Παράπονα ΣΕΒ και δυσαρέσκεια βιομηχάνων για τα «πράσινα» πρόστιμα

20 02 2008

Σχόλια για το άρθρο που θα διαβάσετε:

Κύριε Δασκαλόπουλε, σίγουρα ξέρετε καλύτερα από εμάς ότι υπάρχει μία έννοια που λέγεται κοινωνική ευθύνη. Υπάρχει επίσης μία άλλη έννοια που λέγεται Crisis Management. Αν στην Ελλάδα εχρησιμοποιήτο η πρώτη, θα είχε αποφευχθεί το πρόβλημα γενικώς και εν τη γεννέσει του. Αν στην Ελλάδα υπήρχε η δεύτερη, δεν θα κάνατε αυτές τις δηλώσεις. Αντίθετα, θα προτρέπατε τους ρυπαντές συναδέλφους σας να παραδεχθούν τα λάθη τους και να καταστρώσουν σχέδια για το πως αυτή η καταστροφή θα σταματήσει να υφίσταται και τι μέτρα θα λάβουν για την επαναφορά του περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση.

Αντίθετα, όλοι οι βιομήχανοι, εφεσιβάλλετε τις πράξεις επιβολής προστίμων. Για να αποδείξετε τι; Για να πετύχετε τι; Δεν θα αναπνεύσετε κι εσείς τον ίδιο αέρα; Δεν θα πιείτε το ίδιο νερό; Διεκδικείτε μαχητικά το δικαίωμα στην ρύπανση; Και ζητάτε συγκάληψη των ευθυνών που φέρουν οι ρυπαντές;

Αυτά επί του ύφους.

Επί της ουσίας τώρα.

Α. Ο ρυπαίνων πληρώνει και αναλαμβάνει τις ενέργειες αποκατάστασης. (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε). Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε ποιοί ευθύνονται για να παρακολουθούμε τις «πληρωμές».

Β. Εάν τα ονόματα των εταιριών που ρυπαίνουν, δεν δημοσιοποιούνται, εναντίον τίνος θα κινηθεί όποιος θίγεται και θέλει να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την ρύπανση; Δεν πρέπει να ξέρει ο καθένας που θέλει να κινηθεί δικαστικά ποιόν θα κυνηγήσει;

Γνωρίζουμε καλά το σκεπτικό σας. Δεν περιμένετε μηνύσεις γιατί τα σκεπτικά των αποφάσεων βγαίνουν με τόσο ωραίο τρόπο και διατυπώνονται τόσο έξυπνα, που δεν θεμελιώνουν εύκολα κανένα δικαιωμα διεκδικήσεων από τους θιγόμενους. Θα βρούμε τρόπους να το πολεμήσουμε κι αυτό. Αλλά τηρήστε τουλάχιστον τα προσχήματα!

 

 

 

Οι βιομήχανοι δυσαρεστήθηκαν από… τον τρόπο με τον οποίο επεβλήθηκαν τα πρόστιμα για τον Ασωπό, όπως έγινε γνωστό μετά τις επαφές του προεδρείου του ΣΕΒ με τον Γ.Σουφλιά για θέματα περιβάλλοντος.Συγκεκριμένα, o Δημ.Δασκαλόπουλος ζήτησε από τον υπουργό τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης, το οποίο θα σχεδιάζει και θα γνωμοδοτεί σε ό,τι αφορά θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του κλάδου για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι επιχειρήσεις που ρύπαιναν την περιοχή του Ασωπού ποταμού (για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν και τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών τους).

«Όργανο υπάρχει»

Ο κ. Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι δεν έκανε δεκτή την πρόταση για το εθνικό συμβούλιο,καθώς υπάρχει και λειτουργεί το εθνικό συμβούλιο χωροταξίας.

Σε ό,τι αφορά τα παράπονα για τα πρόστιμα στις βιομηχανίες των Οινοφύτων,ο υπουργός ξεκαθάρισε πως έγινε ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος και επεσήμανε στο πρόεδρο του ΣΕΒ να ενημερώσει τα μέλη του ότι σε περίπτωση υποτροπής δεν θα διστάσει να βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις που παρανομούν και ρυπαίνουν τον Ασωπό.

Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε επίσης ότι επεσήμανε στον ΣΕΒ να συστήσει στα μέλη του συνδέσμου να είναι προσεκτικά σε ζητήματα περιβάλλοντος διότι οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αποκέντρωση των βιομηχανιών κι η συγκέντρωσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, ο κ. Γ. Σουφλιάς δήλωσε πως θα κατατεθεί αρχικά στη διαρκή επιτροπή της βουλής, το αργότερο μέχρι αρχές Μαρτίου, προκειμένου να περιληφθούν κι άλλες προτάσεις που έχουν γίνει από το διάλογο που έχει προηγηθεί και στη συνέχεια θα πάει στην ολομέλεια προς ψήφιση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&tag=8777&pubid=472392

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

24 02 2008
Lilos

όταν φτιάχνεις Χάρτα 10 σημείων για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη Υποχρεωτικής τήρησης από τα μέλη του Σ.Ε.Β. όταν στην παράγραφο 9 μιλάς για την υποχρέωση να προστατεύουν το περιβάλλον όχι κατά τις νομικές τους υποχρεώσεις μόνον Αλλά και με πρωτοβουλιακό τρόπο, και στο τέλος τους εκφράζεις συνδικαλιστικά όταν τους πιάνουν «στα πράσα» να κλέβουν την ζωή του κόσμου.Τότε κύριε Προεδρε του Σ.Ε.Β είσαι και εσύ μια από τα ίδια.κρίμα τα μεγάλα λόγια για έναν νέας νοοτροπίας Σ.Ε.Β.!!!!!
Κουβέντες για κατανάλωση.Καλά το λέει η παρημια «ο λύκος και αν γέρασε και άλλαξε το μαλλί του μήτε η κούτρα άλλαξε μήτε η κεφαλή του.
Και για την ουσία τώρα :Εσείς θα τους διαγράψετε από το μητρώο του Σ,Ε.Β τους ρυπαντές για παράβαση άρθρου 9;;;;;;;;Της χάρτας!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: