Απόσπασμα για Ασωπό από τις δηλώσεις Σουφλιά της 22/1/08

23 01 2008

5. Για τον Ασωπό

Η αλήθεια είναι ότι μόλις διαπιστώθηκε το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό, με εντολή μου οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εντατικοποίησαν τους ελέγχους, οι οποίοι συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν πολύ υψηλά πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε 20 εταιρείες.

Όλοι οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα και στις αδειοδοτούσες αρχές, έτσι ώστε να προχωρήσουν και οι διαδικασίες ποινικών κυρώσεων. Παράλληλα, προωθούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ πολλά μέτρα, μεταξύ των οποίων και οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής.

Για όσα θέματα ζήτησε να ενημερωθεί ο κ. Δήμας, ενημερώθηκε εγκαίρως και εγγράφως στις 27 Νοεμβρίου 2007, αν και σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του κ. Παπαδημούλη στις 10 Ιανουαρίου 2008 αναφέρει ότι δεν έχει ενημέρωση, με αποτέλεσμα ως συνήθως συμβαίνει με τις ασαφείς απαντήσεις του να δίνει αφορμή για αστήρικτη κριτική εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Θα θέλαμε να θέσουμε μερικές ερωτήσεις στον Υπουργό:

1. Υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές στην περιοχή για την «φιλοξενία» τόσων εργοστασίων;

2. Οι 15-20 εταιρίες στις οποίες επιβλήθησαν πρόστιμα είναι οι μόνες που ρυπαίνουν; Γιατί δεν ανακοινώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα οι ενέργειες αλλά και τα ευρήματα των ελέγχων των ελεγκτών περιβάλλοντος;

3. Όπως έχει καταγγείλει η τ. γενική επιθεωρήτρια περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, στο ένθετο περιοδικό ΟΙΚΟ της Καθημερινής της 6ης Νοεμβρίου 2007, υπήρχαν μέχρι πρόσφατα μόνον 2 επιθεωρητές για ολόκληρη την Βοιωτία και αυτοί, χωρίς αυτοκίνητο. Τι έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

4. Αν συγκρίνουμε τον ετήσιο τζίρο και τα κέρδη των εταιριών στις οποίες επιβλήθησαν πρόστιμα, σε σύγκριση με το ύψος των προστίμων, εξακολουθείτε να θεωρείτε τα πρόστιμα «πολύ υψηλά»; Παραθέτουμε ενδεικτικά τα οικονομικά στοιχεία των τριών πρώτων εταιριών που «έφαγαν» τα μεγαλύτερα πρόστιμα πρόσφατα, για διευκόλυνσή σας. Τα πρόστιμα είναι από το δελτίο τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι κύκλοι εργασιών και τα κέρδη (προ φόρων) από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των εταιριών για το 2006:

Η πρώτη εταιρία*, έκανε τζίρο 80.115.258 €, είχε κέρδη 14.322.435 €, και της επεβλήθη πρόστιμο 267.000 €. Ποσοστό προστίμου επί του τζίρου 0,33%. Επί των κερδών 1,86%.

Η δεύτερη εταιρία*, έκανε τζίρο 20.255.202 €, είχε κέρδη 2.061.503 €, και της επεβλήθη πρόστιμο 250.000 €. Ποσοστό προστίμου επί του τζίρου 1,23%. Επί των κερδών 12,13%.

Η τρίτη εταιρία* έκανε τζίρο 551.737.437 €, είχε κέρδη 18.333.521 €, και της επεβλήθη πρόστιμο 180.000 €. Ποσοστό προστίμου επί του τζίρου 0,03%. Επί των κερδών 0,98%.

Τώρα που βλέπουμε όχι τα απόλυτα ποσά των προστίμων, αλλά τα σχετικά, τα νούμερα δηλαδή ως ποσοστά, εξακολουθείτε να θεωρείτε κύριε υπουργέ ότι τα πρόστιμα αποτελούν πραγματικό αντικίνητρο για τις εταιρίες για να σταματήσουν να ρυπαίνουν; Ας μην αναφερθούμε στο ύψος των προστίμων στις εταιρίες ΠΡΙΝ το θέμα της ρύπανσης της περιοχής μας πάρει δημοσιότητα (όταν βέβαια οι εταιρίες δεν αθωώνονταν για τυπικούς λόγους και λόγω λάθους καταγραφής στοιχείων!!). Μπορούσαμε να τα πληρώσουμε… ακόμα κι εμείς (!) από τις οικονομίες μας.

Μπορούμε να συνεχίσουμε παραθέτοντας αντίστοιχα στοιχεία για το πρόβλημα και την μέχρι τώρα αντιμετώπισή του. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι  έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, η κατάσταση θα ξανακυλήσει στην δραματική πρότερη κατάσταση αν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Για αυτό φωνάζουμε. Για αυτό θα εξακολουθήσουμε να ελέγχουμε τις ενέργειες αποκατάστασης και οριστικής λύσης του προβλήματος.

Και απέχουμε πολύ ακόμα από αυτό το σημείο κύριε Υπουργέ.

*Δεν αναφέρουμε τα στοιχεία των συγκεκριμένων εταιριών γιατί αφενός υπάρχουν ήδη δημοσιευμένα και μπορεί όποιος θέλει να τα βρεί πολύ εύκολα με μία αναζήτηση στο Διαδίκτυο, και αφετέρου γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες εταιρίες που ρυπαίνουν αλλά δεν ελέγχονται λόγω έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού ή λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: