ΥΠΕΧΩΔΕ: εστάλη επιστολή για τον Ασωπό

16 01 2008
Ερωτήματα προς αρμόδιους για το άρθρο που θα διαβάσετε:
1. Ποιός μας λέει ψέματα; Η Ευρωπ. Επιτροπή ή το ΥΠΕΧΩΔΕ;
2. Γιατί δεν έχει θεσπιστεί ειδικό πρόγραμμα (πιο συχνών και πιο αναλυτικών μετρήσεων) για τον Ασωπό; Η πολιτεία κρίνει ότι δεν χρειάζεται;
3. Τι επακριβώς σημαίνει «δυσλειτουργίες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και στην αδειοδότηση της διάθεσης υγρών αποβλήτων των εγκαταστάσεων»; Σε τι αφορούν αυτές οι δυσλειτουργίες;
4. Σε ποιά σημεία γίνονται έλεγχοι του νερού; Που δημοσιεύονται τα αποτελέσματα; Ρωτάμε, γιατί συνεχώς πληρώνουμε από την τσέπη μας για να κάνουμε ελέγχους εμείς οι ίδιοι και για να μαθαίνουμε τις συγκεντρώσεις χημικών και την (α)καταλληλότητα του νερού. Νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε διαφάνεια και ανακοίνωση όλων των αποτελεσμάτων.
5. Εφόσον από τα τέλη του 2006 γίνονται έλεγχοι στα νερά του Ασωπού, μπορούμε να μάθουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων πριν τον Ιούλιο που «έσκασε» το θέμα; Τα νερά μέχρι τότε ήταν καθαρά και κατάλληλα για ανθρώπινη χρήση; 
6. Χαιρόμαστε που δεν θα γίνει «χρήση διαλυτών από εξασθενές χρώμιο». Μήπως θα γίνει χρήση άλλων ουσιών από εξασθενές χρώμιο; Τα πλαστικά σφαιρίδια τι περιέχουν; Το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε, δεν μας «αρέσει». Μπορούμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες αν και με ποιές ουσίες θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον με την μέθοδο που επιλέχθηκε; Μακάρι η δημοσιότητα που δόθηκε να βοήθησε σε μία πιο περιβαλλοντικά σωστή επιλογή.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Ασωπός SOS.
EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 16-01-08
ΥΠΕΧΩΔΕ: εστάλη επιστολή για τον Ασωπό

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την «επικοινωνία» των ελληνικών αρχών με τα ευρωπαϊκά όργανα, μετά τη δήλωση του αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα, ότι η Κομισιόν δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα στο φλέγον ζήτημα της ρύπανσης του Ασωπού. Η συγκεκριμένη δήλωση, την οποία δημοσίευσε χθες η «Κ», έγινε στις 10 Ιανουαρίου, ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Δ. Παπαδημούλη.

Οπως όμως εμφαντικά διευκρίνισε στην «Κ» χθες ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης (σημειώνεται ότι είχαμε αναζητήσει τον κ. Καλογιάννη για σχολιασμό της δήλωσης, χωρίς αποτέλεσμα), το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη από τις 26 Νοεμβρίου αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στην Επιτροπή. «Αποκλείεται να παράπεσε επιστολή δέκα σελίδων!», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την έκπληξή του για την απάντηση του επιτρόπου.

Μεταξύ άλλων, στην απάντηση της Ελλάδας αναφέρεται ότι έως τον Αύγουστο του 2007, από ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή του Ασωπού είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις σε 23 περιπτώσεις (πρόστιμα 530.000 ευρώ), και έως σήμερα έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις σε 20 εταιρείες (πρόστιμα 1,4 εκατ. ευρώ). Το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει λόγο επίσης για «δυσλειτουργίες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και στην αδειοδότηση της διάθεσης υγρών αποβλήτων των εγκαταστάσεων» στη Βοιωτία. Επίσης, σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2006, τα νερά του Ασωπού ελέγχονται σε τρία σημεία στο πλαίσιο προγράμματος για την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών. Δεν έχει θεσπιστεί ειδικό πρόγραμμα για τον Ασωπό.

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστική είναι η απάντηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει φορείς των Οινοφύτων για περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την επισκευή στην Τανάγρα 95 αεροσκαφών F-16. Οπως διευκρινίζεται, ο αποχρωματισμός θα γίνεται με πλαστικά σφαιρίδια, μια μέθοδο φιλική προς το περιβάλλον, στην οποία δεν γίνεται χρήση υγρών διαλυτών από εξασθενές χρώμιο.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: