Κανένα νέο μέχρι τώρα…)

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ταυτοποίηση των αγωγών και η υλοποίηση της κατασκευής ενιαίου και ελεγχόμενου δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής Οινοφύτων.

  1. Επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο οι περιβαλλοντικοί όροι των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού και η Νομαρχία Βοιωτίας προχωρεί σε διακοπή χορήγηση αδειών για υπεδάφια διάθεση υγρών αποβλήτων στις βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού ποταμού.
  2. Οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές έθεσαν ήδη χρονικό όριο στις 20 εταιρείες, των οποίων τις παραβάσεις ανακοίνωσα τον Νοέμβριο του 2007, για την συμμόρφωση τους. (σχόλιο, 2 μήνες μετά: το οποίο δεν ανακοινώθηκε, για να μπορούμε να το ελέγχουμε)
  3. Εγκαταστάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στα Οινόφυτα σταθμός παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  4. Ελέγχουμε συνεχώς την ποιότητα των επιφανειακών νερών σε 3 σημεία δειγματοληψίας κατά μήκος του Ασωπού ποταμού για όλες τις παραμέτρους ρύπανσης συμπεριλαμβανομένων και των τοξικών ουσιών. (Σχόλιο: Εδώ και χρόνια όμως κύριε υπουργέ, οι ελεγκτές μετράνε στα σημεία που υπάρχουν καταβόθρες και και που φυσικά ΔΕΝ υπάρχει νερό και βάζουν παύλες στις μετρήσεις λόγω «έλλειψης ροής»)
  5. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιεί δειγματοληψίες και στην θαλάσσια περιοχή εκβολής του ποταμού Ασωπού η οποία παρακολουθείται συστηματικά με λήψη δειγμάτων και αναλύσεις σε 5 ακτές του Ν. Αττικής και 1 ακτή του Ν. Βοιωτίας (Πηγαδάκια, Γυμνάσιο – Άμμος, Ακρωτήρι, Χαλκούτσι, παραλία Μαρκόπουλου και Δήλεσι). (Σχόλιο: Που ανακοινώνονται αυτές οι μετρήσεις και τι αποτελέσματα βγάζουν; )
  6. Από τον Δεκέμβριο του 2007 οι έλεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν επεκταθεί και στην περιοχή της Θήβας, μετά την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου σε περιορισμένο αριθμό γεωτρήσεων (Σχόλιο: όλος ο κάμπος δηλαδή). Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 15 εταιρείες οι οποίες έχουν κληθεί σε απολογία. (Σχόλιο: Τα ονόματα τους; )
  7. Προωθείται η κατασκευή των έργων υδροδότησης των Δήμων Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Τανάγρας και Αυλίδας από τον αγωγό του Μόρνου της ΕΥΔΑΠ (Σχόλιο: Ο Ωρωπός εκτός πάλι…)

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι το μέτρο των εντατικών ελέγχων του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αρχίσει να αποδίδει και πλέον στις μετρήσεις που κάνουμε στα επιφανειακά νερά του Ασωπού δεν ανιχνεύουμε εξασθενές χρώμιο και διαπιστώνουμε μια συνεχώς βελτιωμένη κατάσταση.

Φυσικά, χρειάζεται αρκετή δουλειά να γίνει για να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία του Ασωπού ποταμού και της γύρω περιοχής.

Όμως ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες αρχίζει να βρίσκει την λύση του».

(Απρίλιος 2008: Ακόμα, στο δίκτυο ύδρευσης ανιχνευεται εξασθενές χρώμιο)

http://www.minenv.gr/


Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

23 02 2008
Δέσποινα

Άσχετο αλλά ….σχετικό. Σας περιμένουμε αύριο στο δρόμο για το Ρίο! Hasta la victoria siempre! (…καλά όχι ακριβώς αλλά κάπως έτσι τέλοσπάντων )

24 02 2008
Lilos

ή ανακοίνωση αυτή τεκμηριώνει:1)Το όργιο της χρόνιας παράληψης σύννομων δανειοδοτικών διαδικασιών στο κράτος του οινοφυστάν για της βιομηχανίες. προσέξτε την χρονολογία των νομών που στηρίζουν την έκδοση, έχουν αλλάξει από χρόνια. όλες οι άδειες αυτές είναι στον αέρα.
2)στους χρήστες εξασθενούς χρωμίου,ΧΑΛΚΩΡ<ΙΡΙΣ΅<ΚΑΖΗ΅<ΕΑΒ δεν ζητά υπαγωγή τους στον 13588/725 για τα τοξικά και έτσι δεν έρχεται να ελέγξει και να σταματήσει την επίμαχη ρύπανση και στην συνέχεια να κάνει απορρύπανση με ελέγχους και τιμωρίες για χρήση τοξικών με παράνομους τρόπους
3)ΜΙΑ ακόμη κουτοπονηριά,ένα ντα-ντα στους ρυπαντές που σκοτώνουν για τις εντυπώσεις και για τα μάτια του κόσμου.Ελπίζω ο κόσμος να μην τα χάψει.Επιμονή,αγώνας γνώση σοβαρότητα δουλειάς,είναι τα εργαλεία αποκάλυψης του κακομοίρικο ρόλου τους σαν παρατρεχάμενους των ρυπαντών.

15 11 2012
Η Ελλάδα μπορεί και να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησής της και στην Ευρώπη να παραμείνει | Christos Doulkeridis

[…] που με τα πολλά καταλήγουν σε μια ελαφρά καταδίκη), ένα πρόστιμο στην εταιρεία, ένα μικρό πρόστιμο, αμελητέο. Δεύτερον το πρόβλημα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: